Albert Westergren är professor i omvårdnad och har egna erfarenheter av när en förälder tappar livslust – och därmed lusten att äta.
Albert Westergren är professor i omvårdnad och har egna erfarenheter av när en förälder tappar livslust – och därmed lusten att äta. Foto: Pressbild

Äldresvälten i Sverige: ”Pappa åt mest godis”

En av 20 äldre som bor kvar hemma är undernärda.
Albert Westergren, professor i omvårdnad och författare till boken ”Undernäring hos äldre”, har egna erfarenheter. 

När hans mamma dog, slutade hans pappa att laga mat. Lusten att äta försvann, även hans minne och balans blev sämre.
– Som anhörig är det lätt att få dåligt samvete, men det finns mycket att göra, menar han. 

Här berättar vi om:

Nya kostråden för äldre.

Hur näringsbrist kan leda till allt från depression till sämre minne.
Varningssignalerna för demens och alzheimer.

Maria Leijonhielm

Allt fler 80-plussare är så pigga och friska så de utan problem bor kvar hemma, möjligtvis med lite hjälp av hemtjänst. Men tiden är obeveklig och många barn, själva i pensionsålder, bevittnar hur deras åldrande föräldrar blir allt tunnare och tystare. Det är vemodigt, men kanske inte så konstigt. Men frågan är vad som är hönan och vad som är ägget. Har mamma mist aptiten för att hon är deprimerad, eller har hon blivit deprimerad för att hon äter för dåligt? Eller är det kanske lite av båda?

Ungefär en av 20 äldre personer som bor kvar i sitt hem äter så dåligt så de är undernärda. Bland dem som flyttar till särskilt boende är andelen betydligt högre, 30-50 procent.

– Ofta är det den dåliga mathållningen som stjälper hemmasituationen och så småningom förstår de anhöriga att läget är ohållbart. På äldreboendet finns fasta mattider och sällskap kring matbordet och de gamla börjar ofta gå upp i vikt igen, säger Albert Westergren, professor i omvårdnad och forskningschef vid högskolan i Kristianstad.

Albert Westergren, professor i omvårdnad och forskningschef vid högskolan i Kristianstad. Foto: Jens Christian

Hans nyss utgivna bok ”Undernäring hos äldre” (Gothia fortbildning) gick under det lättsammare arbetsnamnet ”Den lustfyllda måltiden”. Självklart kan en kontinuerlig viktminskning bero på en underliggande sjukdom, men Albert Westergren betraktar just frånvaro av lust och gemenskap som den främsta orsaken till undernäring hos äldre. 

När vi hälsade på honom var kylskåpet nästan tomt

För egen del minns han hur det var när hans pappa blivit änkling och inte längre hade någon att dela sina måltider med. Rollfördelningen mellan hans föräldrar hade i alla år varit tydlig: Mamman planerade och tillagade, medan pappan handlade. Efter sin hustrus död stod han handfallen – men han kunde steka. Det enda han åt var stekt falukorv, stekta färdigköttbullar, stekt potatis, stekta ägg ... 

Albert Westergrens pappa Everth dog 2020. Sista åren tappade han matlusten. Foto: PRIVAT

– Efter några år hade han lärt sig en del, han bakade till och med bröd, säger Albert Westergren. Men under sina sista år tappade han matlusten och började gå ner i vikt. När vi hälsade på honom var kylskåpet nästan tomt, och då vi frågade sade han att han inte kände för lagad mat. I stället åt han godis, i hemmet fanns alltid godispåsar och chokladkakor, som ger snabb energi.

När pappa via hemtjänst började få lagad mat stabiliserades minnet

När också pappans balans och minne blev sämre, var det dags för ett besök på vårdcentralen. Där visade undersökningen bland annat brist på B-vitamin, vilket leder till minnesproblem.

Albert Westergrens akvarellmålning av sin pappa. Foto: PRIVAT

– När pappa via hemtjänst började få lagad mat tre gånger i veckan stabiliserades minnet, balansen blev bättre, viktminskningen stannade av och han blev både piggare och gladare, säger Albert Westergren.

För några år sedan ledde Albert Westergren en studie bland hemmaboende äldre personer utan kommunala insatser. För sammanboende fanns ingen ökad risk för felnäring, däremot var ensamboende i riskzonen.

Det man kan göra är att prata om sin oro och försöka uppmuntra till vettiga matrutiner

– Att förlora sin partner är en brytpunkt på många sätt, bland annat vad gäller mat och måltider, säger Albert Westergren. Att planera, handla, tillreda, duka och äta ensam är inte lockande. Generellt sätt äter vi mer om vi gör det tillsammans med människor vi tycker om och känner oss trygga med.

– Som anhörig är det lätt hänt att få samvetskval och tycka att man borde ställa upp mer, men man kan inte göra sin förälder ung och stark igen. Det man kan göra är att prata om sin oro och försöka uppmuntra till vettiga matrutiner. 

Konsekvenser av undernäring

✔ Allmän mental och fysisk skörhet.

✔ Sämre immunförsvar.

✔ Försämrad läkningsförmåga.

✔ Minnesproblem.

✔ Muskelsvaghet.

✔ Benskörhet.

✔ Försämrad balans.

✔ Nedstämdhet, depression.

Det här kan du göra som anhörig

Kontrollera att kylskåpet är påfyllt. Foto: Shutterstock

 

Kolla mammas kylskåp. Om kylskåpet är tomt förutom en utgången yoghurt och rester från hemtjänst (en portion), är det ett tecken på att din förälder inte äter ordentligt.

Leta orsak. Prata, nysta och försök att tillsammans hitta orsaken till bristen på aptit och hur den kan komma tillbaka.

Informera om fakta. En gammal person behöver mer fett och protein än en yngre för att bygga muskler. Tipsa gärna din förälder om att det är dags att sluta välja lightprodukter. Lite extrahull är bra att ha för att kunna ta av vid behov.

Håll koll på D-vitaminet. Den åldrade huden har svårare än en yngre, att omvandla solens ljus till D-vitamin. Brist på D-vitamin, kan leda till muskelsvaghet och benskörhet. Uppmuntra till utomhusvistelse i solljus.

Gör mat och ätandet lustfyllt. Prata gärna om mat, recept och gemensamma matminnen!

Storhandla gärna tillsammans. Foto: Shutterstock

Om du har tid, planera och storhandla tillsammans. Välj inte av princip bort färdigmat, det är mycket bättre än till exempel chips och godis.

Ta en heldag då och då för att laga och frysa in i märkta matlådor. Passa på att samtidigt äta tillsammans. Duka fint.

Bjud på middag hemma hos dig, eller kanske på restaurang. Variation är en trigger för aptiten.

Undvik att tjata. Det är lika meningslöst att tjata på sina föräldrar som på sina barn. Lirka och locka fungerar mycket bättre.

Ta lagom-ansvar. Vad som är lagom ansvar kan bara du själv avgöra. Om bördan känns betungande, ta kontakt med kommunen för att be om råd och fråga vad de kan erbjuda för hjälp.

Krydda mer! Med åren blir smak- och dofttröskeln högre. Starkare kryddning främjar aptiten, liksom doften vid tillagningen. Synen och hörseln försämras. Måltider med tydliga färgkontraster är bra för matlusten. Vacker bakgrundsmusik och smakfull dukning gör också sitt till.

Känseln blir viktigare när de övriga sinnena mattas av. Behaglig/ intressant konsistens, lagom temperatur och en krydda som bränner till kan förhöja upplevelsen. När aptiten minskar är fler små och näringsrika måltider bättre än få och stora.

Finns hemtjänst?

● Be dem pressa färska apelsiner till frukost. OBS! Vissa mediciner kan påverkas av citrus, kolla med läkare först!

● Gå tillsammans igenom mammas/pappas matbeställningar, så att det blir näringsriktiga val.

Låt gärna en skål med nötter stå framme. Foto: Shutterstock

Kylskåpstips!

● Ställ in feta, små yoghurtar.

● Byt ut lightprodukter. 

● Ställ fram små skålar med nötter, russin, som är lätt att ta för sig från.

● Färdiga enportionsrätter – kolla näringsinnehåll.

 

Livsmedelsverkets kostråd för äldre

Svårt att tugga? Gör en smoothie på goda bär. Foto: Shutterstock

Behöver äldre äta annorlunda än andra? Ja, till viss del. Det som är nyttigt att äta är ungefär samma för alla vuxna, men vid 65-plus blir vissa näringsämnen viktigare.

Livsmedelsverket ger för första gången om råd för hur äldre ska äta, och inte minst, öka aptiten.

Här är några tips för den med nedsatt aptit:

● Ett enkelt sätt att få i sig mer grönsaker och frukt, särskilt för den som har svårt att tugga, är att äta dem som smoothies eller juice.

● En så enkel sak som sällskap vid måltiden kan ge bättre matlust.

● Förhöj smaken och energin i kokta grönsaker, som broccoli och morötter, med rapsolja eller bredbart matfett. 

● Potatis är nyttigt och innehåller bland annat C-vitamin. Mosa den med lite olja så blir den mer energirik. 

● Berika smoothies på frukt, bär och grönsaker med rapsolja, grädde eller fet yoghurt.

● Ät gärna frukt till efterrätt. Toppa med grädde och nötter.

● Kokt eller konserverad frukt och fruktpuréer blir energirika med extra grädde eller glass.

Du kan läsa mer om Livsmedelsverkets rekommendationer på myndighetens hemsida, Livsmedelsverket.se.

Viktnedgång – tidigt tecken på demens

Viktförlust är vanligt vid demens, framför allt vid Alzheimers sjukdom, och förekommer i olika stadier av sjukdomen. Och viktnedgång som inte har någon annan förklaring, kan inträffa före diagnos, och kan därmed vara ett tidigt tecken på sjukdomen. En ofrivillig viktminskning kan vara värd att kontrollera, särskilt om det finns andra symtom som kan tyda på demenssjukdom.

Hur hör vikten och glömskan ihop? Orsakerna är inte helt klarlagda och förmodligen är många olika mekanismer inblandade. Depression, som är ett tidigt symtom på sjukdomen, samt initiativlöshet kan påverkar ätandet genom att man inte kommer sig för att laga mat, äta. Andra förändringar i beteende som påverkar ätandet är:

● MINNESFÖRLUST. Innebär svårigheter att handla, laga mat, komma ihåg att äta, minnas om man ätit.

● DESORIENTERING. Gör det svårt att hitta i matbutiken, i köket eller att hitta hem.

● APRAXI. Oförmåga att utföra tidigare inlärda rörelser eller handlingar, vilket kan göra det svårt att till exempel laga mat, baka, använda bestick och sent i sjukdomen även att tugga och svälja.

● AGNOSI. Oförmågan att rätt känna igen olika föremål, till exempel tallrik, glas samt svårigheter att identifiera olika lukter, smaker och temperaturer.

● ANOMI. Ordglömska, svårt att komma ihåg namn på vanliga saker till exempel livsmedel (på matbordet i samband med måltid).

Kostchefen på prisade äldreboendet: ”Piffa till och fira”

Ingela Brännehed är kostchef på äldreboendet där man lyfter brukarnas önskemål, dukar till fest, och firar det som firas kan, med god mat och dryck. Foto: Lena Andersson

Folkhälsomyndighetens rapport som visar att ungefär en av 20 äldre personer som bor kvar i sitt hem äter så dåligt så de är undernärda. Bland dem som flyttar till särskilt boende är andelen betydligt högre, 30–50 procent.

Ingela Brännehed är kostchef på Tubberödshus och Lilldals äldreboende på Tjörn som båda två har vunnit restaurangguiden White guides pris för bästa seniormåltid.
Här dukas det fint, här serveras hemlagat julbord och tre rätters nyårsmiddag. Likör till kaffet, eller andra särskilda önskemål tillgodoses. 

Hur arbetar ni hos er med mat och lust att äta? 

– Dels så bjuder vi in till matråd. Då samlas vi och låter de äldre berätta vad de är sugna på. Vi kan till exempel fråga vad de vill äta till frukost eller vad dom hade på påskbuffén när de bodde hemma. Sen samlar vi alla önskemål och lägger in i menyn.

– Vi lägger också upp maten fint och äter tillsammans, våra boende äter aldrig mat ensamma.

Prisbelönta maten på Tubberödshus. Foto: PRIVAT

På Tubberödshus tillagas all mat på plats och här serveras åtta måltider under ett dygn. Dagen börjar med en smoothie och sen blir det frukostbuffé, mellanmål, lunch, eftermiddagsfika, middag, kvällsmål och till sist nattmål.

Det är viktigt att man lyssnar på de boende och anpassar efter individen

– Jag är förespråkare av mellanmål och små portioner. Sen är det också viktigt att man lyssnar på de boende och anpassar efter individen. Hos oss finns alltid ett fullt kylskåp och mat tillgänglig.

– Ibland kanske någon inte är nöjd med lunchen på menyn, då brukar jag fråga om jag ska laga en god omelett med västerbottensost i stället. Det är viktigt att piffa till vardagen och fira allt som går att fira, säger Ingela.

Vad har du för råd till anhöriga som är orolig för en äldre person på särskilt boende? 

– Prata med kontaktpersonen och sjuksköterskan som jobbar med brukaren. Sen är det också viktigt att lyssna på den äldre, fråga personen vad han eller hon tycker om att äta, alla människor är olika! 

LÄS MER: Ekonomiexperten: Så hittar du dolda pensionspengarna 

LÄS MER: Demensen gjorde Karins älskade man Bosse våldsam