Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Petra Mede: ”Ju mer jag kan njuta av att vara mamma, desto bättre”

I ”Let’s dance” kan tittarna följa hur programledaren Petra Medes mage växer vecka för vecka. På midsommarafton är hennes andra barn planerat att komma.

Att bli mamma vid 52 känns bra och lugnt, tycker hon. Någon pappa finns inte med i bilden.

– Det här har jag gjort på egen hand, säger hon.

Just nu håller Petra på att inreda vinden i 20-talshuset i Bromma till ett barnrum. Om det är hennes nioåriga dotter eller bebisen som ska bo där är ännu inte klart.

För att få ihop livspusslet är det viktigt med struktur för Petra Mede. Inombords är hon ”kaosig” men hennes dagar är väldigt strukturerade. 

– Varje kväll skriver jag ned exakt vad jag ska göra på en postit-lapp, timme för timme. Gör jag inte det blir min tillvaro ohanterlig, för jag minns aldrig någonting. Inte heller får jag någon impuls att det är något jag ska göra. På lapparna står det: ”kl 7.00 gå upp, kl 7.15 duscha…” Även om det är sådant jag gör varje dag, skriver jag upp det ändå. Det är skönt för huvudet, för då kan jag lägga det ifrån mig.

Petra Mede

Ålder: 52.

Gör: Programledare på TV4. Skådespelare, ståuppkomiker.

Bor: I egnahemshus byggt 1923 i Smedslätten i Bromma i västra Stockholm.

Familj: Dottern Adeline, 9. Väntar sitt andra barn till midsommarafton. Stor släkt i Bromma.

Aktuell: Leder ”Let’s dance” i TV4. Programmet sänds på lördagar klockan 20 på TV4 och TV4 Play under maj. Frågesportprogrammet ”Hjulet” hade premiär i TV4 den 13 april och sänds på onsdagar. Självbiografin ”Svindlande stunder i Blackeberg” (Norstedts), andra boken om Petra Medes uppväxt. Personliga humorföreställningen ”50/50” om livet som 50 plus. Premiär på Scalateatern den 3 november.

Att vara gravid och samtidigt vara programledare för ”Let´s dance” funkar bra. Även om det blir intensiva lördagar. 

– Det är genrep och under sändningen av ”Let’s dance” är jag helspänd eftersom jag vill fånga upp olika saker. Tränar man hjärnan blir man trött, precis som vid fysisk träning. Efteråt behöver jag verkligen ta igen mig.

– Jag älskar dans och ”Let’s dance” är ett av de roligaste programmen jag jobbat med. Redan innan jag fick jobbet sa jag att det är det ultimata underhållningsprogrammet. Det är glitter och glamour, dans, humor och på blodigt allvar.

Årets säsong är oförutsägbar. Vem som ska vinna ”Let’s dance” är ett öppet mål. Det är väldigt starka personligheter och tävlingen drog i gång redan från början.

Hur är det att vara gravid? 

– Den känns jättejättebra. Man tar en dag i taget, som med alla graviditeter, men så här långt är jag tacksam och väldigt glad. Barnet är planerat att komma på själva midsommarafton, så det är ingen dum present.

Under graviditeten har du blivit doft- och ljudkänslig?

– Framför allt är det lukten av mat. Vi har ofta möten där den gamla maten står framme och nu klarar jag inte av det. Jag bad att vi skulle äta lunch ute och sedan komma tillbaka och ha mötet. Det visade sig att alla tyckte det, men ingen hade sagt något.

Du har också fått en ljudisolerad loge?

– Nej, det finns gränser för mina divalater. Den branta trappan, som ledde upp till min gamla loge, var svår att gå i redan förut. För att jag inte ska falla i trappan med mina långklänningar har jag fått en ny loge precis vid studion. Därifrån hör man alla repetitioner i studion, så vem som helst hade behövt få den ljudisolerad.

I ”Let’s dance” kan tittarna följa hur programledaren Petra Medes mage växer vecka för vecka. Foto: PATRIK ÖSTERBERG / STELLA PICTURES/PATRIK ÖSTERBER PATRIK ÖSTERBERG

Hur känns det att bli mamma vid 50 plus?

– Bra, jag känner mig lugn. Jag var ju inte purung när jag fick mitt första barn, så jag vet inte hur det är att vara en 20-årig mamma. Det är inget jag reflekterar över, eftersom jag är i den ålder jag är i. Jag vet vem jag själv är och har fått göra mycket karriärmässigt. Ens ego ställs ju åt sidan när man blir mamma.

– Ju mer jag kan njuta av att vara mamma, desto bättre. Tack och lov har jag ett yrke som tillåter det. ”Let’s dance” är ett perfekt jobb för mig just nu. Det kan tyckas att jag jobbar mycket och det gör jag, men det är oftast i korta perioder. Som frilansare kan jag skapa mer fritid och har kunnat ta ledigt vissa veckor med min första dotter. Det är jättehärligt. Efter midsommar kommer jag vara ledig minst till november.

Dina föräldrar bor väl nära dig i Bromma och kan rycka ut?

– Ja, absolut. Det är skönt att hela släkten finns där, men jag ska inte använda mina föräldrar, min syster och kusiner alltför mycket.

Finns det någon pappa med i bilden?

– Nej, det gör det inte. Det här har jag gjort på egen hand.

Är du bra på att göra saker på egen hand?

– Min nära väninna Doris, som är 101 år, sa till mig: ”Petra, man kommer som man är. Det är inte mycket att göra åt.” Jag kom väl som ganska självständig. Även om jag är väldigt social, har jag också ett stort behov av ensamhet och integritet.

– På en fin middag frågade jag en zoolog: ”Hur mycket påverkar man ett barn?” ”Ja, första kvarten, sedan är det inte mycket mer att göra”, svarade han. Även om det handlade om djur, är vi väl alla primater? Med åldern accepterar jag mer och mer att så här är jag. Det är befriande.

”Klarar inte av hemska saker”

”Hela släkten finns också i min närhet och min dotters pappa bor två minuter ifrån mig”, berättar Petra. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Hur ser en riktigt bra söndag ut för dig?

– När jag jobbar med ”Let’s dance” går jag in i en speciell bubbla och då blir söndagarna heliga. Varannan söndag är jag med min dotter. Under den här perioden är det bara henne jag orkar träffa. Jag är så hjärntrött.

– Om det inte är ”Let’s dance” blir det ofta familjesöndag och man träffas och äter lunch. Jag har också lyckan att ha köpt ett litet hus och som husägare är man aldrig sysslolös. Är jag ledig går jag och påtar och fixar både inomhus och utomhus. Samtidigt brukar jag lyssna på P1:s ”Söndagsintervjun” med Martin Wicklin. Han är så bra, så bra, och har jag inte hunnit lyssna på ett tag kan det bli fem intervjuer på raken. Det är verkligen lyckostunder.

– Lustigt nog har jag även blivit intresserad av blommor. Det är konstigt, men jag följer väl ålderstrappan. Förut brukade jag åka i väg och köpa mazariner för att fika själv, men jag har slutat äta så mycket mazariner.

– På kvällen försöker jag laga någon mat om jag är med min dotter. Annars kan det bli en pizza medan jag tittar på ”Allt för Sverige”, ett program som jag följer ganska slaviskt. I år var det rätt vinnare också, en amerikansk delfintränare. Efter programmet går jag upp på övervåningen och lyssnar på P1:s repris av ”Godmorgon världen” klockan 22 till 24 medan jag pillar lite till.

Petra mede om...

Lycka
”Lycka för mig är min dotter och mina nära. Utan dem är man bara i ett vakuum utan mening och egentligt mål.”

Rädsla

”Det har med samma människor, som ger mig lycka, att göra. Att man ska skiljas från dem, för så är livet skapt.”

Det bästa hemmamyset för Petra är när hon och dottern tittar på en bra film och äter snacks. Gärna någon gammal klassiker, som Jönssonligan-filmerna från 80-talet.

– Jag vet inte om det också har med åldern att göra, men jag klarar inte av för hemska saker. Jönssonligan som gjordes med Gösta Ekman, Björn Gustafson och Ulf Brunnberg är otroligt familjär med humor för både barn och vuxna. Det är även fint att se bilder på gamla Stockholm och polisbilar från en svunnen tid. Min dotter tycker filmerna är jättebra. En av hennes idoler är just Gösta Ekman. Han är även min och min mammas idol.

Aktuell med flera program och nya boken

Foto: Jakob Dahlstrom / TV4/Pessfoto

Förutom att leda ”Let´s dance” är Petra också aktuell som programledare för ”Hjulet” som hade premiär i TV4 den 13 april.

– I frågesportprogrammet ska kändisar hjälpa en ”vanlis”, alltså en normal icke känd människa, att vinna upp till en halv miljon kronor. Det står lite på spel för kändisarna. Är de allmänbildade eller inte? Dessutom snurrar allt runt i ett hjul. I programmet finns mycket spelrum för improvisation, så jag kan retas framför allt med kändisarna. Ju mer utrymme för mig som programledare, desto bättre tycker jag.

Tonåren var en tuff period för mig. Jag var inte utstött, men jag var vad man kallar en tönt

Petra är också aktuell med sin nya bok ”Svindlande stunder i Blackeberg”. I den är hennes 101-åriga väninna Doris en viktig karaktär – och vartannat kapitel handlar om henne. 

– Boken är en tonårsskildring men också nutid. I den skriver jag om mina och Doris heliga stunder, då vi pratar om våra liv. Hon var min granne i 30 år. Nu är hon så pass gammal att tid och platser flyter ihop lite när vi pratar om saker vi upplevt. Då vi förnimmer starka minnen blir det nästan som att vi är jämngamla. När livets ändlighet hela tiden är närvarande blir livet vibrerande.

– Boken handlar också om dansen. Tonåren var en tuff period för mig. Jag var inte utstött, men jag var vad man kallar en tönt och hade en nära vän. Så kom jag till en skola där man skulle vara så hård som möjligt, men hade inte riktigt det där skalet. Då kom dansen som en räddning, som jag kunde fly in i. Dansen var det vackraste jag visste. Sedan hade den sina baksidor med en väldig asketism och kroppskontroll. Sättet som de klassiska balettlärarinnorna undervisade på hade aldrig godkänts i dag. Det var verbala kränkningar. Precis vad de sa minns jag inte, men de kunde gå och nypa en i magen och se om man hade gått upp i vikt.

Hur påverkar tonåren dig i dag?

– Jag kan känna en väldig glädje över att jag inte är där längre. Åh, om man bara hade vetat att den perioden inte varar för evigt. Det hade varit en skön kunskap att ha, när det kändes som att det aldrig skulle gå över.

– Min klass har ofta återträffar och på dem har jag pratat med klasskamrater som var tuffa. ”Men du mådde väl så bra?” Nej, de mådde inte heller bra. Det var lika jobbigt för dem som tillhörde tuffa gänget. Det var ändå lite skönt att höra.

Du renoverar ditt hus nu – hur går det?

– Jo då, den går bra. Precis som i ”Husdrömmar” går det långsammare och blir dyrare än jag trott. Just nu håller jag på att inreda vinden, som ska bli ett barnrum till ett av barnen. Vilket av dem får vi se. Vinden har lite lågt i tak för mig, men jag kan nog stå rakt upp i mitten.

– Jag bor i ett hus byggt 1923 i Smedslätten i Bromma. Det ser ut som en stor villa, men vi är två familjer som bor där. Det är ett egnahemshus på 100 kvadrat. Från början var det bara ett rum och kök där nere och två små rum där uppe. Jag trivs väldigt bra med villalivet, men det är mer jobb än jag trodde.

LÄS OCKSÅ: Dorothy, 89, filmade sig själv när hon onanerade 

LÄS OCKSÅ: Enkla rutinen: 15 minuter som kan rädda din relation