Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Att ställa frågor, och lyssna, är ett av flera enkla sätt att bli en bättre älskare.Att ställa frågor, och lyssna, är ett av flera enkla sätt att bli en bättre älskare.Att ställa frågor, och lyssna, är ett av flera enkla sätt att bli en bättre älskare.
1 AV 2
Sexologen Malin Drevstam om de vanligaste frågorna hon får av män
2 AV 2
Att ställa frågor, och lyssna, är ett av flera enkla sätt att bli en bättre älskare.
Foto: Shutterstock

Nio vanliga sexmissar som män gör

Bra sex handlar egentligen inte om perfektion eller prestation, utan om något så magiskt och svårpåverkat som sexuell kemi. Men det finns saker som vi kan lära oss, som gör oss till bättre älskare. 

Sexbloggaren ”Liw” berättar om några vanliga sexmisstag hos män. Här är hela listan – och hennes tips till den som vill utvecklas sexuellt.

1. Frågorna uteblir

Ett vanligt misstag är att inte prata om sex innan man hamnar i säng tillsammans. Det kan vara väldigt enkelt – att fråga vad hon gillar är en bra öppning. Ju mer förkunskaper om vad kvinnan tycker om, desto bättre förutsättningar. 

Just frånvaron av frågor är den mest utmärkande bristen.

Att mannen ställer frågor är dessutom i sig något som kvinnor brukar gilla. Inte bara för att han då kan anpassa sexet efter hennes önskemål, utan också för att det visar att han är intresserad och vill göra det så bra som möjligt för henne. 

Jag har träffat förvånansvärt många medelålders män som inte ställer några frågor alls. Och just frånvaron av frågor är, enligt min uppfattning, den mest utmärkande bristen hos män i sexsammanhang.

Mitt bästa tips till alla som vill bättre älskare är följaktligen att ställa personliga frågor till sin partner, både innan och efter sex. 

Bloggaren ”Liw” skriver anonymt om sexualitet på amelia.se, där hon har bloggen Liws lust. ”Det finns så många förbjudna, sexiga och ibland generande berättelser inom mig som vill ut”, säger hon.Bloggaren ”Liw” skriver anonymt om sexualitet på amelia.se, där hon har bloggen Liws lust. ”Det finns så många förbjudna, sexiga och ibland generande berättelser inom mig som vill ut”, säger hon.Bloggaren ”Liw” skriver anonymt om sexualitet på amelia.se, där hon har bloggen Liws lust. ”Det finns så många förbjudna, sexiga och ibland generande berättelser inom mig som vill ut”, säger hon.
Bloggaren ”Liw” skriver anonymt om sexualitet på amelia.se, där hon har bloggen Liws lust. ”Det finns så många förbjudna, sexiga och ibland generande berättelser inom mig som vill ut”, säger hon.

 

2. Ber inte om feedback

Män borde fråga vad kvinnan vill ha mer av, och vad som var extra bra. Det kanske är lite mer känsligt att höra vad som inte var bra, särskilt om det är något som man inte själv kan ändra på. Men om det finns saker som mannen gör, och som inte uppskattas av kvinnan är det ju bra om han får koll på det också. För att få reda på vad det eventuellt kan vara behöver mannen visa sig genuint intresserad av att veta, annars kanske kvinnan inte vågar berätta.

3. Förstår inte vikten av en sexpaus mitt i ligget

En vanlig miss hos män är att inte våga pausa mitt i sexakten. Alla borde testa! En paus vid sex kommer nämligen, mycket troligt, att bidra till en ökad njutningstopp efteråt. Att stanna upp lite gör att ni kan känna in varandra utanför ”det mest upphetsade läget”, vilket är otroligt sexigt. Det är, enligt mig, här de riktigt speciella sexpartnerna utmärker sig – de som vågar chilla lite mitt i sexakten.

Utan stillheten och pauserna skulle jag aldrig ha hittat min orgasmförmåga.

4. Glömmer den sexiga stillheten

Många män glömmer att sakta ner och vara stilla. Men mycket händer när man får vara stilla eller ta det lite långsamt ibland, när man bara är där, i stunden, och kan insupa närheten. Det är utan tvekan också då jag personligen kan komma lättast. Utan stillheten och pauserna skulle jag aldrig ha hittat min orgasmförmåga. Det är även då jag ofta lär mig nya sexuella detaljer om mig själv och det är då jag hinner känna efter på riktigt. 

5. Följer inte rytmen framåt

Vissa älskare tenderar att hoppa flera kliv framåt eller bakåt. Men att följa rytmen framåt vid en intim stund är viktigt. Det som sker ska kännas naturligt och komma i rätt följd, alltför plötsliga hopp från en aktivitet till en annan är sällan lyckat. 

Ett exempel är när man kanske vill närma sig det anala området och gör det för abrupt, från att ha ägnat sig åt något annat. Här behöver partnern börja med smekningar och hintar om vart han är på väg, och inte bara försöka föra in ett finger direkt. 

6. Går rakt på könet 

När min man och jag börjar ha sex placerar jag ganska ofta handen rakt på hans kön för att jag vet att han gillar det. Och han har alltid varit väldigt bekväm med det. Han vet dock att det sällan fungerar för mig. Jag vill att han tänker större, och tar hand om hela min kropp så att mitt kön hinner vakna.

Att få njuta av dessa smekningar är en önskan som jag delar med många kvinnor.

Jag tycker om när han efter lite hångel ger mig en kyss i nacken eller vid örat och sedan fortsätter att smeka mig, för att så småningom närma sig insidan av låren. Därefter börjar jag bli redo för könsberöring. Tio minuters upptäcktsfärd kan oftast räcka, men att det sker är viktigt. Att få njuta av dessa smekningar, som inte är fokuserade till könet, är en önskan som jag tror att jag delar med många kvinnor.

7. Låter prestationsproblemen ta över

Prestationsproblem som att inte få erektion eller att komma för tidigt eller inte kunna komma alls, kan kännas jättejobbigt. Men här gäller det att inte låta dem ta över, utan att praktisera sina andra förmågor och lita på att det uppskattas av kvinnan. Att våga släppa fokuset på kuken och ge henne all uppmärksamhet kommer inte att göra henne missnöjd. Och när fokuset på problemet upphör så finns också chansen att problemet faktiskt försvinner.

Händerna, tungan, sättet att uttrycka dig på, doften...

8. Har för mycket fokus på orgasmen

Två vanliga sexmisstag hos män är att ha för mycket fokus på att kvinnan ska komma, eller inget fokus alls på det. Inget av dessa alternativ är charmiga. Mitt tips är att bara vara dig själv för det blir mest äkta. Kommer orgasmen så gör den. Men glöm inte bort att ta på klitoris längs vägen, om inte kvinnan vill göra det själv. Att uppmärksamma klitoris är ett ypperligt sätt att visa hur mycket hennes njutning betyder. 

9. Ger kuken för stor betydelse

Kuken är en del av sexet, men inte allt. Vi kvinnor lägger vikt vid så många andra ingredienser, som män effektivt kan använda för att framstå som fantastiska älskare. Händerna, tungan, sättet att uttrycka sig på, doften... Att tänka på hur man använder sig av dessa element är ett enkelt sätt att bli en bättre älskare.

Du kan läsa Liws blogg om sex och relationer här. 

LÄS MER: Speglar sig och dricker mjölk – 48 varningar på första dejten
LÄS MER:
Människor längtar efter kulmagar och äkta orgasmer