Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”Jag kunde nysa mig till ett ryggskott, eller få ryggskott när jag tog på mig en strumpa”, berättar Pernilla.
”Jag kunde nysa mig till ett ryggskott, eller få ryggskott när jag tog på mig en strumpa”, berättar Pernilla.
”Jag kunde nysa mig till ett ryggskott, eller få ryggskott när jag tog på mig en strumpa”, berättar Pernilla.
”Jag kunde nysa mig till ett ryggskott, eller få ryggskott när jag tog på mig en strumpa”, berättar Pernilla. Foto: Mattias Ankrah / SVT

Pernilla Månsson Colt: ”När jag skulle upp ur sängen började jag gråta”

Pernilla Månsson Colt, 55, har ett hektiskt liv som programledare för både ”Trädgårdstider” och ”Husdrömmar Sicilien”. Och hon behöver vara i form för att klara det bitvis tuffa trädgårdsarbetet. 

Efter ett antal år med besvärliga ryggskott tog hon beslut att steloperera ryggen, något hon inte ångrar. Klimakteriet har däremot gått nästan obemärkt förbi.
– Jag känner mig så barnslig fortfarande, säger hon. 

Åsa Görnerup

När Pernilla Månsson Colt gick genom trädgården tidigare på morgonen konstaterade hon att det hänt något i luften. Både ljuset och fåglarna börjar komma tillbaka.

– Det spirar. Snödroppar och vintergäck har kommit upp och tulpanerna skjuter upp små vassa spetsar för att visa att de finns där.

Pernilla Månsson Colt

Ålder: 55.

Gör: Programledare för tv och radio, producent.

Bor: Parhus från början av 1900-talet i Klagshamn, Malmö.

Familj: Maken Stellan Colt, 57. Gemensamma barnen Noel, 15, och Gabbe, 25. Bonusbarnen Linnea, 31, och Leopold, 33.

Aktuell: Leder ”Trädgårdstider” tisdagar kl 20 i SVT. Programmet har nio avsnitt. Programmen finns även på SVT Play. Programledare i ”Husdrömmar Sicilien”. Ny säsong kommer på SVT i höst. Producent för ”Antikrundan”. Programledare för ”Ring så spelar vi”. 

Pernilla har varit på gymmet och precis klivit ur duschen i det hundraåriga parhuset i Klagshamn i Malmö. 

– Jag känner mig pepp att träna upp musklerna. Trädgårdssäsongen blir så tung annars. Man är ingen 22-åring längre. Det går inte slarva, då skadar man sig, säger hon när vi hörs på telefon.

Stelopererade ryggen 

För två år sedan stelopererade Pernilla ryggen. I dag är hon rörligare än någonsin, men det kräver att hon bygger muskler, lyfter rätt och inte belastar ryggen för hårt.

– Då får man gå till en PT. Jag behöver någon som skäller lite på mig, säger ”kom igen nu” och petar på mig när jag gör fel.

Tidigare fick Pernilla lätt ryggskott och det första fick hon redan i 20-årsåldern.

– Jag kunde nysa mig till det, eller få ryggskott när jag tog på mig en strumpa.

Till slut blev det så illa att Pernilla ständigt hade ont. Ryggskottet gav inte med sig och hon blev mer och mer stel och orörlig. Att huka sig för att dra på sig strumporna var uteslutet.

– När jag skulle kliva upp ur sängen började jag nästan gråta. Är man 50 och rör sig som en 90-åring är det inte okej.

Efter ryggoperationen har hon aldrig ont i ryggen längre och kan promenera, cykla och åka skidor.

– Flera kotor sitter ihop med varandra, så det gamla partytricket att böja mig fram med raka ben och handflatorna i golvet får jag leva utan.

Du är i fin form?

– Alltså, jag sitter inte här och bröstar mig och säger att jag är i fin form, men jag jobbar på det. En av anledningarna är att jag vill fixa trädgårdsarbetet i ” Trädgårdstider”. Vi får slita rätt så hårt.

I april börjar de spela in ” Trädgårdstider”, som ska sändas 2023.

Under inspelningsdagarna gör programledarna mycket av det fysiska arbetet själva. Till sin hjälp har de en snickare och rekvisitör, som hjälper till med de större projekten. Det händer också att de tar in en grävare, om något stort ska grävas.

På SVT visas just nu årets säsong, som spelades in förra sommaren. I programmen bjuds det på fler tips än någonsin.

Just nu sänds Trädgårdstider säsong 11. Förutom Pernilla Månsson Colt medverkar John Taylor, Malin Persson och Tareq Taylor. Foto: Mattias Ankrah / SVT

Själv har Pernilla skapat en snittblomsodling.

– Magiskt! Den har så mycket snittblommor – dahlia, zinnia, brudslöja, risp, luktärt och solros. Det bara dignade. Hemma har jag inte så stor trädgård, annars skulle jag vilja ha ett område bara för snittblommor.

Vad har du för planer för den egna trädgården i år?

– Ja du, jag står och tittar ner på den i nuet, Den är grön och brun, det är inte så snyggt. Jag har några områden jag började gräva upp förra året. I april–maj brukar jag dra i gång stora projekt, som inte är färdiga i augusti-september. Orsa kompani lovar ingenting bestämt.

”Jag har sömnproblem, det var längesen jag sov en hel natt”

Är trädgården ett gemensamt projekt för dig och maken?

– Det kan man väl säga, fast han är mer den som jag sätter fart på. Jag är den som säger: ”Här serru behöver jag din hjälp.” Han är mest intresserad av avdelningen matlagning, kryddväxter och inredning.

Efter 25 år som gifta har paret fortfarande kul ihop.

– Har man inte till övervägande delen roligt tillsammans, då är det något som inte är bra. Vi har det roligt.

Stellan, som är musiker, har tidigare drivit Slagthuset i Malmö. För en tid sedan öppnade han restaurangen Bjerreds station, som ligger i en gammal tågstation i Bjärred.

I sommar blir det garden sessions med Mauro Scocco, Tomas Andersson Wij, Lisa Nilsson och flera andra artister där.

”Jag har fått hoppa in som servitris på restaurangen”

Restaurangen tar mycket av familjetiden och har blivit ett kul projekt för hela familjen. Bland annat har Pernilla och hennes mamma sytt gardiner. I trädgården finns också ett växthus, som Pernilla ”pillar” i.

– När personalen blivit sjuk under pandemin, har jag fått hoppa in som servitris. 

Vad tycker gästerna om att du dyker upp som servitris?

– Det är lite knepigt. De blir paffa och fattar inte att det är jag. Jag brukar säga:

”I dag är det inte en fullständigt professionell servitris, utan jag kommer vara här och spilla lite.” De flesta tycker det är väldigt roligt, men några tycker ”inte ska väl du”. Jag får också ta många selfies med födelsedagsdamer- och herrar.

En annan favoritsyssla är att jobba i disken och köra monsterdiskmaskinen som är klar på 60 sekunder.

– Det är mysigt att gå där, annars hade det blivit väldigt många ensamma kvällar. Det är också ett sätt att hinna träffa min man mellan tallrikarna.

”Jag kan inte begripa att jag är 55, jag känner mig så barnslig fortfarande. Åldrande är inte jätteroligt”, säger Pernilla. Foto: Mattias Ankrah / SVT

För att ta hand om sin relation försöker de gå promenader tillsammans och hitta på gemensamma saker när det känns trist och grått ute. Det kan vara att åka skidor eller resa till Paris. Det handlar om att både vara i nuet, men också ha saker att se fram emot, tycker Pernilla.

– Vi stångas också en del. Det tror jag är bra, så man håller både argumenten och hjärnan i gång.

Vad befinner du dig i för läge i livet?

– Jag kan inte begripa att jag är 55, jag känner mig så barnslig fortfarande. Åldrande är inte jätteroligt. Jag skulle vilja leva för evigt och känner mig inte alls klar.

När 15-åringen Noel pratar om att flytta hemifrån inser hon att tiden med hemmavarande barn snart är över. I mars och september får hennes bonusbarn egna barn. Att bli bonusmormor och bonusfarmor är fantastiskt kul, tycker hon, men också en åldersmarkör.

– Jag får hejda mig och hålla mig i nuet, men hade gärna pausat åldrandet.

Hur går det med klimakteriet?

– Jag tänkte säga att jag är lyckligt förskonad, men jag har ju sömnproblem. Det var länge sedan jag sov en full natt. För övrigt är det inte problematiskt och jag känner igen sorg över att inte kunna få barn.

Hur tänker du kring rynkor och skönhetsingrepp?

– Jag har nog lite mer hamsterpåsar på kinderna, men inte särskilt mycket rynkor. Jag har inga åsikter om folk vill fylla i eller ta bort sina rynkor. Jag skulle inte göra det i den mån det förändrar ansiktet, men man håller ju på med sina krämer och har hela skåpet fullt med serum som ska hjälpa. Man gör vad man kan utan att det förändrar för mycket.

Pernilla konstaterar att det i dag är skambelagt för kvinnor att göra skönhetsingrepp.

”Jag får försöka banta bort mina runda kinder”

– Jag har väninnor som tar botox mot både sin migrän och sina rynkor. Själv har jag svårare för fillers som förändrar. Men jag kan inte det här alls, det är utanför mitt område.

– Mina runda kinder hänger längre ner nu än för tio år sedan. Finns det något sätt att få bort dem? Ja, regelrätt ansiktslyftning och det vill jag inte. Jag får försöka banta bort dem. När jag går ner blir kinderna lite mindre.

Hon har också kompisar som håller på med ansiktsyoga, men Pernilla är skeptisk. Det kan ju vara bilder av en opererad kvinna som visas. Å andra sidan består ansiktet av muskler.

– Själv har jag inte disciplin att träna upp vissa ansiktsmuskler. Jag har fullt sjå att komma i väg till gymmet och behöver en tränare till det i så fall.

Pernilla om.... 

...Realityserien ”Husdrömmar Sicilien”

– Det är världens lyxigaste projekt, som jag får vara en pyttedel av. Det är ju Marie och Bill Olsson Nylander som gör hela programmet. Då och då behöver de någon som säger: Hur tänker ni där? Ett otroligt skönt par.

Pernilla är programledare för tv-programmet ”Husdrömmar Sicilien” som följer Marie och Bill Olsson Nylander och deras familj i huset på Sicilien. Foto: Janne Danielsson / SVT

– Marie är fantastisk på att sätta ihop saker. På ett skrivbord kan hon ställa en stor skål, tre garnnystan, en tamburin och lite tyger. Hos henne ser det så stajlat och snyggt ut. Hon har ett osvikligt öga för att kombinera saker. Skulle jag göra det ser det bara stökigt ut. Jag önskar att jag hade hennes förmåga.

– Vi spelade in tredje säsongen av ”Husdrömmar Sicilien” i januari när det regnade som värst. Vi testade oss för covid 75 gånger, men ingen hade det. Programmet sänds på SVT senare i höst.

...Succéprogrammet ”Antikrundan”

– Ett enormt roligt tv-program att jobba med! Det är public service på riktigt att få åka ut i hela Sverige och erbjuda alla som bor där att få komma med saker och träffa Sveriges 20 bästa antikexperter. Det är en lyx.

– Den här säsongen var ganska tuff att spela in. Det var restriktioner och vi fick tänka på ett annat sätt. Programmet går otroligt bra. Fortfarande finns vår stora publik i gammel-tv världen, men det går bra att titta på SVT Play också. Sammantaget har vi nästan två miljoner tittare i varje program.

...Radioklassikern ”Ring så spelar vi” 

– ”Ring så spelar vi” är lika stort som ”Antikrundan” med 1,8 lyssnare varje lördag. Vem tror du hade fått igenom den idén i dag? Att göra ett program där vem som helst får ringa in på en slutsiffra, småprata lite och spela sin önskelåt. Inte det sexigaste programmet, men det är det folk lyssnar på varje lördagsmorgon.

– Varannan lördag kör jag programmet och går upp klockan 4.30. De två första gångerna tyckte jag att det var jobbigt, men nu lägger jag mig jättetidigt på fredagskvällen. Stellan jobbar då och sängen liksom ropar: Nu kan du komma, det är lagom att lägga sig. Ingen lägger sig i. Det är mysigt och så jäkla roligt att gå upp. 

Pernillas 5 bästa trädgårdstips: 

1. Så inte för tidigt! 

”Risken finns att plantorna bara blir långa och rangliga eftersom de behöver mer ljus än vad solen ger så här tidigt. Om man lugnar sig ett par veckor tills dagarna är längre, så blir plantorna ofta stadigare och de kan flyttas ut tidigare.” 

2. Klipp ner pelargonerna – och gör massor av sticklingar!

”Jag gör som jag alltid gjort, sätter sticklingarna i vatten. När de fått rötter sätter jag dem i små krukor och ger bort till vänner som vill ha. Bra vårig gå-bort-present.” 

3. Ta in kvistar från skog eller trädgård!

”Det är fint att ha i en vas och se när de skjuter skott och får löv. Vill man sätter man i en blomma eller två från blomsteraffären också – det blir ett billigt blomsterarrangemang.”

4. Gör en vårkrans till dörren! 

”Jag återvinner min stomme från vinterkransen, låter eucalyptusen vara kvar (den är fint stålgrå även när den torkat) sätter i tulpaner på lök, videkvistar, hönsfjädrar och vaktelägg på ståltråd. Vips, vår!  

5. Hyr du släp för att köra ris till tippen?

”Lägg en presenning i botten på släpet innan du proppar det med ris, pinnar och skräp från trädgården. När du kommer till återvinningen backar du bara till släpet, tar ett stadigt tag i presenningen och välter ut hela innehållet – allt på en gång – ner i de stora containrarna. Tappa inte taget om presenningen! Sedan viker du ihop den och har tömt ett helt släp på mindre än en minut.” 

LÄS MER: Anne Lundberg om uppväxten med en alkoholiserad pappa

LÄS MER: ”Jag grät i timmar och sov 15 timmar på raken”