Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Reparerande oljeschampo som tillför proteiner och aminosyror gör underverk för torrt och skadat hår.Reparerande oljeschampo som tillför proteiner och aminosyror gör underverk för torrt och skadat hår.Reparerande oljeschampo som tillför proteiner och aminosyror gör underverk för torrt och skadat hår.
Reparerande oljeschampo som tillför proteiner och aminosyror gör underverk för torrt och skadat hår. Foto: Istock

Så räddar du torrt och slitet hår – bästa produkterna och expertknepen

Har du torrt, slitet eller skadat hår? Följ frisörens tips och använd produkter som ger salongskänsla för att få mjuka och följsamma längder.

Det mesta vi gör med håret, från att tvätta till att borsta, sliter. Därför är det viktigt att ta hand om barret, och helst i rätt tid, innan skadan blivit alltför stor. Med rätt skötsel och produkter kan du få håret att glänsa igen, och genom att undvika vissa hårhotande vanor kan du förebygga ytterligare skador.

Hår består av det trådliknande proteinet keratin. Ytan på hårstrået skyddar insidan med flera lager keratin som påminner om fjällen på en fisk. Vi vill att de genomskinliga fjällen ska ligga släta mot strået. Då reflekterar de inte bara ljus så att våra lockar får lyster, utan hindrar fukten i strået från att försvinna.

– Om inte kärnan i håret håller rätt fuktbalans torkar håret ut. Då avtar elasticiteten, håret blir svagare och går lättare av, säger Johan Hellström, frisör på Björn Axén.

LÄS MER: Hårinpackning: här är sju testade med bäst betyg

När fjällen står öppna är alltså håret extra känsligt för skador. Det händer till exempel varje gång vi tvättar håret. Vatten tränger in i strået, som sväller och får fjällen att resa sig. Håret trasslar sig lättare eftersom fjällen hakar i varandra. Om vi dessutom försöker borsta det när det är vått så ruggas fjällskiktet upp ännu mer och kan skadas permanent.

– Steget efter rengöring ska alltid vara återfuktning, säger Johan.

Bra balsam och hårinpackningar både tillför och bevarar fukt genom att släta till fjällskiktet.

– Om du har grövre hår som ser riktigt slitet ut skippar man balsam helt och kör bara hårinpackning.

Värme sliter också på håret och dess fuktnivå. Hårföning torkar ut i längden och plattänger steker bokstavligen hårstråna. Därför är det viktigt att alltid applicera värmeskydd innan du använder värmeverktyg. Ingredienser som silikoner kapslar in hårstråna i en tunn film som hindrar hettan från att dra ur fukt. Dessutom får håret mer glans eftersom fjällen slätas till.

Ofta talar man om torrt och skadat hår som två skilda hårtillstånd. Men egentligen är torrt hår detsamma som ett lätt skadat hår. Om vi inte börjar ta hand om det med kärlek, värmeskydd och fukt kommer det tids nog att bli svårt skadat. Vad som händer om hårstråets fjällskikt skadas permanent av vilda borstningar och uttorkande stylingar är att keratinet i håret kan brytas ner. Det skapar små hål i hårfibrerna där smuts och damm gärna lägger sig. Helt plötsligt har vi inte bara torrt, utan även matt och slitet, hår.

Skadat hår? Det går att rädda!Skadat hår? Det går att rädda!Skadat hår? Det går att rädda!
Skadat hår? Det går att rädda! Foto: Getty Images/iStockphoto

Hårets största fiende är ändå kemiska behandlingar som blekningar och permanenter. Keratinet i håret binds ihop av mikroskopiska kablar som gör det slitstarkt.

– Håret är inte skapat för att friteras sönder med väteperoxid eller starka blekningar. Det förstör bindningarna, och håret går av till slut om man inte slutar i tid, säger Johan.

Till viss del kan man få tillbaka förlorat keratin genom att tillföra proteiner som är snarlika. För ja, produkter med protein fungerar. Lite som spackel fyller de ut skadorna som uppstått i strået. Efter en tids användning kan håret både se friskare ut och kännas starkare. Men effekten behöver underhållas.

Vissa behandlingar, som den populära Olaplex, kan försöka ”laga” hårets bindningar. Men resultatet är inte permanent.

– Tänk dig att ett slitet hårstrå är som änden på ett tjockt rep som fransat upp sig, säger Johan.

– De här bindningarna som börjat komma ut vill man gärna få ihop igen. Det kan de här behandlingarna göra – de rundar till änden på repet, skulle man kunna säga. I kombination med en klippning och i väntan på att friskare hår växer ut.

LÄS MER: Slitet hår? 9 mjukgörande hårmasker som gör underverk

Produkter som räddar torrt, slitet och skadat hår

Med rätt produkter är det möjligt att fixa salongsresultat hemma (åtminstone nästan).

1. Oljeschampo med proteiner

Reparerande oljeschampo som tillför proteiner och aminosyror samtidigt som det tvättar rent. Keratin healing oil lustrous shampoo, L’anza. Mer info och köp här (länk till återförsäljare)

2. Återfuktande balsam med hyaluronsyra

Djupt återfuktande balsam med inkapslad sodium PCA som gradvis frigörs i håret för en omedelbar och långsiktig fuktabsorptio. Mer info och köp här (länk till återförsäljare) 

3. Hårmask med aminosyror

Mask som är packad med aminosyror, fukt och protein. Palm Springs preshampoo treatment mask, R+Co. Mer info och köp här (länk till återförsäljare

4. Behandling för slitet hår

Behandling som tillfälligt lagar slitna bindningar i håret. Hair perfector No3, Olaplex. Mer info och köp här (länk till återförsäljare) 

5. Glansgivande hårmask 

Fukt- och glansgivande mask, perfekt för grova, skadade hår. Essential nounou hårmask, Davines. Mer info och köp här (länk till återförsäljare) 

6. Hårmask för torrt och skadat hår

Mask med välgörande växtoljor och fuktbindare för torrt eller skadat hår. Don’t despair repair strength + moisture leave-in mask, Briogeo. Mer info och köp här (länk till återförsäljare)

7. Värmeskydd med fukt

Sprej som ger både fukt och värmeskydd. The double-duty primer, Budgie. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).  

8. Krämig ekologisk hårmask

Krämig hårmask med ekologiska oljor för torrt och skadat hår. To the rescue intense moisture treatment, Noughty. Mer info och köp här (länk till återförsäljare). 

Fem rutiner som räddar torrt och skadat hår

1. Borsta håret innan du duschar

För att minska risken för trassligt och slitet hår: Red ut håret innan du går in i duschen, när det fortfarande är torrt. Ett annat alternativ är att göra det med en bredtandad kam när håret fått ett rikligt lager med balsam eller inpackning.

2. Massera in schampot försiktigt

Knyckla inte ihop håret på hjässan när du tvättar det. Massera in schampot i hårbotten innan du försiktigt drar ner löddret längs hårlängderna.

3. Använd milda schampon

Du behöver inte börja med sulfatfritt. Men skadat hår mår bäst av milda tensider som inte rengör lika tufft. Undvik därför schampon med anjoniska tensider som heter något med lauryl sulfate eller laureth sulfate.

4. Skippa handduken

Istället för att riskera att rugga upp hårets redan känsliga fjällskikt med en frottéhandduk – krama vattnet ur håret med en kökshandduk, ett örngott,  eller ett lakan i bomull. Den släta ytan sliter mindre och minskar friss. Det finns också specialgjorda handdukar för håret som torkar snabbare och skonsammare. 

5. Använd värmeskydd och undvik värmeverktyg

Lägg undan tängerna. Styla istället håret med en rundborste och en fön som har tillgång till svalare luft. Ha alltid värmeskydd i hela håret innan du kör igång. Köptips: Essential leave-in conditioner från Noir är en värmeskyddsspray som är utredande, ger UV-skydd och bra bas för styling.

Test: Är ditt hår skadat eller bara torrt?

Ta ett av dina hårstrån, gärna ett blött, mellan två fingrar. Dra lite försiktig i båda ändarna. Friskt hår stretchar ut ungefär en tredjedel, men bouncar tillbaka när du släpper det, lite som en gummiband.

TORRT: Om håret inte hoppar tillbaka till sin ursprungliga längd, utan lockar sig eller håller sig långt, är det ett tecken på att det är torrt.

LÖSNING: Fuktbomba med inpackning.

SKADAT: Om håret påminner lite om tuggummi i konsistensen, och går av medan du stretchar ut det med samma kraft som innan, är det ett tecken på skadat hår.

➜ LÖSNING: Satsa på en uppbyggande produkt med proteiner. Skäm bort med olja, inpackning och extra fukt i alla produkter.

LÄS OCKSÅ: Bästa håroljorna och hårserum 2020 – våra favoriter