Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Artikeln innehåller annonslänkar. Mer info

Alla ”naturliga” tänder går att bleka, men resultatet varierar beroende på utgångsläge. Är tänderna väldigt vita från början blir skillnaden mindre.
Alla ”naturliga” tänder går att bleka, men resultatet varierar beroende på utgångsläge. Är tänderna väldigt vita från början blir skillnaden mindre.
Alla ”naturliga” tänder går att bleka, men resultatet varierar beroende på utgångsläge. Är tänderna väldigt vita från början blir skillnaden mindre.
Alla ”naturliga” tänder går att bleka, men resultatet varierar beroende på utgångsläge. Är tänderna väldigt vita från början blir skillnaden mindre. Foto: Istock

Stor guide: 13 metoder som ger vita tänder

Vem vill inte ha ett vackert, vitt leende? Det kommer ständigt nya metoder som bleker tänderna. Men hur bra är de? Och hur stor effekt kan du förvänta dig?

Här hittar nu 13 sätt att få vitare tänder som ger olika resultat och finns i flera prisklasser:

Hos tandläkare/på klinik: Effektivt – men kostar mer

1. Rengöring & putsning – vi har testat!

AIR-FLOW

Så går det till: Tänderna blästras, (eller poleras), med en salt-, vatten-, och luftblandning. Behandlingen tar cirka 30 minuter och är helt smärtfri. 

Så tyckte vi: Det kändes lite som en högtryckstvätt, modell mycket skonsam. Som ”spa för tänderna”. Frisk smak, lite grynig känsla av saltet. Tänderna kändes rena och fräscha efteråt. Behandlingen kan passa bra att göra i samband med ett vanligt besök för att spara tid. 

Resultat: Tänderna blev två nyanser ljusare, men det syntes mest i förhållande till tandläkarens färgkarta. Fräsch känsla, dock! Bäst nytta gör Airflow på tänder som är fläckiga och missfärgade av till exempel te eller rökning. 

Prisexempel: Från 500 kronor på Distriktstandvården. 

2. Proffs-strips 

Engångsremsor som klistras på tänderna och får sitta 1-2 timmar/dag under cirka två veckor. De som används hos tandläkaren har 6 procent väteperoxid . Du börjar behandlingen hos tandläkare och fortsätter sedan hemma. 

Prisexempel: Brilliant smiles whitening evo strips, kit plus undersökning, cirka 1 000 kronor. 

3. Tandblekning med plasmalampa - vi har testat!

Tandblekning med godkända halter väteperoxid i kombination med plasmaljus, vilket snabbt och säkert ljusar upp leendet. amelias redaktör Elin Börjesson testade metoden på Aqua dental som har kliniker runt om i Sverige. Men metoden finns även hos andra tandläkare. 

• Hur? Före blekningen görs en rengöring av tänderna, så att tandsten försvinner. Sedan penslas en gel med väteperoxid på tänderna. Blekningen aktiveras med hjälp av en lampa. Hela behandlingen tar drygt en timme. Resultatet håller i upp till tre år, beroende på livsstil.

• Viktigt: Efteråt ska du helst inte äta eller dricka starkt färgade produkter på 72 timmar.

• Pris: 3 500 kr

• Så var det - Elin berättar: "Själva blekningen är lite läskig. Det är inte särskilt bekvämt att ligga med munnen helt uppspärrad i närmare 40 minuter, samtidigt som det ilar kraftigt av blekmedlet. Ja, det gör mer ont än vad jag räknat med."

• Resultat enligt Elin: "När blekningen är färdig har jag ett litet sår i tandköttet och tänderna ilar, men det lägger sig snart. Visst märker jag skillnad, särskilt på hörntänderna som nu är lika vita som resten av tandraden. Framtänderna har dessutom en jämnare färg, då blekningen fått de vita fläckarna att smälta in i resten av tanden. Mitt leende är vitare och fräschare utan att ha en blekt känsla. Ett naturligt och fint resultat!"

FÖRE:

amelias redaktör Elin älskar kaffe och rödvin, men borstar tänderna som ett proffs. Har något missfärgade tänder, särskilt hörntänderna.

EFTER:

Naturligt vitt och fint.

 

4. Proffs-blek med anpassad skena 

Foto: Istock

En tandläkare får använda starkare blekpreparat, vilket ger bättre effekt. Före behandlingen undersöks tänderna noga. Du får en ”skräddarsydd” bettskena och ibland påbörjas blekningen på kliniken (se plasmaljus), men ofta gör man blekningen hemma. En tandläkare kan också bleka enstaka tänder. 

Prisexempel: 1 500 kronor/käke för skena och blekgel, 600 kronor för ytterligare en behandling. Undersökning och eventuell putsning tillkommer. (Folktandvården). 

PLUS OCH MINUS MED PROFFSBEHANDLING

+ Starkare preparat = effektivare 

+ Undersökning innan behandlingen påbörjas + Personligt utprovad skena

- Dyrare- Tidskrävande med flera besök och hemma-uppföljning

Hemma-metoder: Billigare, mildare - men inte lika synligt resultat 

Många hemmablekningar är helt väteperoxid-fria, vilket minskar risken för ilningar. Se dock upp för ”natriumperborat/sodium perborate” i innehållsförteckningen, vilket lär vara reproduktionstoxiskt, d v s skulle kunna orsaka nedsatt fruktsamhet hos kvinnor.

5. Skummande blek-tandkräm 

En tvåstegsprodukt som ersätter din vanliga tandkräm. Med rengöringsskummet borstar du först tänderna i en minut. Skölj. Gå sedan över till tandblekningsskummet som du borstar lätt med i två minuter. Upprepa morgon och kväll i tre veckor. Innehåller inga slipmedel. 

Prisexempel: Dual Foam tandblekning från Beconfident, 495 kronor. Mer info och köp här (länk till återförsäljare). 

6. Peroxidfri gel för känsliga tänder 

Många upplever att tänderna ilar efter en blekning. Dentways peroxidfria gel är skonsam mot tänderna och ger inga ilningar. I ett startkit får du med två formbara tandskenor och blekningsgel. 

Prisexempel: Dentway starter kit, 395 kronor. Mer info och köp här (länk till återförsäljare)  

7. Tandblekningspenna 

Har du en missfärgad tand? Eller har du blekt och missat en fläck? Då kan tandblekningspenna vara ett tips. Det finns också tandblekningspennor som du använder till hela bettet. Du penslar på ett tunt lager gel morgon och kväll. Sedan håller du munnen öppen i 30 sekunder. Upprepas i 14 dagar. 

Exempel: Peroxidfri tandblekningspenna från White One, 349 kronor. Mer info och köp här (länk till White One).  

8. Formbar skena och gel – vi har testat

WHITENING SYSTEM, SWISS CLINIC

Så går det till: Mjuka plastskenor värms upp i varmt vatten och formas efter den egna tandraden. En gel appliceras i skenorna som får sitta på tänderna i 45-60 minuter. Förpackningen innehåller gel till tre behandlingar. 

Så tyckte vi: Det var lite jobbigt att sitta med skenorna i munnen så länge. Den glittriga gelen började rinna och kändes inte helt hälsosam att svälja. 

Resultat: Redan efter första behandlingen såg tänderna en aning ljusare ut. 

Prisexempel: Cirka 590 kronor. Mer info och köp här (länk till Swiss clinic) 

9. Tandkräm med viteffekt 

Det finns i dag mängder av tandkrämer som har en vit-effekt och kan användas för sig eller efter en blekning. Till exempel Brilliant smile whitening boost, en intensivkur som löser upp ytliga missfärgningar på tänderna och har hög fluorhalt för att motverka karies. 

Prisexempel: Brilliant smile whitening boost, 20 ml, 99 kr. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).  

10. Vit-tandkräm med bonusvitaminer – vi har testat! 

WHITEAMIN FRÅN BECONFIDENT

Så går det till: Borsta morgon och kväll i två minuter. Tandkrämen innehåller ämnen som ska hjälpa till att bibehålla tändernas vithet, samt vitaminer som ska tas upp via slemhinnan. 

Så tyckte vi: Ger en fräsch känsla och är dryg. Innehåller, så vitt vi kan se inte fluor, vilket vi vill ha i en tandkräm som används regelbundet. Men gärna som tillfällig kur för att fräscha upp lite extra. 

Resultat: Värd att testa om man har mycket missfärgningar på tänderna. 

Prisexempel: 199 kronor. Mer info och köp här (länk till Beconfident) 

11. Strips som bleker 

Tejpremsor som du klistrar på tänderna och låter sitta i 20-30 minuter. Flera som testat rapporterar att det syns en skillnad. Du får 14 strips för övre tandraden, lika många för nedre. Bäst resultat ger daglig behandling under sju dagar. 

Exempel: Dentway white strips, 445 kronor. Mer info och köp här (länk till återförsäljare)  

12. Plasmaljus + penna 

Med Ultimate tandblekningskit från White one använder du tandblekningspenna tillsammans med ett plasmaljus som aktiverar blekningsgelen i pennan. En lite tidskrävande metod, ska helst utföras två gånger per dag. Därefter fortsätter du att använda tandblekningstandkräm och en tandblekningsmunspray. 

Prisexempel: Ultimate tandblekningskit från White one, 682 kr. Mer info och köp här (länk till White one) 

13. Hemmablekning med skena – vi har testat!

IWHITE INSTANT 

Så går det till: Två tunna plastskenor med en gel sätts på övre och undre tandraden och hålls kvar i 20 minuter. 

Så tyckte vi: Skenorna var lite små och svåra att hålla på plats - det kan ju vara lite svårt att både vara tyst och att hålla munnen stängd i många minuter ... 

Resultat: Det syntes faktiskt en viss skillnad redan efter första gången, snyggt! Vi har dock svårt att säga hur länge effekten satt i, och det var ingen som kommenterade  för­ändringen. Prisexempel: Cirka 250 kr. Mer info och köp här (länk till återförsäljare). 

PLUS OCH MINUS MED HEMMA-METODER

+ Billigare än hos tandläkaren

+ Mildare preparat

+ Du kan börja direkt

- Inte lika effektivt eftersom preparaten är mildare

- Ingen förundersökning av tandkött och lagningar

 

Hallå tandläkaren, hur vita kan mina tänder bli? 

Silvio Kosovic, tandläkare och klinikchef på Folktandvården Stockholm. 

Hur vanligt är det att folk kommer till er och vill få vitare tänder? 

– Det är många som efterfrågar tandblekning. Ett vanligt tillfälle är större livshändelser, som till exempel bröllop. Andra gör det mer regelbundet. 

Kan alla få vitare tänder? 

- Alla ”naturliga” tänder går att bleka, men resultatet varierar beroende på utgångsläge. Är tänderna väldigt vita från början blir skillnaden mindre. Brungula missfärgningar bleks lättare än gråblå. Vissa missfärgningar och tandsten kan inte blekas bort, utan behöver poleras och skrapas bort hos en tandhygienist. Det måste göras innan man bleker tänderna. Ibland blir patienten så nöjd med den behandlingen att de hoppar över blekningen. 

– Blekningen har inte någon effekt på tandersättningar som porslinsfasader, lagningar, med mera. 

Hur länge håller en blekning som gör hos/i samråd med tandläkare? 

– Generellt kan sägas att effekten försvinner gradvis direkt efter blekningen. Sedan beror det på många faktorer hur länge effekten sitter i, till exempel på vad man äter och dricker, om man röker eller hur lätt man får tandsten. 

Skadar det tänderna att bleka dem? 

– På Folktandvården följer vi noggrant framtagna riktlinjer för att säkerställa att tänderna är friska och klarar av behandlingen, samt följer upp så att inga oönskade biverkningar uppstått. Under de förutsättningarna skadas inte tänderna.