Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Steg för steg-guide: Så lägger du den perfekta basen

För att få en jämn, fin bas som sitter där den ska gäller det att vara noggrann från början. Lägg några minuter extra på morgonen så slipper du "kakig" hy, högglansig panna eller andra irritationsmoment resten av dagen. Här är fem steg till din drömlook.

1. Återfukta huden.  Första steget till en fin bas är alltid hudvården. Du kan göra otroligt mycket med makeup, men att göra grundjobbet rätt är en förutsättning för att lyckas och gör det dessutom betydligt enklare. Massera in en fuktgivande kräm över ansikte och hals och vänta i några minuter innan du börjar applicera foundation. Tips! Är du riktigt torr eller vill vara extra fin en dag (och har en stund extra på morgonen) kan du förbereda hyn med en peeling som tar bort döda hudceller, följt av en fuktmask.

2. Använd primer. En primer lägger du efter din hudvård. Den ger huden en jämnare struktur och gör din foundation mer hållbar. Primers kan även ha en mängd egenskaper i sig själva. De kan ge lyster, neutralisera röda toner eller matta ner om hyn lätt blir blank under dagen.

3. Lägg foundation. Nu är det dags för foundation. Det finns en mängd olika varianter och det gäller att applicera dem rätt. Lösa mineralfoundations ska till exempel arbetas in i huden med Kabukiborste och cirklande rörelser, medan stiftfoundations kan suddas ut med pensel. Andra vinner på att appliceras med svamp.

4. Korrigera med concealer. När du lagt din foundation ser du enkelt var du vill dölja eller korrigera lite till – kanske under ögonen, på kvisslor eller ärr. Vissa concealers har en lätt grön ton, som neutraliserar röda fläckar. Dutta lite foundation även ovanpå för ett ännu jämnare resultat.

5. Fixera med puder. Det är inte alltid det behövs ett puder ovanpå din foundation för att fixera basen. Det beror lite på din hudtyp och på vilken foundation du har använt, men ett transparent puder lätt penslat över T-zonen brukar göra sig bra på de flesta. Det gör att makeupen hålls på plats och tar bort blänk.

LÄS OCKSÅ: amelia testar BB-krämer

Så funkar bokstavskrämerna

CC-kärm:

En förkortning för complexion och/eller color corrector. Justerar eventuella missfärgningar i pigmenteringen. Den vårdar också långsiktigt och innehåller spf för att skydda huden mot framtida problem.

BB-kräm:

En antiinflammatorisk och lugnande blemish balm, eller kort och gott en mjukgörande fuktgivare med spf, en beauty balm. Täcker ofta bara snäppet mer än sin kompis CC-krämen, men det finns BB-krämer som är heltäckande också.

DD-kräm:

En förkortning av dynamic do-all eller eller daily defense som passar storstadsmänniskan extra bra, den skyddar nämligen mot föroreningar.

Av: Lisen Sundberg Foto: iStock

Häng med amelia på den ultimata tjejhelgen!

Fullspäckad helg med föreläsningar om mode, skönhet, ‘gör om mig’ sex och relationer. PT-FiaMartin MelinTherese LjungkvistMarika Smith och redaktionenfinns på plats på under helgen på The Winery Hotel, den 19-20 maj. Klicka på bilden för att läsa mer!