Bäst i test: Rouge – här är den perfekta nyansen

Ingen makeup är komplett utan rouge, det vet varje makeupartist. Men hur hittar man rätt nyans och hur applicerar man för bästa resultat. amelia har den stora rouge-guiden!

Linnéa Öst

Rosiga kinder piggar upp och ger din look den där lilla extra energikicken. Det gäller vare sig du låter puder, kräm eller stift göra jobbet. 

Kräm, puder eller gel - vilket rouge passar dig? 

Det är en smaksak! Men resultatet blir bäst om du matchar rouget med underlaget. Om du har en fuktig, frisk bas med flytande foundation så passar kräm eller gel bäst, liksom om du har torr hy. En pudrig, matt bas kompletteras bäst med ett puderrouge. 

Bäst i test: Rouge 2019

1. Blush stick ’n brush från Isadora

Betyg: 5

En prisvärd vinnare! Knubbigt, krämigt stiftrouge som ger kindbenen både smickrande färg och lyster, med hjälp av fingertopparna eller den täta borsten i tubens ena ände. Läs mer och köp här.

2. Orgasm Blush, Nars 

Betyg: 5

Prisbelönt och perfekt nyans. Nars prisbelönta rouge ger den perfekta balansen mellan persikorosa och guldskimmer och får kinderna att rodna naturligt och länge. Läs mer och köp här. 

3. Powder blush i See sheer från Mac 

Betyg: 4

En proffsprodukt! Puderrouge som ger proffsresultat, vare sig du nöjer dig med ett diskret färgtillskott eller strävar efter en mer tydlig färgskiftning. Testarnas favoritnyans är ljuvligt blekrosa. Läs mer och köp här. 

4. Fresh blush i Nude Sienna från Estelle & Thild 

Betyg: 4

Lent, silkigt ekopuder med lagom antydan till skimmer. Perfekt var-dagsrouge, men också fint att svepa borsten över ögonlocken – det ger blicken en fin definition. Läs mer och köp här. 

5. Sheer cheek gel i Natural från Pixi 

Betyg: 4

Wow, vilken fin färg kinderna får av den här superlätta gelkrämen i tub. På sekunder får du nypromenerad glöd och rosighet, och med en smickrande lyster. Läs mer och köp här.  

6. Whipped powder blush i Momoko från Shiseido 

Betyg: 3+

Den här lyxiga, fluffiga och mycket dryga moussen riktigt smälter in i huden och ger ett så fint resultat. Finns i hela åtta nyanser. Små minus: högt pris, och glasburk. Läs mer och köp här. 

Tips!

Börja applicera rouget mitt på kinden, där den är som rundast när du ler. Här ska den mesta av färgen sitta. Applicera sedan längs kindbenet, upp mot tinningen.

Vilket rouge passar mig?

För att veta vilken nyans som passar dig bäst bör du ha koll på om du har varma eller kalla pigment. Har du varma pigment väljer du ett rouge som går åt det varma hållet med gula toner, och har du kalla pigment väljer du ett kallt rouge som går mer åt det blå hållet. Ett snabbt sätt att ta reda på åt vilket pigment din hud drar, är att titta på dina blodådror på handleden. Drar de åt blått är du kall, drar de åt grönt är du varm.

Men det slutar inte riktigt där. Du kan antingen vara mörkhyad (allt från riktigt mörk till oliv) eller ljushyad. Ljushyade passar bäst i rosa toner och mörkhyade mer åt bronz-och korallfärger.

Kalla pigment (hudton)

Din hud drar åt blått, då passar du bäst i kalla rosa toner som drar åt blått, tänk hallon och blåbär.

Rouge till kall hudton: Blush Trio Pink Passion, Anastasia. Puderrouge med mycket pigment som inte bleknar under dagen. Läs mer och köp här.

Blush Trio Pink Passion.

Varma pigment (hudton)

Din hud drar åt grönt, du passar i varma nyanser som drar åt gult, som aprikos, korall eller persika.

Rouge till varma hudton: Illuminating Face Powder Blush Amber Nectar, Milani. En härlig palett med gyllene nyanser. Fylld med skimmer som definierar dina kindben. Läs mer och köp här.

Illuminating Face Powder Blush Amber Nectar.

Rouge till varm hudton: Blush Stick'n Brush, Isadora. Ett krämrouge för snabb och enkel applicering. Ger dina kinder en fräsch touch av koppar-lyster. Läs mer och köp här.

Blush Stick'n Brush.

Rouge till varm hudton: BeautéBlush Tarou, Maréna. En rouge exklusivt framtagen för dig med en mörkare hudton. Denna lättanvända puderrouge blandar sig lätt med andra produkter och ger ditt ansikte en sofistikerad färg i mjuka övergångar. Läs mer och köp här. 

BeautéBlush Tarou.

Hur lägger man rouge snyggt?

Glöm överdriven contouring och heltäckande foundation. Nu vill vi ha en naturlig look, med rosor på kinderna som efter en krispig höstpromenad. Välj en nyans som poppar i asken, resultatet blir fräscht på kinden.

Gör så här:

1. Grunda med din favoritfoundation.

2. Börja applicera rouget mitt på kinden, där den är som rundast när du ler. Här ska den mesta av färgen sitta.

3. Applicera rouget i en rörelse som börjar mitt på kinden och sveper längs kindbenet, upp mot tinningen.

4. Svårt att få rouget jämnt? Grunda med transparent puder så glider rouget enklare över huden. Tona ut kanterna med en ren pensel.

Tips: Lägg rouget lite, lite högre upp än på mitten av kinden – det ger hela ansiktet ett lyft!

7 snabba rougetips för perfekt resultat

1. Använd aldrig ett för mörkt rouge, det ska bara ge lätt färg.

2. För att lättare hitta den perfekta nyansen, matcha rougen med din naturliga läppfärg, det ger en harmonisk färg till ansiktet.

3. Använd en liten rund borste så att du kan precisera var du vill lägga rougen. Real Techniques från Blush Brush är ett bra och prisvärt exempel på rougeborste. Köp här.

Real Techniques, rougeborste från Blush Brush.

4. Följ kindbenet i en sned linje uppåt när du applicerar rouget, det lyfter ansiktet.

5. Applicera aldrig rouget för nära inpå näsan.

6. När du inte har så mycket färg kvar på borsten drar du något lätt drag upp i tinningen och upp lätt i pannan. Det ger en finare helhet då färgen är lite mer utspridd i ansiktet. Rougen ser mer naturlig ut. Men, ytterst lite färg!

7. Använd hellre än väl pigmenterad rouge så att du bara kan dra små lätta drag, än att använda mer och flera gånger av ett dåligt pigmenterat rouge.

 

Bli pigg (och yngre!) på minuten med rouge

1. Hitta rätt rougenyans. Se tipsen ovan.

2. Borsta fram äppelkinder. Du får en snabb föryngringseffekt genom att borsta rouge mitt på kindäpplet, direkt under ögat. Cirkla med rougeborsten så ser kinderna rundare ut. För runda, bulliga kinder hör ju som bekant ungdomen till.

Applicera rouget mitt på kinden.

Lästips! Bäst i test: 4 bästa krämrougerna som ger dina kinder rosig lyster