Artikeln innehåller annonslänkar. Mer info

Om du har plockat skäggstrån från hakan under många år kan du få grövre hy på hakan – en plockhaka.
Om du har plockat skäggstrån från hakan under många år kan du få grövre hy på hakan – en plockhaka.

Bli av med ansiktshår och få slätare ben – så lyckas du med hårborttagningen

Vilket är det bästa sättet att bli av med oönskad hårväxt? Vi har testat flera hårborttagningsmetoder för olika delar av kroppen så som ansikte och ben – både hemma och på salong. 

Nina Jakobson

Att det växer strån i ansiktet, såväl fjunigt och luddigt som styvt och skäggigt, är vanligt. Men varför blir vi kvinnor egentligen håriga i fejset? Annica Joensuu, hudterapeut och ordförande för SHR, Sveriges hudterapeuters riksförbund, förklarar att skägg är vanligt – och helt normalt.

– Jag brukar säga att alla kvinnor får hår någonstans i ansiktet, där man inte vill ha det. Vi på SHR tycker att det är viktigt att man inte kallar det för generande hårväxt, man ska inte vara generad. Däremot kan man säga oönskad hårväxt.

Får man mer hår med åren?

– Ja, det kan vara så, och det beror delvis på hormoner. När det kvinnliga könshormonet östrogen minskar så blir det manliga könshormonet testosteron dominerande. Det är helt naturligt – och kan ge grövre strån i ansiktet. 

Annica Joensuu varnar för att ta bort ansiktshåret med roten.

– Om du har ljusa och tunna hår så kan det stimulera dem så att de blir grova skäggstrån. Det gäller om du exempelvis vaxar, rycker eller trådar bort håret. Då finns det andra metoder som är bättre om du vill göra det själv, som att bleka eller använda hårborttagningskräm. Men det kan slita på huden. Vi rekommenderar att man, om man stör sig på sin hårväxt, tar bort håret permanent hos en hud­terapeut. 

Vilket är bästa sättet att ta bort ansiktshår?

– Om du har mörka hår och ljus hy så fungerar IPL eller laser på salong. Om du har ljusa hår och inte så mycket så finns nålepilation (tidigare kallades metoden diatermi, reds anm.), vilket är en mycket välbeprövad metod. För permanent hårborttagning är IPL, laser och nålepilation bäst. Du får räkna med att det krävs några behandlingar, beroende på olika faktorer som hur grov hårväxten är och hur snabb återväxt du har.

Vanlig, hederlig rakning då – är det okej?

– Rakning är helt okej, även om det förstås finns säkrare och mer permanenta metoder. Men det stimulerar inte hårväxten och sliter förmodligen inte särskilt mycket på huden, om man använder en rakolja eller liknande. Däremot får man en stickig återväxt, man kapar ju av stråna. Det växer dessutom ut på någon dag, varför vi inte rekommenderar det som en hållbar lösning.

Det är vår och många av oss vill ha hårfria ben. Vilken metod rekommenderar du?

– På benen gör det inte så mycket om stråna blir grövre. Därför är vaxning en bra metod som man kan göra hemma, även om vi rekommenderar att låta göra det på salong för bästa resultat. 

– Vill man ta bort håret permanent så är det IPL eller laser som gäller. Vi får allt färre vaxningskunder på salongerna på grund av att många har tagit bort håret permanent.

HÅRBORTTAGNING PÅ SALONG – VILKEN METOD ÄR BÄST?

Vill du ha proffshjälp? Kanske bli kvitt håret permanent? Här är de bästa salongsmetoderna.

1. Nålepilation/diatermi

Salongsbehandling där ström förs ner i hårsäcken. Hårsäcken skadas och håret kan inte växa ut igen. Fungerar både på kropp och ansikte. Metoden är permanent.

• PLUS: Tar bort alla typer av hår permanent. Mycket säkert. Fungerar på alla.

• MINUS: Tar lång tid, eftersom varje hårsäck måste behandlas individuellt.

• PRIS: Pris: Från 500 kr, beroende på hur lång tid behandlingen tar. 

 

2. Alkaline wash

Alkaliskt pulver blandas med renat vatten och appliceras på önskat område. Blandningen, som mjukar upp strået och underliggande hårsäck, får verka och torkas sedan bort. Huden blir ren, len och slät. Behandling främst för ansiktshår.

• PLUS: Passar utmärkt både för fjun och småhår på större partier. Smärtfritt. 

• MINUS: Det är oklart huruvida resultatet är permanent eller hur många behandlingar som krävs. Behandlingen är avsedd främst för fjunigare hår. 

• PRIS: 420–1 500 kr beroende på var och hur stort område som ska behandlas. 

 

3. IPL (intensivt pulserat ljus)

IPL skadar hårsäcken som slutar producera hår. Metoden är permanent. Fungerar på ansikte och kropp.

• PLUS: Gör inte särskilt ont. Du kan behandla större områden snabbare än vid diatermi. 

• MINUS: Kostsamt, eftersom flera behandlingar ofta krävs. Passar inte alla. Har du olivfärgad hy och mycket hår på kroppen? Då finns det risk för att en IPL-behandling stimulerar din hårväxt. Välj diatermi eller annan metod.

• PRIS: 750–1 800 kr per behandling.

 

Pyra Haglund, läkare: "IPL är bäst på mörka strån"

Vill du ta bort håret för gott med IPL? Funderar du på om det är en metod som passar dig? Pyra Haglund, läkare på Stureplanskliniken, ger sina bästa tips.

Flera behandlingar behövs. IPL fungerar på strån som är i växtfas. Eftersom bara 20 procent av hårstråna är i växtfas samtidigt så behöver du göra fler än en behandling för att få bort allt hår. 

Fungerar inte på alla. Det är pigmentet i hårstråna som ger den här värmeeffekten, därför fungerar IPL och laserbehandling absolut bäst på ljushyade personer med mörka, tjocka hårstrån. Det fungerar inte på vita eller färglösa strån.

Kom som du är. Vaxa eller plocka inte bort hår före en laserbehandling. Du behöver ha kvar hårstrået som en ledare för värme ner i roten.

 

amelia testar IPL i ansiktet | Anna, 41: ”Det luktar när skägget brinner”

”Jag har irriterat mig länge på svarta skäggstrån på hakan. Jag plockar säkert minst tio skäggstrån varje dag, och när jag ser mig själv i dagsljus hittar jag alltid nya som jag inte sett förut. Äntligen ska kriget mot dessa stickiga strån få ett slut.”

Så gick behandlingen till: 

Behandlingen börjar med att området som ska behandlas desinficeras. En gel läggs sedan på hakan och området belyses med infrarött ljus i stötar. När ljuset blixtrar till så känns det som en snärt, men smärtan går över direkt. Det luktar när skägget brinner, men jag tänker att det är ett tecken på att behandlingen funkar. Allt går väldigt smidigt och det gör inte särskilt ont.

Tid: Hela besöket var över på tio minuter.

Pris: 790 kr per behandlings­­tillfälle (litet område) på Stureplanskliniken i Stockholm. För mig kommer det att krävas ­cirka tre behandlingar för att bli skäggfri.

Smärta: Det känns som en liten snärt på hakan, men det går över omedelbart. 

Betyg:

Hårborttagning hemma – vilken metod är bäst för dig?

Rakhyvel, IPL eller hårborttagningskräm. Så kan du själv fixa ansiktsbehåring och sommarsläta ben själv, snabbt och enkelt!

1. Rakhyvel

Det enklaste sättet att bli hårlös – men också det som ger mest stubb.

• TIPS VID RAKNING: Använd rakgel, duschkräm, tvål eller balsam för att mjuka upp hårstråna och sträck huden där du rakar för att undvika raksår.

• PLUS: Snabbt, billigt och smidigt. Funkar lika bra på grova hår som fjun. Ett lätt sätt att få lena ben snabbt.

• MINUS: Risk för skärsår och irritation vid slarv. Håret växer ut mycket snabbt igen. 

• SÅ LÄNGE HÅLLER DET: Inte mer än några dagar. För många känns benen stubbiga redan dagen efter rakning.

• KÖPTIPS: Embrace sensitive, Gillette Venus. Rakhyvel med tre blad, fuktremsa och aloe vera för att irritera mindre. Läs mer och köp här.

 

2. Hårborttagningskräm

En hårborttagningskräm reagerar kemiskt med hårstråna och löser upp dem. Låt krämen verka i tre minuter och skrapa sedan bort den med spateln som följer med. Var noga med att följa bruksanvisningen till punkt och pricka!

• PLUS: Ett enkelt sätt att ta bort oönskad hårväxt, både i ansiktet och på kroppen. Smärtfritt och billigt. Tänk på att an­vända en produkt som är anpassad för ­ansiktets ömtåliga hy. Riskerar inte att göra stråna grövre, som när de rycks ut med ­roten.

• MINUS: Kan ibland irritera känslig hy. 

• SÅ LÄNGE HÅLLER DET: Håller lite längre än rakning.

• KÖPTIPS: För kroppen: Spray ­on hårborttagningskräm, Veet. För ansiktet: Hårborttagningscrème för ansiktet, Hanne Bang. 

 

3. Sockervax hemma

Koka ditt eget sockervax, låt svalna så att du kan ha det mot huden utan att bränna dig, och bred på mothårs med spatel eller kniv. Ryck sedan loss hela sockervaxremsan med ett snabbt ryck medhårs.

• RECEPT PÅ SOCKERVAX: Koka ¼ dl citronsaft, ¼ dl vatten och 2 dl socker i 5–7 min. Låt svalna i ca 20 min före användning.

• PLUS: En oerhört billig metod. Koka en laddning och spara det som inte går åt i glasburk som du sedan värmer vid nästa användning. Du vet precis vad du har på huden och det gör mycket mindre ont än vanlig vaxning.

• MINUS: Om du väntar för länge blir vaxet nästan för hårt och svårt att använda, väntar du för lite bränner du dig. Så det är svårt att få till det. Kladdar mycket och det tar väldigt lång tid att bara få ett smalben hårfritt.

• SÅ LÄNGE HÅLLER DET: I cirka fyra veckor.

 

4. Vaxning med köpta vaxremsor

• PLUS: Plånboksvänlig favorit hos många. Det finns remsor för ansiktet, som du kan använda även på små ytor som på överläppen och mellan brynen. Fungerar utmärkt på kroppen – bra för bikinilinjen och benen.

• MINUS: Kan göra lite ont. Huden kan tillfälligt bli irriterad. Håret kan bli grövre av att avlägsnas med roten, vilket inte gör något på kroppen.

• SÅ LÄNGE HÅLLER DET: I cirka fyra veckor.

• KÖPTIPS: Vaxremsor för bikinilinje och armhålor, Veet. 

 

5. Epilering

En handhållen liten maskin som drar upp stråna med rötterna. Fungerar både på benen och i ansiktet.

• TIPS VID EPILERING: Dra håret mothårs för bäst resultat. Tänk på att stråna inte bör vara för korta eller för långa (ett par millimeter är bra). Duscha innan för att mjuka upp hårstråna, då gör det inte lika ont!

• PLUS: Görs hemma och är billigt. Ger ofta ett långvarigt resultat, ungefär som vaxning (cirka fyra veckor). Kan även ta bort små, fjuniga strån. 

• MINUS: Kan göra ganska ont. Varning för att håret kan bli grövre av att avlägsnas med roten.

• SÅ LÄNGE HÅLLER DET: I upp till en månad.

• KÖPTIPS: Silk­épil 9 wet & dry, Braun. Epilator med bredare huvud som även kan användas i duschen. Läs mer och köp här.  

 

6. Hand-tweezer (”rullar” bort mustaschen)

Spiralfjädrar som klämmer åt stråna och drar ut dem när tweezern ”rullas” över hyn. 

• PLUS: Billigt sätt att bli av med hår och fjun på kinderna. Inga kemikalier eller batterier som behöver laddas.

• MINUS: Gör rätt ont. Funkar inte på de riktigt små partierna, som mellan brynen. Kan göra stråna grövre, då de dras ut med roten. 

• SÅ LÄNGE HÅLLER DET: I upp till en månad.

• KÖPTIPS: Handtweezer, Brow­game 

 

7. Hemma-IPL

Ljusimpulser skickas ner i hårsäckarna och gör att de hamnar i vilofas. Därmed saktas hårets återväxt in. Används efter rakning och behandlingen ska upprepas var fjärde till åttonde vecka för långvarigt resultat.

• TIPS VID EPILERING: Dra håret mothårs för bäst resultat. Tänk på att stråna inte bör vara för korta eller för långa (ett par millimeter är bra). Duscha innan för att mjuka upp hårstråna, då gör det inte lika ont!

• PLUS: Len och hårfri hela semestern! När håret växer ut igen är det glesare. Apparaten kan användas med eller utan sladd.

• MINUS: Det tar några veckor, så börja i tid. Dyr apparat!

• SÅ LÄNGE HÅLLER DET: Upp till åtta veckor.

• KÖPTIPS: Philips lumea IPL-hårborttagning. En IPL-apparat med tillbehör för kropp, ansikte, armhålor och bikinilinje. Läs mer och köp här.