Så får du bort svettlukten från dina kläder i sommar – här är husmorsknepen som fungerar

Sommaren innebär varmt väder och i många fall också svettiga kläder. Men det finns sätt att få dina favoritplagg att slippa dålig lukt – och det med hjälp av smarta och enkla husmorsknep.

Visst är det härligt att bära färre kläder nu under årets varma månader? Men trots avsaknaden av lager på lager så påverkar sommarvärmen dig ändå. Du blir lättare svettig och den dåliga lukten sätter sig lätt i kläderna, mer i vissa än i andra. För visst är det tråkigt när favorittröjan luktar illa, trots att du precis tvättat den? 

Men det finns smarta husmorsknep som kan fungera.

Foto: iStock

Ta bort svettlukt från kläderna

Innan du tvättar dina kläder som luktar svett, fyll en sprayflaska med ättiksprit och spraya de områden på plagget som luktar illa. Lägg därefter klädesplagget i tvättmaskinen och tvätta som vanligt med ett tvättmedel som inte innehåller blekmedel (ättiksprit tillsammans med blekmedel kan nämligen producera en giftig gas).

Ta bort svettfläckar från kläderna

För att få bort svettfläckar från kläderna så spär du ut en matsked ättiksprit tillsammans med lite vatten och gnuggar därefter in det på fläcken. Låt verka mellan 20 och 30 minuter och tvätta sedan plagget som vanligt i tvättmaskin. Även här ska du undvika tvättmedel med blekmedel då den kombinationen kan vara farlig. Om svettlukten kvarstår även efter maskintvätt så upprepa proceduren tills lukten är borta.

Bikarbonat fungerar även mot svettfläckar

Har du ingen ättiksprit hemma så fungerar även bikarbonat som fläckborttagare. Mixa det med vatten och applicera sedan ”pastan” på fläcken och låt verka i cirka 20 minuter. Avsluta därefter med att skölja av plagget i kallt vatten för att få bort ”pastan”, och tvätta sedan i tvättmaskin.

Viktigt att tänka på innan du ger dig på fläckarna:

Innan du slår på stort och testar de ovanstående metoderna så kan det vara värt att testa dem på en lite mindre och diskret del av tyget. Det för att försäkra dig om att dina kläder inte förstörs när det väl är dags att börja behandla.

Lycka till!

Källa: Via.se

Vill du se mer sånt här? Gör som 24 000 andra ochgilla amelia på FacebookochInstagram!

Mest läst just nu:

Här är bästa medlet mot fästingar

Knepet som gör din strandhandduk ren på riktigt (maskintvätt räcker inte!)

Så slipper du myror hemma – 8 miljövänliga knep

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + Lyxigt bäddset med brody för 199 kr. Köp nu!