Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Vill man skydda befintliga pigmenteringar är prio ett att ha ett solskydd med hög SPF-faktor och inte utsätta huden för solexponering. Vill du skydda pigmenteringen lite extra och lokalt kan du använda ett sun-stick med spf 50 som också är liten och smidig att ha med sig.
Vill man skydda befintliga pigmenteringar är prio ett att ha ett solskydd med hög SPF-faktor och inte utsätta huden för solexponering. Vill du skydda pigmenteringen lite extra och lokalt kan du använda ett sun-stick med spf 50 som också är liten och smidig att ha med sig.
Vill man skydda befintliga pigmenteringar är prio ett att ha ett solskydd med hög SPF-faktor och inte utsätta huden för solexponering. Vill du skydda pigmenteringen lite extra och lokalt kan du använda ett sun-stick med spf 50 som också är liten och smidig att ha med sig.
Vill man skydda befintliga pigmenteringar är prio ett att ha ett solskydd med hög SPF-faktor och inte utsätta huden för solexponering. Vill du skydda pigmenteringen lite extra och lokalt kan du använda ett sun-stick med spf 50 som också är liten och smidig att ha med sig. Foto: istock

Pigmentfläckar i ansiktet – allt om behandling och krämer

GUIDE: Så får du bort pigmentfläckar – tips på behandlingar, metoder och krämer som fungerar. 

Jessica Berghult

Solen gör oss vackert gyllenbruna men kan också ge solskador. Då klumpar hudens melanin ihop sig och bildar mörka pigmentfläckar. Värst utsatt är områdena i ansiktet, på kinderna, överläppen och i pannan. Men även hals, dekolletage och handrygg är områden där de mörka fläckarna brukar bli extra tydliga.

– Hyperpigmentering (som fläckarna kallas) kan ha olika bakomliggande orsaker. De som uppkommit av överdrivet solande är oftast lättare att åtgärda, medan hormonellt betingade fläckar sitter djupare, säger Anne Wetter, hudläkare på Diagnostiskt Centrum Hud i Stockholm.

3 sätt att behandla pigmentfläckar

Vilken behandling som är bäst för just dig beror på orsaken till dina pigmentfläckar. Kontakta därför alltid en hudspecialist.

1. Kurbehandling. Hudterapeuter arbetar med betydligt starkare produkter än de du kan använda hemma. Börja med en kur, och använd sedan produkter som rekommenderas för dig. Märken som erbjuder utjämnande behandlingar är bland annat: Nimue, Priori, Dermalogica, Bioline och Exuviance.

2. Ljusbehandling/laserbehandling/IPL. Utförs av hudläkare eller specialutbildad hudterapeut och fungerar bäst på ytliga fläckar. För hormonella pigmenteringar kan behandligen kompletteras med kemisk peeling. Efter en ljusbehandling behöver du använda krämer med hög solskyddsfaktor året om.

3. Kemisk peeling. Djupt sittande pigmentfläckar är svårbehandlade, men kemisk peeling kan ge resultat. Då används en stark lösning för att ta bort skadad hud. Efter en behandlig är ansiktet rött, känsligt och fjällar kraftigt. Undvik solljus helt under minst sex månader. Därefter bör du ha för vana att alltid skydda den behandlade huden med en hög solskyddsfaktor.

Så fungerar olika krämer mot pigmentfläckar 

Krämer från vanliga butiker eller skönhetssalonger är milda och säkra att använda. Vissa hämmar melaninproduktionen så att nya fläckar inte bildas så lätt. Andra verkar genom att exfoliera, det vill säga lösa upp det yttersta hudlagret, och öka cellförnyelsen. När det hela tiden bildas nya, fräscha celler försvinner de mörka fläckarna och både hudton och hudstruktur blir allt jämnare. Om du inte solar, vill säga. Har du väl fått en pigmentfläck så lurar den under huden. Det räcker med några minuter utan solskydd så är fläcken där igen.

Att bekämpa pigmentfläckar tar tid – du kan inte bli av med dem över en natt, inte ens på en månad. Men med tålamod, envishet och antipigmenterings-produkter som passar just din hud kan du se få en fläckfri hud i framtiden.

Dessa verksamma ingredienser ljusar upp fläckar och gör att de inte blir fler:

• AHA- och BHA-syror – peelar huden.

• Lakritsrot – hämmar melaninproduktionen.

• Kojisyra och phytisyra – blockerar överproduktion av pigment.

• A-vitamin – hämmar melaninproduktionen.

• Mjölon – ger en jämnare hudton.

• Mjölksyra – har utjämnande effekt.

• Azaleinsyra – hämmar melaninproduktion.

 

 6 produkter mot pigmentfläckar i ansiktet

1. Kräm mot pigmentfläckar: Filorga UV-Defence Anti-Ageing Anti-Brown Spot Sun Care 

En kräm som ger skydd samtidigt som den hjälper till att reducera synbarheten av pigmentfläckar effektivt. Har flera gånger vunnit bäst i test! Mer info och köp här (länk till återförsäljare). 

2. Serum mot pigmentfläckar: Estelle & Thild, Super Bioactive Brightening Serum 

Ett avancerat och kraftfullt anti age-serum mot pigmentfläckar. Motverkar hudens åldrande och korrigerar missfärgningar samt ger hyn lyster, jämnare ton och ljusar upp mörka fläckar. ut hudtonen och ljusa upp mörka fläckar på huden. Mer info och köp här (länk till återförsäljare). 

3. Ansiktsmask mot pigmentfläckar: Cremorlab White Bloom Triple Bright Floral Mask

Koncentrerad sheetmask fråm Cremorlab med termalvatten som har en revitaliserande verkan på huden som tillsammans med hyaluronsyra återfuktar på djupet. Extrakt av tigerlilja tillsammans med citron, grapefrukt och apelsin ljusar upp pigmentering och fläckar på huden för att ge en jämnare och klarare hudton. Mer info och köp här (länk till återförsäljare). 

4. Peeling mot pigmentfläckar - Lancôme Visionnaire Crescendo Night Peel

Flerfaldigt prisbelönta peelingkuren från Lancôme ska verka under natten och utlovar intensiv förbättring på hyn under 28 dagar. Verkar mot rynkor, fina linjer, hudtextur och pigmentfläckar. Kan det bli bättre än så? Mer info och köp här (länk till återförsäljare). 

5: Koncentrat mot pigmentfläckar i ansiktet: Verso Super Facial 

Hudvårdande och stärkande koncentrat från Verso med Retinol 8, utvunnet av A-vitamin som är åtta gånger mer effektivt än vanligt retinol. Är effektiv mot hudens ålderstecken såsom pigmentfläckar, fina linjer och rynkor. Mer info och köp här (länk till återförsäljare). 

Låt en hudläkare titta på dina pigmentfläckar

Att bli kvitt pigmentfläckar är svårt. Har du väl fått mörka fläckar tar det tid att få en jämn hudton. Det räcker inte alltid med en blekande kräm.

– Det är viktigt att man får en ordentlig bedömning av hudläkare för en riktad behandling. Då först vet man vilken typ av pigmentfläckar det handlar om. Oftast krävs en kombinationsterapi där receptbelagd formula av hydrokinon* ingår tillsammans med kemisk peeling och/eller laserbehandlingar.

– Hydrokinon har en bevisat blekande effekt. Men hydrokinonbaserade krämer är receptbelagda och får endast användas under en begränsad tid, säger Anne Wetter.

Guide till fem olika pigmentfläckar

1. Melasma. Kallas också ”cloasma”. Syns som mörka skiftningar i ansiktet och blir tydligare om du solar. Orsakas av hormoner, kan drabba gravida och de som äter vissa p-piller (de som innehåller både östrogen och progesteron). Är svårbehandlade.

2. Lentigo. Kallas också ”åldersfläckar” men kan dyka upp i 30–40-årsåldern. Är delvis ärftligt betingade.

3. Efterinflammatorisk pigmentering. Mörka ärrbildningar som bildas när huden läker efter akne eller hudeksem. Kan även uppstå om du solar med parfym på huden.

4. Fräknar. Är genetiskt betingade och kan öka eller minska med åldern.

5. Solskador. Flammiga, inte så mörka fläckar på solexponerade områden som ansikte, händer och dekolletage. Beror på för mycket solande.

6. Hyperpigmentering. Den bruna färg huden får av att utsättas för sol. Även jämn brun färg över hela kroppen är en form av hyperpigmentering.

Varför får man pigmentfläckar?

De flesta pigmentförändringarna beror på oförsiktigt solande. Även hormonförändringar, till exempel i samband med graviditet, och vissa mediciner och p-piller kan ge pigmentfläckar. Även åldrande och arvsanlag spelar roll.

Så förebygger du pigmentfläckar

När det gäller pigmentfläckar orsakade av solljus, går det att skydda sig.

Vistas så lite som möjligt i starkt solljus.
Undvik solen helt när den är som starkast (mellan kl 11 och 15) under sommarhalvåret.
Glöm inte att smörja solskydd på hals, dekolletage och handrygg.
Sola inte i solarium.
Använd alltid solskyddsfaktor, även på hösten och vintern. Aco (länk till återförsäljare) är amelias favort när det gäller solskydd för ansiktet. "Aco har gjort allt rätt! Den här krämen har hög skyddsfaktor, ger massor av fukt och har mattgörande egenskaper utan att täppa till porerna. Suveränt bra produkt. Ps. Vill du se hela testet för solskydd till ansiktet? Klicka här!

LÄS OCKSÅ: TEST: Bästa foundation 2020 – här är vår favorit