I sheet maskens foliekuvert blir det ofta en generös dos serum över. Klappa in den på hals och dekol-letage för att dra nytta av alla dyra droppar.
I sheet maskens foliekuvert blir det ofta en generös dos serum över. Klappa in den på hals och dekol-letage för att dra nytta av alla dyra droppar.

Så använder du en sheet mask för bästa resultat (+ bäst i test!)

Den största snackisen i skönhetsvärlden just nu är arkmasken (sheet mask) – ett serumdränkt ark som ska ligga på huden i 15–20 minuter. Perfekt då hyn behöver boostas lite extra. Här är årets vinnare i vårt bäst i test.

För dig som är skeptisk och undrar om sheet masks verkligen fungerar kan amelia avslöja sanningen: de fungerar utmärkt, på kort sikt. Tänk före festen eller tidigt på morgonen när du är lite extra trött. Ge arkmasken en kvart så möter du strax en piggare, rosigare spegelbild.

Effekten varar i minst 3-4 timmar, i vissa fall hela dagen (eller kvällen, förstås). Och när du ser pigg ut blir du också piggare, vilket är en fantastisk bieffekt av de aningen kladdiga maskerna.

– Arkmasker är en fantastisk quickfix för hyn, säger makeupartisten och hudterapeuten Åsa Edbom.

– De är indränkta i en serumbaserad formula och innehåller ofta vitaminer, aminosyror och mineraler. De är roliga, praktiska och enkla att ha med sig. En bra arkmask ger verkligen hyn en extra boost.

Passar sheet mask alla hudtyper?

– Den som har akne bör vara lite försiktig, eftersom det blir varmt under masken. Då kan det bildas bakterier som förvärrar acnen. Om du är osäker, testa på en liten del av ansiktet innan du lägger på hela masken.

Bäst i test - sheet mask

1. Lift me up sheet mask, Acasia - amelias favorit!

BETYG: 5

Oj oj oj, hör testarna applådera! Den här uppstramande arkmasken som kan hakas fast över öronen så passformen blir bättre än bäst. Effekten? Betydligt piggare, slätare och tajtare hud! Läs mer och köp här

2. Deep hydration mask, Verso

BETYG: 5- 

Tvådelad mask som ligger tätt mot huden. Passformen är perfekt, och 20 minuter ger en rejäl fuktboost som varar i flera dagar. Ett minus: Smakar det så kostar det. Läs mer och köp här.  

3. Rich moist soothing sheet mask, Klairs 

BETYG: 4+

Pröva den här lugnande bomulls-masken om du har en känslig och lättirriterad hy som kanske reagerar på det mesta. Masken lugnar huden samtidigt som den ger både fukt och näring. Läs mer och köp här.  

4. Hydra-filler mask, Filorga

BETYG: 4+
Du känner dig riktigt snygg i de 20 minuter som den här svarta skön-heten slussar ner hyaluronsyra i din hud. Sedan kan du njuta av spänstig hud bra länge. Läs mer och köp här!

5. Bubble & cleansing foam, Masq+

BETYG: 4+

Unik arkmask som både djuprengör och ger skön återfuktning. Lägg masken på rentvättad hud, så känner du snart av de snälla små bubblorna. Passar alla hudtyper och kan användas varje vecka. Läs mer och köp här. 

6. Beauty rest’ore, Masker Aide

BETYG: 4

En generös dos tunt serum gör att den här arkmasken av fyllig fiberduk känns ovanligt blöt. Alger och arganolja gör huden len och skönt fuktfylld. Doftar gott av lavendel. Läs mer och köp här. 

 

7 tips för att få ut det mesta av din sheet-mask

6 steg till superlyster med sheet mask:

1. Sätt upp håret.

2. Rengör ansiktet innan du lägger på masken.

3. Missa inte att ta av skyddsarket! Annars blir masken stel och sitter dåligt.

4. Börja i pannan. Klappa sedan in masken noggrant över näsan så att den inte glappar - tryck till runt näsroten och näsborrarna - och sist över kinderna/ nedåt hakan.

5. Passa på att skrämma din partner, barn eller grannar under tiden masken verkar.

6. När masken har gjort sitt, klappa eller massera in överflödet i ansiktet.

LÄS OCKSÅ: Bäst i test – 7 bästa stylingverktygen som snabbfixar frisyren