Foto: Shutterstock

Mjäll

Vi skyr dem som elden, de små vita fjällen som lägger sig så fult på kavajslag och axlar, och försöker döda dem med mjällschampoo. Men visste du att mjäll också kan påverkas av stress? Och trötthet?

Vad är mjäll, egentligen?

Svar: Mjäll kommer från en jästsvamp, Malasseiza, som normalt finns överallt på huden hos de flesta vuxna. Hårbotten, precis som den övriga huden, förnyas ständigt och de yttersta hudcellerna lossnar som torra små fjäll. Men det är först när flagorna blir synliga som vi kallar dem för mjäll.

Varför får man det?

Svar: Vissa människor har den här svampen i stora mängder, andra kan vara extra känsliga för den, och i båda fallen reagerar huden med att producera mer hudflagor än normalt. Stress, sjukdom och trötthet kan dessutom öka på mjällproduktionen, och har man problem kan det vara bra att se över de bitarna i sitt liv.

Hur vet jag att jag har mjäll och inte bara torr hårbotten?

Svar: Om de vita flagorna är som små dammkorn, har du bara torr hårbotten. Det kan man få av till exempel kallt väder, torr luft, för starkt schampo eller om du ofta blåser håret med en hårtork. Mjällflingorna är större, och personer som drabbas lider oftare än andra även av andra slags mjälleksem: kring hårfästet, vid öronen eller på näsvingarna där huden blir röd och lite fjällande.

Kan jag göra något för att undvika det?

Svar: Mot torr hårbotten hjälper det att använda speciella schampon för just det (t ex Lactacyd Schampo). Löddra schampot i händerna innan så att du inte irriterar hårbotten. Försök också att unvika att få stylingpreparat i hårbotten eftersom alkoholen i dem gör att huden torkar ut. 

Mot mjäll använder du specialschampo som innehåller svampdödande medel. Det finns både mildare (t ex Aco Mjällschampo) och kraftigare scampon (som innehåller läkemedlet ketokonazol) att köpa på apoteket.

Kan det vara farligt?

Svar: Nej, det är helt ofarligt. Har du däremot problem med kraftig mjällbildning sin inte går över, eller om du har svår klåda och får röd, fjällande hud i hårbotten, bör du kontakta läkare.

Aktuellt just nu