Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lär dig konsten att gå i högklackat (hemligheten sitter i höfterna)

Tänk att det faktisk finns en högklackat-skola. Mrs Murphy’s School of high heels, eller how to sass that ass leds av Malin Ehlin, aka Mrs Murphy. Här är hennes bästa tips hur du blir en fena på att ta dig fram i högklackat.

Att gå i högklackat är en konst som inte är helt lätt att bemästra. Det är lätt att hamna i en synnerligen osmickrande med lätt bakåtlutning sviktande gång. Det inte bara ser jobbigt ut, det är inte optimalt för din kropp på något sätt. Faktum är att du kan dra på dig skador om du inte går rätt i högklackat.

Mrs Murphy

Mrs Murphy som är proffs på högklackat säger bestämt, vill man gå i klackar är det viktigt att lära sig göra detta på rätt sätt (och hemligheten sitter i höfterna...).

Mrs Murphy in action!

https://youtu.be/CEZHPB6NBAM?width=560&height=315&frameborder=0&allowfullscreen=allowfullscreen

Mrs Murphys tips 

1. Gå in nya skor

Nya skor måste du gå in innan du kan använda dem. Du kan även ”knäcka” dem genom att massera materialet med dina händer och bända och vrida skorna. Värm med en hårtork, så formas de lättare. Skorna ska formas efter din fot, inte tvärtom.

2. Öva knäböj

Vissa övningar tränar upp din förmåga att gå i högklackat. Testa att göra knäböj i höga skor, gör cirkelrörelser med foten för att mjuka upp anklarna, gör tåhävningar (utan skor) som stärker dina vader.

3. Sväng med höfterna

Sträck på dig och glöm inte att svänga med höfterna när du går i högklackat. Klacken ska i först och benet ska vara sträckt. Men hemligheten ligger i att inte ta för stora kliv framåt.

4. Tänk på trampdynan

Enda gångerna du inte ska sätta i klacken först är när du går nedför i trappor (då ska både klack och trampdyna i samtidigt), samt då underlaget är knepigt (typ gräs eller kullersten).

5. Perfekta klackhöjden

Den ultimata klackhöjden är 7 cm (om man har en normalstor fot) och över, enligt läkare/vetenskapsmän, då får du maximal träning för bäckenbottenmuskulaturen. Men inte högre än 11 cm, då blir belastningen på foten för stor.

7. Ta aldrig av dig skorna!

Om du är på fest och får ont i fötterna: sätt dig ner och vila. Ta absolut inte av skorna, eller lägg upp fötterna. Sätt dig ner, men låt fotsulorna vara kvar mot golvet. När vi lyfter upp fötterna, eller tar av skorna, sväller undersidan av foten, vilket gör det ännu ondare att gå i skorna igen sen.

8. Ankelrem underlättar

Skor med ankelrem är lättare att gå i om du är nybörjare. Likaså skor med platå framtill.

Av: Charlotta Flinkenberg Foto: Jimmy Crona

LÄS OCKSÅ: På kurs i klackar – så lär du dig gå snyggt i högklackat på 2 timmar!