Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Bort med de gamla trötta hudcellerna – och fram med härligt glow!Bort med de gamla trötta hudcellerna – och fram med härligt glow!Bort med de gamla trötta hudcellerna – och fram med härligt glow!
Bort med de gamla trötta hudcellerna – och fram med härligt glow! Foto: Shutterstock

Guide: Så här maxar du din lyster!

Att få en hud som strålar av hälsosam ­lyster är en stående skönhetsönskan, år efter år. Och det är möjligt för alla – med rätt knep och produkter. Här är guiden som ger dig fräschören tillbaka!

Glow, glöd, lyster, klar hy … kärt barn har många namn! Det handlar om att ha en hud som ser välmående, frisk och hälsosam ut. 

– Det är lite status att ha en fin hud, att se fräsch och välvårdad ut, oavsett om du är 20 eller 70, säger hudterapeuten Anna-Karin Wahlberg, grundare av hudvårdsmärket Acasia skincare.

Det finns två viktiga faktorer när du ska hjälpa huden att glowa till sig: att bli av med gamla, döda hudceller och att tillföra så mycket fukt som möjligt. Hudceller lever från 21 dagar och uppåt, beroende på din ålder. En 25-åring ”byter hud” ungefär var sjätte vecka. Cellerna dör sedan och ska trilla av, men kan av olika anledningar ibland sitta kvar längre och då blir huden grådaskig. 

– En del döda hudceller försvinner när du tvättar ansiktet, men var noga med att använda en effektiv och skonsam ren­göring som inte torkar ut huden – en uttorkad hud ser gråare ut, säger Anna-Karin Wahlberg. 

C-vitamin är fantastiskt! Det ger otrolig glow till huden

Hon rekommenderar att du väljer en rengöring i form av olja eller mjölk – tvättgeléer är ofta mer uttorkande. Och om du använder mycket makeup, tvätta fler gånger med en mild rengöring i stället för att välja en starkare rengöring. 

Men för vissa räcker inte tvätt för att skala bort döda hudceller, då kan ett exfolierande ansiktsvatten eller en mild enzympeeling hjälpa till. Det är lämpligt att använda dessa produkter endast en gång i veckan. Anna-Karin Wahlberg är noga med att påpeka att man ska peela med måtta.

– Om du överpeelar kan du skada den skyddande hudbarriären och då blir huden torrare, känsligare och mottaglig för yttre påverkan. Över tid riskerar du en tunnare hud som snabbare ser äldre ut, säger hon.

Var försiktig med syror

Hon tycker heller inte att de populära AHA-syrorna ska användas av andra än hudterapeuter. När hon själv ägde salong tog hon emot många kunder som hade peelat sönder sin hud hemma, ofta med AHA, och som följd drabbats av allt från rodnader till eksem.

– Om du använder syrorna BHA och PHA, istället för AHA, hemma så har du gjort din hud en stor tjänst! Den kommer att må bättre över tid och du undviker för tidigt åldrande, säger hon. 

Om du känner dig osäker på syror och exfoliering, kan du istället använda ett serum med retinol varannan kväll under din vanliga nattkräm. Retinol har också en peelande effekt, men en långsammare sådan än syrorna. Dessutom kan retinol öka spänsten i huden. På dagen väljer du en dagkräm med mycket fukt – fukt är avgörande för lystern! Du kan också använda produkter med antioxi­danten C-vitamin. 

– C-vitamin är fantastiskt! Det ger otrolig glow till huden, säger Anna-Karin. 

Hudvård är inte det enda sättet att skaffa sig lyster. Rätt dos av rätt smink kanske också kan fuska fram det eftertraktade glowet – och det på bara några minuter! Det självklara är att investera i en lystergivande basprodukt, exempelvis foundation med lätt skimmereffekt. Men det finns även andra sätt att snabbt skapa magisk lyster till huden. 

– Mina kunder vill att huden glänser på ett hälsosamt sätt, och då tänker de på highlighter – både i krämform och i puderform, säger Diarry Maréna, grundare av makeupmärket Maréna beauté. 

Applicera highlighter på kindbenen och näsryggen – och även i pannan, på amorbågen och en dutt på hakan.Applicera highlighter på kindbenen och näsryggen – och även i pannan, på amorbågen och en dutt på hakan.Applicera highlighter på kindbenen och näsryggen – och även i pannan, på amorbågen och en dutt på hakan.
Applicera highlighter på kindbenen och näsryggen – och även i pannan, på amorbågen och en dutt på hakan. Foto: Shutterstock

En highlighter reflekterar ljus och skapar högdagrar i ansiktet. Den läggs på olika höga punkter, exempelvis kindben, näsrygg, överläppens amorbåge och pannans mitt. 

– Om du har mörk hud ska skimret vara varmt, tänk guld och brons. Har du ljus hud kan du gå så silvrigt som möjligt, det blir väldigt fint. En ljus men solkysst hud kan testa en kallare guldfärg. Det är viktigt att du hittar rätt nyans, tipsar Diarry Maréna.

Från AHA till Vitamin C: Ordlista för glowsugna

AHA

Förkortning för Alpha Hydroxy Acid och ett samlingsbegrepp för kraftfullt peelande syror, som egentligen gör sig bäst i salongsbehandlingar men som har blivit mycket populära i hemmabehandlingar. De vanligaste är glykolsyra, mjölksyra, vinsyra, äppelsyra, citronsyra och mandelsyra.

1. Peelande ansiktsvatten med 5 % glykolsyra som ger fantastisk lyster! Stapelvara hos hudvårdsfantaster. Glow Tonic, Pixi. Mer info – köp här (länk till återföräljare)  

Glow Tonic från Pixi.Glow Tonic från Pixi.Glow Tonic från Pixi.
Glow Tonic från Pixi. Foto: Produktbild

BHA 

Förkortning för Beta Hydroxy Acid. En bokstavstrio som används inom krämvärlden som synonym till salicylsyra, en ingrediens som peelar snällt genom att lösa upp döda hudceller. Medan AHA och PHA är vattenlösliga så är BHA fettlösligt och kan därför underlätta avlägsnandet av pormaskar. Passar de flesta, inklusive personer med känslig hud.

2. Ansiktsvatten som avlägsnar överflödig talg och rengör på djupet. 2 % BHA + 1 % zinc purifying toner, BeautyAct. Mer info – köp här (länk till återföräljare)  

2% BHA +1% zinc purifying toner från BeautyAct.2% BHA +1% zinc purifying toner från BeautyAct.2% BHA +1% zinc purifying toner från BeautyAct.
2% BHA +1% zinc purifying toner från BeautyAct. Foto: Produktbild

Enzymer

Proteiner som kan peela huden genom att ”äta upp” döda hudceller. Vanliga enzymer i hudvård är papain, från papaya, och bromelain, från ananas.

3. Enzympeeling som är otroligt dryg och finns även som miljövänlig refill. Daily Microfoliant, Dermalogica. Mer info – köp här (länk till återföräljare)   

Daily Microfoliant från Dermalogica.Daily Microfoliant från Dermalogica.Daily Microfoliant från Dermalogica.
Daily Microfoliant från Dermalogica. Foto: Produktbild

Foundation med lyster

En basprodukt som reflekterar ljus är en självklarhet i jakten på lyster! Är din foundation av det mattare slaget så kan du blanda en klick med lite flytande high­lighter för glowig bas.

4. Foundation som ger mycket glow. Natural Glow Fluid Foundation spf 20, Lumene.  Mer info – köp här (länk till återföräljare)  

Natural Glow Foundation med spf 20 från Lumene.Natural Glow Foundation med spf 20 från Lumene.Natural Glow Foundation med spf 20 från Lumene.
Natural Glow Foundation med spf 20 från Lumene. Foto: Produktbild

5. Foundation som ger lyster och som finns i ett stort utbud för mörka hudtoner (45 nyanser totalt). Born To Glow Naturally Radiant Foundation, NYX professionals. Mer info – köp här (länk till återföräljare)  

Born to glow naturally radiant foundation från NYX professionals.Born to glow naturally radiant foundation från NYX professionals.Born to glow naturally radiant foundation från NYX professionals.
Born to glow naturally radiant foundation från NYX professionals. Foto: Produktbild

Highlighter

Ljusreflekterande makeup-­produkt som appliceras på kindben, amorbåge och ögonbryns­-ben, men även i pannans mitt, näsrygg och på hakan. 

6. Högpigmenterad highlighter. Blush Tarou, Maréna ­beauté. Mer info – köp här (länk till återföräljare)  

Blush Tarou från Maréna beauté.Blush Tarou från Maréna beauté.Blush Tarou från Maréna beauté.
Blush Tarou från Maréna beauté. Foto: Produktbild

7. Glitterfri highlighter med fint pärlemorskimmer. Perfect Glow Highlighter, Isadora. Mer info – köp här (länk till återföräljare)  

Perfect Glow Highlighter från Isadora.Perfect Glow Highlighter från Isadora.Perfect Glow Highlighter från Isadora.
Perfect Glow Highlighter från Isadora. Foto: Produktbild

8. Silvernyans som passar ljusa hudtoner och är jättefin att blanda med foundation! Strobe Cream Silverlite, Mac. Mer info – köp här (länk till återföräljare)  

Strobe Cream Silverlite från Mac.Strobe Cream Silverlite från Mac.Strobe Cream Silverlite från Mac.
Strobe Cream Silverlite från Mac. Foto: Produktbild

Hyaluronsyra

Återfuktande molekyl som finns som större molekyl, som lägger sig på hudytan och fyller ut (”plumpar”) huden. De mind­re molekylerna kan nå ner en bit ner i ­huden och återfuktar där på längre sikt. 

9. Lätt dagkräm med hyaluronsyra. Aqua Bounce Super Concentrate, Biotherm. Mer info – köp här (länk till återföräljare)  

Aqua Bounce Concentrate från Biotherm.Aqua Bounce Concentrate från Biotherm.Aqua Bounce Concentrate från Biotherm.
Aqua Bounce Concentrate från Biotherm. Foto: Produktbild

10. Återfuktande hyaluronsyre-serum. Thirst Quench Cyaluronic concentrate, Skintology. Mer info – köp här (länk till återföräljare)  

Third Quench Cyaluronic concentrate från Skintology.Third Quench Cyaluronic concentrate från Skintology.Third Quench Cyaluronic concentrate från Skintology.
Third Quench Cyaluronic concentrate från Skintology. Foto: Produktbild

Olja 

Blanda en olja i din fuktkräm för extra ­lyster, eller dutta den på samma ställe där du skulle lägga en highlighter för lätt, naturlig hudglow. 

11. Mandelolja går snabbt ner i huden. Organic almond oil, Loelle. Mer info – köp här (länk till återföräljare)  

Organic almond oil från Loelle.Organic almond oil från Loelle.Organic almond oil från Loelle.
Organic almond oil från Loelle. Foto: Produktbild

Peeling

En peeling städar huden genom att avlägsna döda hudceller. Det kan ske på flera sätt. 

● En kemisk peeling löser upp ”limmet” mellan gamla celler med syror så att hudcellerna kan avlägsnas. 

● En enzympeeling ”äter upp” döda hudceller och funkar som en hud-dammsugare (se ”enzymer” ovan). 

● En mekanisk peeling exfolierar huden med partiklar som fysiskt skrapar eller masserar bort hudceller som har tjänat ut. 

12. Lätt peelande lotion som återfuktar och stimulerar cellförnyelsen. Soothing Toning Lotion, Exuviance. 

Soothing Toning Lotion från Exuviance.Soothing Toning Lotion från Exuviance.Soothing Toning Lotion från Exuviance.
Soothing Toning Lotion från Exuviance. Foto: Produktbild

PHA 

(förkortning för Poly Hydroxy Acid) Glukonolakton är en så kallad PHA-syra, PHA peelar milt bort döda hudceller och återfuktar också. 

13. Mild peeling som även innehåller fuktbindande hyaluronsyra. Pro-age Enzym­peeling, Apolosophy. 

Foto: Micke Woltman

Retinol

Kan omvandlas till vitamin A-syra i huden, men det är oklart hur mycket av retinol ­(eller ett retinolderivat) som omvandlas. Vitamin A-syra är en fantastisk hudvårdsingrediens som både kan minska akne och föryngra huden, men är så potent att det endast går att få utskrivet hos läkare.

14. Serum med retinol och hyaluronsyra. Nightly Retinol Super Serum, Acasia Skincare. Mer info – köp här (länk till återföräljare) 

Foto: Produktbild

Skrubbkorn

Partiklar, exempelvis krossade nötkärnor eller vaxpärlor, som fysiskt avlägsnar döda hudceller. Om partiklarna är det minsta ojämna eller för hårda kan tunn hud skadas. Bättre på kroppen än i ansiktet.

15. Skrubbar bort döda hudceller med hjälp av små, små, små bambukorn. Gentle Exfoliating Cleanser, Cetaphil. Mer info – köp här (länk till återföräljare) 

Foto: Produktbild

Vitamin C

Antioxidant som skyddar huden och sätter fart på cellförnyelsen. C-vitamin bromsar bildandet av pigmentfläckar efter exempelvis solexponering. 

16. C-vitaminkräm. The ritual of namaste vitamin C illuminate complexion, Rituals. 

Foto: Produktbild

Lyxglow på salong

Den som har råd och vill unna sin hud något extra kan välja någon av dessa professionella lysterbehandlingar:

Dermalogica vitamin C-Pro

C-vitaminbehandling som ger ­jämnare hudton och struktur samt stärker hudens skydd mot yttre ­påfrestningar. Produkterna som används innehåller två stabila former av C-vitamin. 

Pris: 800 kr–1 200 kr.

Is clinical fire & ice

Fire & ice är en salongsbehandling som består av två masker: en som peelar och en som ger fukt. Hyn blir omedelbart fantastiskt återfuktat glowig, och behandlingen kallas därför för ”the red carpet treatment”. Pris: 895 kr–1 195 kr. 

LÄS OCKSÅ: Bästa ansiktskrämen med spf – här är våra favoriter 

LÄS OCKSÅ: Hejdå, tröttrynkor! Stor guide till superkrämerna som ger resultat