Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Tips! Lägg en djuprengörande mask, till exempel en lermask, och följ sedan upp med en fuktgivande.
Tips! Lägg en djuprengörande mask, till exempel en lermask, och följ sedan upp med en fuktgivande.
Tips! Lägg en djuprengörande mask, till exempel en lermask, och följ sedan upp med en fuktgivande.
Tips! Lägg en djuprengörande mask, till exempel en lermask, och följ sedan upp med en fuktgivande. Foto: Shutterstock

Glow-garanti på 15 minuter: Så fixar du fin hud hemma

Förvandla ditt badrum till en skönhetssalong och trolla fram efterlängtad fräschör och lyster. Varsågod – en steg för steg-guide till förstklassig hudvård hemma.

Coronakrisen började med bunkring av toalettpapper, men fortsatte snart med trevligare vanor som att baka bananbröd och pyssla om huden. Under pandemin har våra besök hos hudterapeuter och på spa-anläggningar minskat – men vårt intresse för hudvård har förmodligen inte varit större. Enligt en undersökning från Apotek hjärtat ägnar 16 procent av svenskarna sig mer åt hudvård nu än före pandemin. Och det är inte svårt att förstå varför – en ansiktsbehandling ger ofta både glowig hud och ett skimrande humör.

– Förutom att ge huden bästa chansen att fun­gera optimalt, som att stå emot yttre påfrestningar och bättre tåla angrepp från bakterier, så gör ansiktsbehandlingar något med vårt inre, förklarar hudterapeuten Linnéa Wagnås.

Linnéa Wagnås är hudterapeut och menar att det är bra att pyssla om sig själv, inte minst mot ångest och oro. Foto: Privat

– Att pyssla om sig själv är superbra mot ­ångest och oro. Vid massage utsöndras må bra-hormonet oxytocin som gör oss lugna och harmoniska.

Mental stress kan sätta spår i ansiktet och visa sig som finnar, utslag eller torrhet. Det finns till och med forskning som pekar på att långvarig stress kan leda till att huden åldras i förtid. 

– När du har åsidosatt dig själv lite för länge, då är det dags för en ansiktsbehandling, säger Linnéa Wagnås.

Så – sätt på lite skön musik, tänd några ljus och vira in dig i en fluffig morgonrock.

Gör så här – steg för steg

Bort med gamla, döda hudceller – så att produkterna kan göra skillnad. Foto: Shutterstock

1. Rengör som ett proffs

– Rengöringen är absolut A och O. Det spelar ingen roll om resten av rutinen är rätt, tvättar du inte på rätt sätt med en bra rengöring kommer huden inte att bli finare av dyra masker och serum, säger hudterapeuten Linnéa Wagnås. 

• Satsa på en mild, gärna parfymfri, rengöring som är snäll mot huden. Rengöringskräm, olja eller balm innehåller fetter som blandar sig med hudens egna oljor och tvättar bort smuts utan att torka ut. 

• Lägg ner extra tid på rengöringen. Linnéa rekommenderar minst fem ­minuters massage av ansiktet. Det ökar ­cirkulationen och maxar syretillförseln – huden får mer lyster.

• Se till att du har en rengöring med bra glid och en skön låt att massera till. Det viktigaste är att få till ett flow, tipsar hon.

• När du är klar ska huden kännas mjuk, ren och återfuktad, inte stram.

För extra effekt: Om du har mycket smink eller oren hy kan du göra en dubbelrengöring. Börja med att massera in en oljebaserad rengöring för att lösa upp smink. Torka av med en mjuk handduk, gärna doppad i varmt vatten. Upprepa rengöringen med en vattenbaserad rengöringskräm, gel eller mousse. 

Vårdande rengöringsolja. Balancing sake cleansing oil från Skin treat. Mer info och köp här (länk till återförsäljare)

Vårdande rengöringsolja från Skin treat.

Behagligt rengöringsbalm. Squalane cleanser, The ordinary. Mer info och köp här (länk till återförsäljare)

Rengöringsbalm som är behagligt mot huden.

2. Exfoliera fram fräschören

För att få ut det mesta av en ansiktsbehandling är exfoliering av huden nästa steg. Du tar helt enkelt bort gamla döda hudceller så att efterföljande hudvård lättare ska kunna penetrera och göra sitt jobb. Men en traditionell peelingskrubb med korn är inte det bästa, tycker Linnéa.  

– Det är för hårt för huden och kan skada och irritera den.

• Satsa på en exfoliering med milda ­syror som till exempel AHA och PHA, de bygger även upp huden på sikt och ger fukt. Även enzympeelingar är snälla mot huden. 

• Blanda inte olika produkter med syror, det kan leda till överexfolierad hud. Det betyder att hudens fettlager skadas, ­vilket kan ge röd och känslig hy. Använd endast en exfolierande produkt i din ­ansiktsbehandling – om efterföljande mask innehåller en syra så välj då en ­enzympeeling som exfoliering.

• Låt peelingen verka i några minuter innan du tvättar av den med en handduk dränkt i kallt vatten. Är din hud röd och varm efteråt är det viktigt att satsa på masker och serum som lugnar, svalkar och ger mycket fukt.   

Peelingmask med AHA, BHA och enzymer, 3 in 1 exfoliating facial mask, Indy beauty. Mer info och köp här (länk till återförsäljare)

Peelinmask med milda syror.

Milt peelingpuder med enzymer. Enzymatic powder, Skin regimen. Mer info och köp här (länk till återförsäljare)

Peelingpulver som är milt mot huden.

Hudexpertens topp 3-tips

1. Massera mera

Det här är ett steg som kan göra så mycket för din hy. Massera ansiktet i fem minuter i samband med rengöringen varje kväll. Du kan också välja att massera in varje produkt i någon minut i stället för att bara stryka på den.

2. Tvätta kallt

Varmt vatten tvättar bort naturliga oljor som är där för att stärka hudens lipida hinna (fettbarriär, reds anm.). Skölj av rengöring och mask med kallt vatten istället. Jag har alltid en skål med vatten och is­bitar i vid sidan som jag doppar en handduk i. Det ger direkt effekt, stramar upp huden och drar ihop porer. 

3. Undvik ånga

Om du har känslig hud, kanske med rosacea eller atopiskt eksem, ska du vara sparsam med ånga. Huden svettas och tappar mycket fukt från hudytan, vilket kan göra den mer torr och mer känslig.

 

3. Magi med en mask

Dags för den mest avslappnande delen i din ritual – maskandet. En stor trend idag är så kallad multi-masking, vilket innebär att man applicerar två eller fler masker samtidigt, på olika delar av huden. Till exempel en djuprengörande lermask i den feta t-zonen och en fuktbomb i resten av ansiktet – eller två masker efter varandra.

– Du kan absolut kombinera masker. Till exempel börja med en djuprengörande mask, följt av en detoxande mask och en extra återfuktande som avslut, säger Linnéa.

• Välj mask efter hudtyp och behov. Är huden lite fet? Satsa på en djuprengörande. Torr? Bädda in i ett fuktrikt lager. Hela grejen med ansiktsmasker, förutom att leverera aktiva ingredienser, är att ge dig en skön och uppfriskande upplevelse.  

Tips!

Vilken rengöring du ska välja beror på vad du tänkt använda för mask. Har du en mask som innehåller syror bör du välja en enzympeeling istället för syror. Om masken inte innehåller syror så satsar du med fördel på en exfoliering med syra på menyn.

• Stryk masken över ansiktet, ställ mobilen på ungefär 15 minuter och lägg dig på soffan och softa. Kanske passa på att meditera lite under tiden? 

• Viktigt att komma ihåg är att använda maskerna i rätt ordning för bästa effekt. Lermasker som är djuprengörande och absorberar fett läggs alltid på först, följt av krämmasker som ska sköljas av, ­me­dan arkmasker, gummimasker och nattmasker som lämnar kvar en mjuk och lystrig hinna på huden läggs sist.

För oren, fet eller blandad hy:

Djuprengörande lermask med porsammandragande BHA-syra, Apoliva. Mer info och köp här.

Djuprengörande för fet och oren hud.

För torr och törstig hud:

Fluffig krämmask som lämnar huden sidenmjuk och återfuktad. Glow-­­co-nuts hydrating coconut moisture mask, Origins. Mer info och köp här (länk till återförsäljare)

Återfuktande mask.

För grå-­daskig och trött hud:

Koreansk gummimask med pulver av guld och ginseng för uppiggande glow. Gold premium modeling mask, Shangpree. Mer info och köp här (länk till återförsäljare)

Koreansk mask som ger uppiggande glow.

För känslig och ­åldrad hy:

Detoxande gelmask med polyhydroxisyror som förnyar och ger fukt. Anti-pollution renewal mask, Exuviance. Mer info och köp här (länk till återförsäljare)

Förnyar och ger fukt.

4. Boosta och behandla

Återfukta huden genom att stryka på återfuktande produkter enligt lager på lager-principen Foto: Shutterstock

Sista steget är att behandla huden lite extra och låsa in fukt. Du kan välja att avsluta med att bädda in ansiktet i en nattmask som huden får suga åt sig under natten, eller massera in serum.  

• Vill du återskapa den där fylliga och fuktmättade glowen som är typisk för en bra salongsbehandling? Då stryker du på flera produkter i tunna lager. Det kan vara toner, essens, serum och olja – kanske ett serum, en olja och en kräm. 

• Om du applicerar flera lager med produkter ska du börja med den rinnigaste/tunnaste konsistensen och avsluta med den krämigaste. 

• Serum med hyaluronsyra är toppen för att få huden att binda massor av fukt och se härligt slät och fyllig ut. Klappa in när huden fortfarande är lite fuktig för att maxa den plumpande effekten. Följ efter med att massera in ett eller två tunna lager valfritt serum.

Gör huden glad med massage

1. Applicera rikligt med rengöring över ­fuktigt ansikte. 

2. Håll händerna helt platta och fingrarna tätt ihop. Stryk nu från hakan upp mot ­öronen med så mycket handyta som möjligt och ett behagligt tryck. Upprepa sex gånger. 

3. Flytta händerna till varsin sida om näsan och stryk utåt över kinderna till tinningen. Upprepa sex gånger.

4. Placera lång- och pekfinger på näsan och gör små cirklar i cirka tio sekunder.

5. Avsluta med att stryka med en hand åt gången uppåt över pannan. Upprepa sex gånger.

Serum med 10 % azelinsyra som dämpar rodnad, ytliga blodkärl och röda märken från finnar. Azelaic clearing second concen­trate, Skincity skincare. Mer info och köp här (länk till återförsäljare)

Dämpar rodnad och röda märken från finnar.

Utfyllande serum med hyaluron­syra för plumpad hud. Revitalift filler 1.5 hyaluronic acid anti-wrinkle serum, L’Oréal Paris. Mer info och köp här (länk till återförsäljare)

Serum med hyaluronsyra.

Kraftfullt serum proppat med niacinamid som minskar porer och ojämn hud. Niacinamide 20 % treatment, Paula’s choice. Mer info och köp här (länk till återförsäljare)

Minskar porer och ojämn hud.

Antiage-serum med peptider och bakuchiol som reducerar smårynkor och ojämnheter. Bakuchiol peptides, Medik8. Mer info och köp här (länk till återförsäljare)

Reducerar smårynkor och ojämnheter.

Oljeserum med vitamin C och ferulinsyra som bleker pigmentfläckar och ger lyster. No 3 energising vitamin C serum, Gilda Liljeblad. Mer info och köp här (länk till återförsäljare). 

Bleker pigmentfläckar.

Den senaste tekniken

Det blir alltmer populärt med avancerade apparater som lovar att ta ansiktsbehandlingen till nästa nivå. Här är tre olika högteknologiska varianter.

Led-mask mot ­rynkor

Låt ditt favoritserum sjunka in i huden, luta dig tillbaka och förhöj resultatet med behaglig ljusterapi. Denna LED-mask använder ett slags infrarött ljus som ska kicka igång hudens naturliga processer, som bildandet av kollagen. På sikt ska masken ge yngre och fastare hud. 

Unveiled flexible LED light therapy mask, Priori. Mer info och köp här (länk till återförsäljare)

LED-mask som kickar igång hudens naturliga processer.

Sista minuten-glow

Fixa lystern på språng med den här smarta massageapparaten. Sätt i en specialdesignad arkmask från samma märke, tryck på knappen och för över fejset. Pulserande värme och kyla slussar in maskens ingredienser i huden, och LED-ljus maxar effekten. 90 sekunder ­senare: ny, fräsch hud. 

Ufo 2, Foreo. Mer info och köp här (länk till återförsäljare)

Fixa lyster på språng.

Multimanick för hemmabruk

En multimanick för en riktig askungebehandling. Värmen används i kombination med en lermask för att maxa djuprengöring av ­huden. Kylan över en krämmask eller ­arkmask för att lugna ­huden. Och massage­lägets syfte är att ­slimma huden från överflödig vätska och slagg.

Magic glow wand, Joanna Vargas. Mer info och köp här (länk till återförsäljare)  

Djuprengöring med multimanick!

LÄS OCKSÅ: Guide: Så här maxar du din lyster!