Funkar verkligen rynkkrämerna? Fem vanliga frågor och svar

Nya rynkor dyker upp och du tänker att du ska unna dig bättre hudvård. Men hur stor skillnad gör de dyra krämerna och serumen? Finns det hudvård som håller sina stora löften? Amelias skönhets­ expert Linnea Öst vet vilka ingredienser som gäller – och vad som inte funkar. 

Linnéa Öst

Smink hjälper för dagen, men vad ser du i spegeln när du tvättat rent? De flesta av oss har ett gammalt akneärr här, några pigmentfläckar där och så några bekymmersrynkor på det. Det är en helt naturlig del av att bli äldre, men många lockas ändå av att försöka trotsa naturlagarna en smula. Och låt oss börja med att konstatera att krämer och serum kan göra en viss skillnad. Det gäller bara att hitta guldkornen i hudvårdsdjungeln.

Marknadsförarna hoppas att ”anti-age” ska få alla som passerat 20-strecket att öppna plånboken. Frågan är hur tidigt det är lämpligt att börja. Svaret finns i produkternas ingredienslistor, inte i köpbudskapen. Att smörja ung hud med överdrivet aktiva substanser får den ofta att protestera. Peeling och exfoliering är populärt, och visst kan det vara frestande att polera huden slät och som ny, men risken är att man istället strippar bort det naturliga skyddet mot yttre påverkan och fuktförlust. Resultatet blir i värsta fall, på sikt, en känsligare hy som riskerar att åldras snabbare.

Så fungerar den populära hyaluronsyran

Fukt och fett i lagom balans håller huden i trim. Förr fick det räcka så, eftersom alternativet var aggressiva syrabehandlingar eller att möblera om ansiktet med ett plågsamt och dyrt lyft. Därför jobbar skönhetsföretagens kemister övertid för att lära sig hur man transporterar ner ingredienser till de djup i huden där de kan göra nytta. Den populära hyaluronsyran, till exempel, har så stora molekyler att de stannar på hudytan där den återfuktar och ger en lätt plumping-effekt, vilket får huden att se lite fylligare ut. Men tack vare forskning kan nu hyaluronsyra fraktioneras till mindre molekyler som lätt slinker längre ner i huden och ger återfuktning även på djupet. Bäst är det med olika molekylvikter som gör gott både på yta och djupare nivåer.

 

Läs också: Serum för ansiktet – bäst i test 

A-vitamin på kvällen och C-vitamin på morgonen

Men om huden ska bli stramare och slätare krävs att krämerna kryddas med mer än fukt. Vitaminer, till exempel – och rätt sådana. För här finns exempel som kan påverka. Om du är ute efter effekt så ska du se till att införliva C-vitamin i morgonrutinen som skydd mot dagens påfrestningar och göra A-vitamin till en vän inför natten. Rent A-vitamin är irriterande och gör ingen nytta. I krämer används därför olika typer av retinol som huden själv omvandlar till A-vitamin. Resultatet blir att hudytan stärks samtidigt som den blir slätare och smidigare. Räkna med några veckors inskolning, i synnerhet om din hud är känslig.

Stress och dålig sömn har också stor påverkan på hur huden mår.

Lyster och jämn hudton hör också till tecknen på en fräsch hud, två egenskaper som betyder mer än djupen på eventuella rynkor. Eller ”livs- linjer” som Marianne Tromborg väljer att kalla dem. Hon står bakom märket Tromborg som bland annat använder olika peptider i sina lyxigaste anti-age-krämer.

Peptider är aminosyror och bra kommunikatörer som kan säga till cellerna att sluta slöa och börja jobba lika aktivt som när du var yngre. Niacinamid, en aktiv form av vitamin B3, är också en intressant ingrediens som bland annat hyllas av svenska hud- vårdsföretaget Versos grundare Lars Fredriksson. Han har ett tips till alla som vill ha prisvärd hudvård med bra anti-age-egenskaper: Satsa på produkter som har niacinamid bland de första sex ingredienserna, de är kloka köp.

Sömnbrist stressar huden

Hudterapeuter talar inte längre om hudtyper, utan om hudtillstånd och att även tålig hud kan hamna i obalans. Årstidsväxlingar kan få den mest välmående hud att protestera och hamna i en känslig period. Stress och dålig sömn har också stor påverkan på hur huden mår. Alla har väl sett hur nykära har hud som strålar som om någon tänt ljuset inifrån. I anda änden av skalan finns svårigheter som depression och skilsmässa, som gör att hudkvaliteten snabbt rasar i botten.

Inga krämer kan kompensera för sömnbrist, hur gärna vi än vill. Det är inte för inte som vi pratar om skönhetssömn. Utan vila stiger halterna av stresshormonet kortisol, och det har förödande effekter på hur huden mår. Flygresor, sömnbrist och stressiga jobb går inte alltid att undvika. Då är det bra att krishantera med lugnande ansiktsmasker. Blir huden tillräckligt fuktsatt får den också lättare att ta till sig de ingredienser som serum och krämer vill bidra med.

 

Läs också: Emma Wiklund: "Hudvård är min viktigaste skönhetsrutin" 

Uppgradera din hudvårdsrutin

Den bästa hudvårsrutinen är den du faktiskt gör varje dag. En del orkar inte annat än en snabbis i badrummet: rengöring, serum och kräm. Då kan det göra stor skillnad att addera en mild exfoliering varje kväll. Enklast är pads, färdigfuktade rondeller, att svepa över ansiktet. Då hålls huden fri från torra, döda hudceller som blockerar lystern (och hindrar ingredienser från att enkelt tränga längre ner i huden). Se också till att lägga en ansiktsmask varje vecka. Tips! Gör en speciell veckodag till ”maskdagen” så du inte glömmer. Arkmasker finns med så varierande egenskaper att du kan skräddarsy behandlingen efter veckans hudbehov.

Du som vill jobba med din hy bör satsa på att bygga upp din egen lilla hudvårdsgarderob

För några år sedan, när koreansk skönhet, så kallad K-beauty, blev stort, förvånades vi över koreanskornas långa hudvårdsrutin med väldigt många produkter. Hela grundidén är att mätta huden med fukt i många steg. Visst är det enormt tidsödande, och vem har egentligen råd att köpa så många skönhetsprodukter?

De flesta av oss ligger någonstans mittemellan: huden ska såklart få bra vård men utan att det krävs ännu ett badrumsskåp eller en vd-lön för att ha råd. Du som vill jobba med din hy bör satsa på att bygga upp din egen lilla hudvårdsgarderob, och att inte nödvändigtvis använda upp varje droppe före nästa inköp. Ställ undan de lättaste serumen till sommaren, och komplettera med en ansiktsolja som håller huden mjuk och smidig medan det är snustorrrt inne och snålblåst ute. Några svep exfolierande ansiktsvatten varje morgon ger lite extra glow, och att sova med en näringsrik, återfuktande nattmask kan göra att du vaknar till extra pigg och utvilad hy.

Botox på burk är bullshit

Frestas inte av reklam som optimistiskt tjoar om ”botox på burk” eller ”fillereffekt på flaska”. Jodå, botox och fillers är injektioner som är snabba och effektiva sätt att släta ut bekymmersrynkor och hålla huden fuktfylld och slät. Men då är det nålstick som gäller, inget annat. Den aktiva substansen i antirynk-preparaten botox och azzalure hindrar kommunikationen mellan nerver som drar ihop huden till rynkor. Därför måste sticken placeras på exakt rätt ställe. Effekten är att både veckade pannor och djupa bekymmersrynkor mellan bryn slätas ut. Däremot har botox i krämer ingen som helst effekt, förutom i försäljarens fickor. Och ingredienser med botoxliknande effekt? Det är hittepå, helt enkelt.

Fillers har en utfyllande effekt som inte på något vis påverkar nerverna. En filler består av stabiliserad hyaluronsyra och kan vara alltifrån flytande till en ganska stadig gel. De kraftigaste varianterna används för att till exempel skulptera kindben och ge dem en mer definierad form, mjuka fillers passar bäst för läppar. Att lägga den tunnaste formen filler med små täta stick i underhuden ger en långvarig fuktboost som inte går att jämföra med vad en kräm ger.

Ingredienser med botoxliknande effekt? Det är hittepå, helt enkelt.

Om du funderar på injektioner, tänk på att de ska göras av legitimerad och specialutbildad sjuksköterska. Se också till att kliniken du anlitar har försäkring, och att där finns en ansvarig läkare. Fundera inte ens på att göra en budgetbehandling, det har ditt ansikte inte råd med. Och apropå ekonomi så är det viktigt att tänka på att effekten är temporär, inom några månader är rynkorna tillbaka. Injektionerna blir med andra ord lätt en väldigt dyr vana.

Vad får krämen kosta?

Du som vill ha det yppersta i hudvårdsväg riskerar att tömma bankkontot. Därför kan det löna sig att vänta några år på att spetsteknologin blir allmängods. Då landar många effektiva produkter på skönhetsdiskarna, för en betydligt rimligare kostnad. Visserligen kan krämen kännas lite vassare om prislappen gör ont, men att det kostar mycket är verkligen ingen garanti.

Din hud bryr sig inte ett skvatt om att en kräm är rena guldet för din bästis, eller lyfts i sociala medier. Det viktigaste är att hitta de produkter som bygger upp just din hud på bästa sätt. Förvänta dig inte underverk, men att bjuda huden på fuktgivare som spetsats med rätt ingredienser gör att du kan vrida klockan tillbaka några snäpp. Och möta varje dag med fräsch hud.

Fem vanliga frågor om rynkkrämer och anti-age krämer

Kan jag blanda olika märken? 

Det går utmärkt, men tänk på vad du redan använder när du köper nytt. Det är till exempel inte alltid bra om både serum och nattkräm inne- håller retinol, om de inte är gjorda för att samverka.

När använder jag ansiktsolja, före eller efter serum? 

Ta alltid den lättaste konsistensen först: serum, olja, fuktkräm. Du kan också droppa olja direkt i fuktkrämen så blir den lite matigare. Glöm inte att låta varje lager absorberas i några minuter innan du klappar in nästa.

Varför får jag utslag av min naturliga anti-age-kräm? 

Naturliga krämer kan innehålla irriterande oljor. Du kanske inte tål en ingrediens, eller reagerar på de essentiella oljor som konserverar många naturliga krämer. Byt till en extra mild apotekskräm tills huden är i balans, till exempel Skin recovery cream från Avène, 159 kr. Sedan kan du avancera till en anti-age- produkt, men låt huden vänja sig steg för steg.

Ska antipigmentprodukter läggas över hela ansiktet eller bara på fläckarna? 

Det beror på. Många krämer och serum lägger du över hela ansiktet. Vissa serum kan vara avsedda endast för de mörka partierna, men de brukar kallas ”spot corrector”.

Kan jag som har rosacea använda antirynkkrämer? 

Visst kan du det, men gör det i samråd med en erfaren hudterapeut. Eftersom din hud har ständiga mikroinflammationer behöver den stärkas och bli tåligare.

 

Läs också: Olja och serum för ansiktet – guide