Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
De första rynkorna brukar dyka upp under ögonen när kollagenet minskar, men kan tillskott av kollagen stoppa detta?De första rynkorna brukar dyka upp under ögonen när kollagenet minskar, men kan tillskott av kollagen stoppa detta?De första rynkorna brukar dyka upp under ögonen när kollagenet minskar, men kan tillskott av kollagen stoppa detta?
De första rynkorna brukar dyka upp under ögonen när kollagenet minskar, men kan tillskott av kollagen stoppa detta? Foto: Shutterstock (montage)

Får vi mindre rynkor av kollagen i hudvård och tillskott?

Nya trendingrediensen kollagen sägs minska rynkor och ge ungdomlig, slät hud. Kollagen finns numera både i krämer och serum samt i ätbar form som pulver och piller. Men ger det någon effekt? Och vad är kollagen egentligen? 

Vår hud, våra leder och våra muskler är fulla av kollagen … i alla fall när vi är unga. Kollagen är ett naturligt protein vars huvudsakliga uppgift är att ge kroppen stabilitet. Tittar vi specifikt på huden är det till stor del kollagenet som gör den fast, jämn och slät. När vi åldras minskar kollagenet i kroppen, och det börjar någon gång mellan 20- och 30-årsåldern, berättar Johanna Gillbro, doktor i experimentell dermatologi och författare till boken Hudbibeln. 

Johanna Gillbro.Johanna Gillbro.Johanna Gillbro.
Johanna Gillbro. Foto: Annika Berglund

– När kollagenet minskar och kollagenmolekylerna ändras blir huden inte fast längre. Vi får rynkor och huden blir slappare, säger Johanna Gillbro. 

Vid 30 dyker de första rynkorna upp

Till en början märks minskningen av kollagen främst på solexponerade områden, som ansikte, dekolletage och överarmar. Vid 30-årsåldern brukar de första rynkorna dyka upp hos oss kvinnor. De första kommer ofta under ögonen. Lite senare kommer rynkor vid ögonen, så kallade kråkfötter. 

I studier där kvinnor får titta på andra kvinnor framkommer att vi har en positiv känsla inför kråkfötter, då vi kopplar dem till skratt. Rynkor i pannan, vid ögonen och munnen kopplar vi till ålder. 

Enligt hudforskaren Johanna Gillbro förlorar vi en procent kollagen per år från 20-årsåldern. Om vi skulle jämföra andel kollagen hos en 20-åring och en 80-åring skulle skillnaden vara stor. Den äldre huden har runt 75 procent mindre kollagenproduktion jämfört med den unga huden. Det finns också en viss skillnad hos män och kvinnor. 

– Män har lite tjockare hud, vilket gör att deras rynkor ofta kommer lite senare och i en jämnare takt. Hos kvinnor finns vissa faser där kollagenet minskar mer, i klimakteriet till exempel, säger Johanna Gillbro. 

Hormon som stimulerar kollagen minskar när vi blir äldre. Detta kallas i forskningsvärlden för intrinsiskt åldrande, ”inre åldrande”, och beror på naturliga, hormonella förändringar som vi inte kan påverka. Det vi däremot kan påverka är extrinsiskt åldrande, ”yttre åldrande”, som kan handla om stress, solexponering och föroreningar. 

Går det att stoppa minskningen av kollagen? Att liksom skydda det naturliga kollagen vi har? 

– Det absolut bästa är att skydda sig mot solen! Undersökningar visar att hud som sällan exponeras för sol, som brösthud eller stjärthud, inne­håller betydligt mer kollagen än områden som ofta exponeras för sol som ovansidan av underarmen eller ansiktet. Det är nummer ett! Till viss del kan du stötta befintligt kollagen med krämer eller serum som innehåller vitamin A, även kallad retinol, och C-vitamin. I frukt, bär och grönsaker finns också kollagenuppbyggande ämnen, säger Johanna Gillbro.

Kollegen i hudvård

En snabb googling på ”kollagen + serum” ger en mängd produkter som alla utlovar ungdomlig hud och mindre synliga rynkor genom den ”lyxiga”, ”aktiva” eller ”naturliga” ingrediensen kollagen. Så får vi mindre eller färre rynkor av kräm med kollagen? Enligt hudforskaren är svaret nej. 

Du skulle lika gärna kunna stryka en fläskfilé på huden som att använda en kollagenkräm

– Det kommer inte att ha någon effekt. Kollagen-molekylerna är så enormt stora att om du applicerar kollagen på huden kan det inte gå ner tillräckligt djupt för att kunna göra skillnad, säger hon. 

För att förstå vad hon menar kommer här en kort hudvårdsskola. Alla ingredienser i krämer och serum har en funktion. Mjukgörande ämnen som fetter och oljor ska ligga kvar ovanpå hudytan för att mjuka upp och skydda. Fuktbindande ämnen måste kunna gå ner något djupare i huden för att binda vatten, därför behöver de molekylerna vara mindre. Aktiva ämnen som vitamin A, även kallat retinol, behöver kunna gå ännu djupare ner i huden, annars har de ingen verkan och det är därför dessa molekyler behöver vara ännu mindre. 

– Kollagen är ett protein, en stor molekyl. Kött är till stor del uppbyggt av kollagen. Du skulle lika gärna kunna stryka en fläskfilé på huden som att använda en kollagenkräm. Kollagenet kommer ingenstans och har ingen som helst effekt i hudvård. 

LÄS OCKSÅ: Serum eller ansiktsolja? Här är skillnaden och så funkar det

Kollagen i pulver- och pillerform

Marknaden för kollagentillskott är enorm. Det finns att köpa som pulver, tabletter, gelé och som dryck, men hudforskaren är tveksam till effekten. Hon tar kött, som innehåller runt 20 procent kollagen, som exempel igen.

– I så fall skulle människor som äter mycket kött ha färre rynkor, och så är det ju inte. Och om det nu vore så skulle det säkert vara billigare att äta en köttbit per dag än att stoppa i sig kollagenmolekyler i kapslar. 

Det låter kanske inte heller lika trendigt eller medvetet att äta kött varje dag som att ta kollagentillskott ... 

– Nej, om man vill vara medveten ska man nog skippa det helt, då de allra flesta kollagentillskott kommer från slaktavfall.

Så – får vi mindre rynkor av kollagenkrämer eller piller? 

– Kollagenkräm gör varken till eller från. Och vad gäller tillskott skulle jag vilja se fler studier innan jag kan uttala mig. Personligen har jag svårt att se hur det skulle gå till. Jag är apotekare i grunden, och när jag tänker på en molekyls resa genom kroppen från att du tar en tablett till att den börjar verka … 

Finns det något sätt vi kan få mindre rynkor?

– Behandla huden på samma sätt som andra organ, med en sund livsstil. En bra start är att undvika sol, undvika stress som kan störa hudens barriärfunktion, att träna regelbundet vilket kan öka hudens tjocklek och att sova bra eftersom melatoninet är viktigt för huden. 

LÄS OCKSÅ: Pigmentfläckar i ansiktet – allt om behandling och krämer

Detta kan du göra för att bibehålla hudens ungdomlighet:

1. Undvik sol – strålarna skadar huden och dess ­kollagen. 

2. Undvik stress – att vara stressad kan förstöra hudens barriärfunktion. 

3. Träna regelbundet – det kan öka hudens ­tjockhet. En tjockare hud är generellt en slätare hud. 

4. Sov ordentligt – sömn­hormonet melatonin är viktigt även för huden.

5. Ät frukt och grönt – det innehåller C-vitamin och kollagen­uppbyggande ämnen som polyfenoler och karotenoider. 

6. Hudvård som innehåller vitamin A/retinol kan till en viss del stötta och bygga upp befintligt kollagen i huden. 

Kollagen är ett protein

Kollagen är ett fiberprotein som finns naturligt i människor (och däggdjur). 

Vi har kollagen i vår hud, våra leder och våra muskler. I huden ger kollagen stabilitet, jämnhet och fasthet. 

När vi blir äldre minskar andelen kollagen, vilket gör att huden blir ­slappare och rynkor uppstår.