Lösningen på bekymmersrynkan stavas ”några stick botox” säger skönhetsjournalisten Linnea Öst, som har stenkoll på behandlingar.
Lösningen på bekymmersrynkan stavas ”några stick botox” säger skönhetsjournalisten Linnea Öst, som har stenkoll på behandlingar. Foto: Shutterstock

Experten: Så blir du av med bekymmersrynkan – enda metoden som fungerar

amelias läsare Ullis är trött på sin bekymmersrynka mellan ögonen. Hon har testat allt från serum till peeling men inget hjälper. Skönhetsexperten Linnea Öst ger råd. 

Fråga: Jag är så trött på en sak – att se trött ut. Eller, snarare, bekymrad. Nu är jag 44, men ända sedan jag var 30 så har jag haft en bekymmersrynka mellan ögonen. Jag har testat alltifrån kemiska peelingar till svindyra serum men inget hjälper. Vilket är ditt bästa tips? /Ullis

Skönhetsexperten Linnea Öst: Finns bara en lösning mot bekymmersrynkan

– Lösningen stavas ”några stick botox”. Eller rättare sagt botulintoxin (Azzalure, Botox och Dysport är exempel på olika varunamn). Botox hämmar kommunikationen mellan muskelnerverna, så huden slätar ut sig. Det är lite som trolleri, att en djup rynka plötsligt slätas ut. Efter tio dagar har du full effekt, och rynkan är väck i 4–6 månader. Behandlingen är säker, men mycket viktigt: Endast läkare ­eller sjuksköterska ska injicera botulintoxin. Se till att välja en erfaren behandlare, inte någon som till vardags sysslar med något annat. Och undvik allt vad botox-partyn heter! 

LÄS OCKSÅ! amelia testar: Injektion med Azzalure – så här tycker vi 

Botox på burk är bullshit

Frestas inte av reklam som optimistiskt tjoar om ”botox på burk” eller ”fillereffekt på flaska”. Jodå, botox och fillers är injektioner som är snabba och effektiva sätt att släta ut bekymmersrynkor och hålla huden fuktfylld och slät. Men då är det nålstick som gäller, inget annat. Den aktiva substansen i antirynk-preparaten botox och azzalure hindrar kommunikationen mellan nerver som drar ihop huden till rynkor. Därför måste sticken placeras på exakt rätt ställe. Effekten är att både veckade pannor och djupa bekymmersrynkor mellan bryn slätas ut. Däremot har botox i krämer ingen som helst effekt, förutom i försäljarens fickor. Och ingredienser med botoxliknande effekt? Det är hittepå, helt enkelt.
LÄS MER HÄR: Funkar verkligen rynkkrämerna?