Foto: Shutterstock

Håravfall

Det är inte bara män som tappar håret. Även kvinnor kan drabbas av håravfall. Men vad beror det på?

Hur vanligt är det att kvinnor drabbas av håravfall?

Svar: Många kvinnor kommer att märka att deras hår blir tunnare, en del redan i 20-årsåldern, andra först vid klimakteriet. Man räknar med att närmare hälften av alla kvinnor i 40-50-årsåldern drabbas av vad som kallas androgent håravfall. Det är genetiskt betingat och ärvs över könsgränserna. Till en början kan det upplevas som om hästsvansen blir tunnare. I vissa fall kan det även ses som en uttunning av håret på hjässan. Men kvinnor blir aldrig riktigt så tunnhåriga som män kan bli.

Går det att förebygga? 

Svar: Eftersom håravfall är ärftligt så bör man vara observant på om andra i familjen är tunnhåriga så att man kan börja behandla det. Rent medicinskt finns bara ett medel för kvinnor som fungerar och det är Rogaine. Lösningen, som inte kladdar, appliceras morgon och kväll för optimal effekt. Vanligtvis märker man en skillnad efter 6-9 månader.

Kan man återfå hårväxten om man redan är drabbad?

Svar:  Roigine fungerar bäst som bromsmedicin men kan även stoppa ett påbörjat avfall. En 58-årig kvinna märkte god effekt av behandlingen. Hon fick tjockt och fint hår efter ett års användning.

Vart kan man vända sig för att få hjälp?

Svar: Man bör ta kontakt med en hudläkare om håret tunnas ut eller om man får kala fläckar på hjässan. Men även nätet är en källa av information, exempelvis sidan www.stoppaharavfall.se samt www. rogain.se.

Hur mycket hår är normalt att tappa per dag?

Svar: Vi har runt 100 000 hårstrån på huvudet och det är normalt att tappa 100-150 hårstrån på en dag.

Kan det finnas andra orsaker?

Svar: Man kan ha haft en svår infektion som leder till ett tillfälligt håravfall. Om man råkat ut för något besvärligt kan håret också påverkas. Ibland har man glömt det när man två månader senare börjar tappa håret. Kvinnor som just fått barn kan de närmaste två till fyra månaderna efter förlossningen drabbas av håravfall. Men håret kommer tillbaka, det brukar återhämta sig inom ca 9 månader.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av amelia + halsband från Smycka för endast 199 kr. Köp nu!