Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Sommar och blonda slingor hör ihop. Här får du tips på bra och vårdande produkter för just blont hår.
Sommar och blonda slingor hör ihop. Här får du tips på bra och vårdande produkter för just blont hår.
Sommar och blonda slingor hör ihop. Här får du tips på bra och vårdande produkter för just blont hår.
Sommar och blonda slingor hör ihop. Här får du tips på bra och vårdande produkter för just blont hår. Foto: GlobalStock / E+

Så blir du sommarblond – snabbt och skonsamt

Många längtar efter att omfamna sommarens stora trend och ljusa upp håret. Men vägen till att bli en guldlock är sällan spikrak. Här är proffstipsen för hur du lyckas med färgen – och maxar den viktiga eftervården. 

För många har det senaste året inneburit färre frisörbesök och oändliga timmar med ett frissigt barr insvept i en knut på hjässan. Suget efter förändring är stort och blonda längder är en stor trend. Men går det att genomgå samma dramatiska hårförvandling som Kim Kardashian gjorde år 2017 – där hon gick från mörk brunett till blekt isprinsessa över en dag? Svaret är: Antagligen inte, om du inte vill riskera att ditt hår går av, eller att du får missfärgade längder. Sofie Olofsson, frisör på Björn Axén, förklarar att det är en resa som kräver stort tålamod, men den går att göra med stil längs vägen.

– Hårets utgångsläge, historik och kvalitet är de punkter som en frisör tittar på först. Det går inte att gå från hemmafärgat svart till blond på en dag. Istället för att bleka så mycket som möjligt är det bättre att färga i små steg och också gå all in hemma när det kommer till vårdande produkter, säger Sofie Olofsson. 

En stark trend de senaste åren är så kallad balayage, där hårbotten hålls mörk och naturlig medan längderna ljusas upp. 

– Kommunikation är A och O i alla relationer, även med din frisör, och det är jättebra att ha olika bilder med sig på färger man gillar. Vad som är blont för en är inte blont för en annan. Det är viktigt att bygga en plan tillsammans med sin frisör.

Hur vet man vilken blond nyans som klär en?

– Det handlar mycket om helheten och därför är det bra att gå till frisören när du ser ut som du brukar göra. Sitter du där i tränings- eller mjukiskläder utan smink, och det absolut inte är så du brukar se ut, är det svårt för frisören att läsa av dig. Du behöver inte komma helt fixad, men förklara hur du brukar se ut. 

Vilka trender ser vi extra mycket just nu?

– Förutom balayagen ser vi mycket money piece i luggen. Det vill säga slingor framme i luggen för att framhäva ansiktet. Den går att göra så att det blir en trend i en trend med vill säga ljusa slingor i balayagen, eller till exempel blond money piece i ett mörkt hår. Det är också jättemodernt att ha ett friskt, välvårdat hår! Jag upplever att fler inve­sterar i vårdande produkter hemma och många har förstått att ett frisörbesök då och då inte räcker. 

Från brun till balayage – på ett enda besök

Från tunt och slitet till glansiga längder.

Nadias hår är brunt, men har några ljusa slingor kvar efter det senaste frisörbesöket för ett par år sedan. Håret är tunt och slitet och blir lätt torrt och frissigt. Målet är en ­hälsosam blond nyans med glansiga längder. 

Frisören: ”Håret ser tjockare ut”

– Nadia har ett tunt hår som jag inte vill riskera att ska gå av eller slitas, därför har jag använt lägre vätestyrka för att ­jobba sakta men säkert. Jag tycker det är viktigt att spara Nadias kvalitet så att hon på lång sikt kan bli ännu blondare om hon skulle vilja. Eftersom Nadia inte vill komma superofta till frisören är en balayage perfekt. Det blir en naturlig utväxt och en lättjobbad nyans som hon kan underhålla hemma med en färgad inpackning. I en balayage jobbar du med ljusa och mörka dimensioner i håret. Det gör att håret kan upplevas fylligare eftersom det får ett djup. För att få ansiktet att poppa lite extra gjorde jag en trendig money piece med ljusa slingor i luggen. För att göra övergången mellan mörkt och ljust mer naturlig avslutade jag med en toning.

Nadia om resultatet: ”Jag trivs väldigt bra”

–Jag trivs otroligt bra i min nya frisyr och färg. Det känns alltid som en risk att blondera sig, och jag var rädd för att det skulle slita för mycket på håret. Men det känns faktiskt fräschare, tjockare och hårstråna har fått lite struktur. Jag är också väldigt förtjust i min money piece, som ramar in an­siktet och gör att jag kan variera min look bara genom att ändra bena, något som passar mig som sällan lägger tid på styling.”

Frisören svarar på frågor om hårvård

Hur ska du behålla det där strålande frisörresultatet längre än i en tvätt? Frisören Sofie Olofsson hjälper dig.

Vilka ingredienser är bra att leta efter i sin hårvård?

Sofie svarar: Prata med en frisör för att få skräddarsydda tips efter just dina behov. Har du frissigt hår är keratin, som är uppbyggande, bra. Har du problem med din skalp behöver du kanske mildare produkter. Det är jättesvårt att gissa i ett hav av produkter, därför är vägledning från frisören jättebra. Men bra ingredienser överlag är protein för uppbyggnad, keratin, fukt och arganolja. 

Hjälp, håret är torrt och platt!

Sofie svarar: Du kan mixa schampo och balsam! Vill du ha volym men har torrt hår? Använd då ett volymschampo och mixa med ett balsam som ger fukt. 

Stämmer det att jag kan ha balsam i hårbotten?

Sofie svarar: Absolut! Det är viktigt att även återfukta skalpen eftersom många använder torrschampo och andra stylingprodukter. Ta det lilla som blir kvar i handen efter att du dragit händerna i längderna. 

Hur vet jag vilken färg som passar mig? 

Sofie svarar: Det handlar mycket om helheten, men välj en färg som du kan hantera! En del färgar håret men förstår inte underhållet hemma när det till exempel kommer till pastellfärger, där det krävs en färgbomb hemma för att underhålla. 

Varför måste jag använda värmeskydd?

Sofie svarar: Det är jätteviktigt att inte bränna håret. Värmeverktyg påverkar också färgen, och håret kan bli gulare eller guldigare om du inte använder värmeskydd. Applicera i fuktigt hår.

Hur viktigt är hår­inpackning?

Sofie svarar: Det är superviktigt att ge håret extra fukt. Använd en inpackning så ofta du känner att ditt hår behöver, men minst var tredje tvätt. Det är också bra att göra behandlingar eller kurer mellan färgningarna hos en frisör. Glöm inte bort den service som finns på salongen för att boosta håret.

Bästa produkterna för blont hår

Blekta barr är torra, och för att hålla friss och spröda toppar på avstånd krävs noggrann vård hemma. Här har vi samlat våra favoritprodukter för just detta. 

1. Leave-in molecular repair mask, K18

Reparerar och stärker håret  på bara fyra minuter! Läs mer och köp här (länk till återförsäljare). 

2.  Deep con­ditioner repair, Björn Axén

Prisvärd och återfuktande hårmask som gör susen för torrt hår. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare).  

3. No.8 bond intense moisture mask, Olaplex

Ordentligt fuktbomb som också ger glans och lätt volym. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare).  

4. Couleurs couture schampoo + conditioner, Balmain

Lyxig duo som stärker håret och hjälper till att bevara färgen. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare).  

5. Metal DX professional shampoo + mask, L’Oréal professionnel

Schampo och inpackning som hjälper till att avlägsna metaller från håret, vilket gör att färgen håller bättre. 

6. Blond absolu bain cicaextreme shampoo-in-creme, Kérastase

Schampo i krämform anpassat för att ge blont hår mjukhet och glans. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare).  

7. Sunset Blvd blonde toning masque, R+co

Väldoftande mask med lila pigment. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare).  

8. Heart of glass rich ­con­ditioner + Silkening shampoo, Davines

 Dunderduo som ger vård, glans och iskalla längder. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare).  

9. Anti-bras purple shampoo + full replenishing conditioner, Shu Uemura

Schampo och balsam med ordentliga pigment som ger snabb effekt. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare).  

10. Silk bow, Amelie Soie

Scrunchie som håller håret på plats, utan att riskera att längderna slits och går av. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare).  

11. Hydro-fusion air styler, Babyliss

Värmerundborste med automatisk snurr som enkelt ger frisörfönat hår, med teknologi som ska återfukta håret. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare).  

12. Heat protection mist, Label.m

En lätt mist med skydd upp till 240 grader. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare).  

13. Moringa heat protection mist, Continu

Plånboksvänligt värmeskydd. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare).  

14. Fukt hydrating treatment, Björk

En riktig fuktbomb ­tillika inpackning med arganolja och björkextrakt. Läs mer om och köp här (länk till återförsäljare).  

15. Argan oil hair shampoo + conditioner, Björn Axén

Fuktgivande schampo och balsam med ljuvlig doft! Läs mer och köp här (länk till återförsäljare).  

16. Intensive repair leave-in conditioner, Sachajuan

Leave-in-balsam som tämjer torra hår. Väldigt bra efter en blekning som slitit på hårets kvalitet. 

LÄS OCKSÅ: Bästa produkterna för volym i håret – här är våra favoriter
LÄS OCKSÅ:
3 effektiva salongsbehandlingar för håret - så här fungerar de