Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En ljusare säsong är snart här och vi inspireras av gamla favoriter.En ljusare säsong är snart här och vi inspireras av gamla favoriter.En ljusare säsong är snart här och vi inspireras av gamla favoriter.
En ljusare säsong är snart här och vi inspireras av gamla favoriter.

Heta hockeyfrillor och Rachel-klipp: Välkommen vårhår!

Inga fler hemmaklipp med darrig sax. Inga fler suckar över trötta utväxter. Nu gör en ljusare och roligare trendsäsong entré, där vi inspireras av gamla favoritfrisyrer och omfamnar dyrbar, lyxig glans liksom den gamla hockeyfrillan! Släpp håret loss – det är vår.

Det dystra corona-året har satt sina spår i våra hår. Men det behöver inte nödvändigtvis vara negativt. För om 2020 har lärt oss något så är det att håret mår bra av att få andrum från tuffa behandlingar och dagliga stylingar. 

– Vi har nog aldrig sett så många välmående hår som nu. Vi tvättar, gör inpackningar och tar hand om håret på ett helt annat sätt, säger Johan Hellström, frisör och ägare av Björn Axén.

Karantäntillvaron har skapat ett behov av hår som inte behöver skötas om frekvent. Det har lett till att vårens trender bjuder på frisyrer och färger som kräver väldigt lite underhåll. 

– Hållbara klippningar, som ser välvårdade och snygga ut även om vi inte fixar till dem, är inne den här våren. Det är mer solida former och raka linjer, som inte behöver klippas lika ofta och som också är lättare att sköta om och styla, ­förklarar Johan Hellström.   

Och även på färgfronten är det naturligt och välvårdat som gäller. Förra säsongens starka kontraster och blockfärger byts ut mot mer subtila toner. 

Frisören Johan Hellström tycker vi behöver lite humör i tider som dessa.Frisören Johan Hellström tycker vi behöver lite humör i tider som dessa.Frisören Johan Hellström tycker vi behöver lite humör i tider som dessa.
Frisören Johan Hellström tycker vi behöver lite humör i tider som dessa. Foto: Tobias Regell

– Balayagen, som ju senaste säsongen fått vara jättemörk i botten och superljus i topparna, slingas nu i färger som smälter in i varandra, till exempel mörkbrunt och guldbrunt. Vi ser också mer endimensionerade färger med en gnutta pigment i. Som kanelbrunt, ”dirty blond”, sandfärgat och blonda toner med värme i – det ska se blankt och dyrt ut. Och så har vi ju också extrema varianter som blått och lila, men då i urtvättade toner, berättar Johan Hellström. 

Trots att välkammade hår är glödhett i vår så gör även lekfulla klassiker comeback för dig som vill bryta dig loss från karantänutväxt och mysbyxmöten. Retrohår som gardinlugg à la Brigitte Bardot, hockeyfrillor, våfflade längder och permanentlockar hör också till trenderna det snackas om. Och det verkar vara något många av oss längtat efter. Enligt en undersökning gjord av frisörföretaget Cutters var den hårtrend vi helst ville se komma tillbaka just det våfflade håret och, hör och häpna, hockeyfrillan!

– Vi behöver lite humor i denna tråkiga verklighet som vi lever i. Så den största trenden av dem alla just nu är att våga vara oss själva, hitta vår stil och förstärka det så mycket som det går, säger Johan Hellström. 

6 härliga hårcomebacker

Säsongens populäraste hår blickar bakåt. Här är sex frisyrer och stylingar som är tillbaka i en modernare och snyggare tappning. 

1. Nya Rachel-klippet 

Då: Jennifer Aniston kommer alltid bli ihågkommen för sin 90-talstrendiga uppklippta frisyr, även kallad ”The Rachel” från succé-serien Vänner. Men Aniston själv var inte jätteförtjust i frisyren, då hon menade att den var alldeles för svårstylad i vardagen.

Jennifer Anistons trendiga frisyr blev en riktig snackis på 90-talet.Jennifer Anistons trendiga frisyr blev en riktig snackis på 90-talet.Jennifer Anistons trendiga frisyr blev en riktig snackis på 90-talet.
Jennifer Anistons trendiga frisyr blev en riktig snackis på 90-talet. Foto: Courtesy Everett Collection / TT NYHETSBYR¿N

 

Nu: Rachel-klippet är tillbaka i en uppdaterad version som är något längre och betydligt lät­tare att styla. Avslappnad, sexig och med nonchalant sidbena, som här på Rosie Huntington Whiteley.

Nu är Rachel-klippet tillbaka – i en ny version.Nu är Rachel-klippet tillbaka – i en ny version.Nu är Rachel-klippet tillbaka – i en ny version.
Nu är Rachel-klippet tillbaka – i en ny version. Foto: JACK TAYLOR / TT NYHETSBYR¿N

Stylingknep: För att få till stylingen ska håret vara nyfönat och luftigt, så låt det inte gå för långt mellan tvättarna. Applicera volymmousse i hela håret, och en rotlyftande produkt eller saltvattensprej i hårbotten för extra lyft. Föna håret rakt upp, och därefter framåt och med topparna böjda inåt med hjälp av en rundborste, så det ser ut som om håret kramar om ansiktet. 

2. Hockeyfrilla av idag

Då: Carola i 80-talets stora it-frisyr, hockeyfrillan. Då i en pudelpuffig variant med superkort på hjässan och långt lurv i nacken. 

80-talets hetaste frisyr.80-talets hetaste frisyr.80-talets hetaste frisyr.
80-talets hetaste frisyr. Foto: Roger Tillberg/TT / TT NYHETSBYR¿N

 

Nu: Artisten Miley Cyrus i den moderna och mer androgyna versionen av hockey-frillan, med ett visst drag av grunge. Utväxt upptill är busigare och längden i nacken är inte lika extrem. Lägg till en rockig lugg och frisyren känns helt rätt.

En mer androgyn version av hockey-frillan är tillbaka.En mer androgyn version av hockey-frillan är tillbaka.En mer androgyn version av hockey-frillan är tillbaka.
En mer androgyn version av hockey-frillan är tillbaka. Foto: Xavier Collin/Image Press Agency / TT NYHETSBYRÅN

Stylingknep: Framhäv ditt naturliga fall med saltvattensprej i fuktigt hår. Vill du få upp volymen i hjässan kan du även ta i lite mousse. Föna torrt samtidigt som du trycker fram självfallet med fingrarna. Avsluta med en gnutta matt hårvax i varma handflator och rufsa in i håret.

3. Våfflade slingor

Då: 70-talets toppmodell och it-girl Margaux Hemingway i en sockervaddsfluffig våffla som tar oss tillbaka till discoglam och Studio 54. 

Margaux Hemingway var toppmodell på 70-talet.Margaux Hemingway var toppmodell på 70-talet.Margaux Hemingway var toppmodell på 70-talet.
Margaux Hemingway var toppmodell på 70-talet. Foto: KOBAL/REX / REX

Nu: Artisten Halsey i en mer tämjd och modern version, där det våfflade får vara en spännande detalj istället för att ta över hela barret. 

Artisten Halsey i våfflat hår.Artisten Halsey i våfflat hår.Artisten Halsey i våfflat hår.
Artisten Halsey i våfflat hår. Foto: CHARLES SYKES / INVISION / TT / TT NYHETSBYRÅN

Stylingknep: Innan du plockar fram krus­tången som du förhoppningsvis sparat från tonåren, föna in saltvattensprej och rejält med värmeskydd i fuktigt hår. Det ger stadga, textur och hållbar volym. För den moderna looken, undvik att våffla hela håret ända in till hårbotten. Använd istället tången till att leka fram ett mönster på utvalda längder och slingor. 

4. Supermodellsvall

Då: Epitetet drömhår under 90-talets topp­modell-era var Cindy Crawfords väldiga svall ­med voluminösa vågor. 

Cindy Crawfords svall under 90-talet.Cindy Crawfords svall under 90-talet.Cindy Crawfords svall under 90-talet.
Cindy Crawfords svall under 90-talet. Foto: MIKE FORSTER/DAILY MAIL/REX / TT NYHETSBYRÅN

Nu: Instagramprofilen och modellen Clara Berry hyllade supermodellsvallets glammiga återkomst under vårens modevecka i Paris.

Clara Berry med glammigt supermodellsvall.Clara Berry med glammigt supermodellsvall.Clara Berry med glammigt supermodellsvall.
Clara Berry med glammigt supermodellsvall. Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON / EPA

Stylingknep: För en riktig supermodell-look – börja i duschen med volymschampo och balsam. Följ upp med volymgivande mousse i fuktigt hår – från rötterna och hela vägen ut i längderna. Lyft håret från hårbotten och blås på rötterna, innan du fönar resten av håret med en rundborste. Locka sedan ­håret med hjälp av en stor tång eller värmespolar.

5. Glamorös gardinlugg

Då: Brigitte Bardot i den berömda gardinluggen, som är kortare i fronten, längre i tinningarna och med en lekfull glugg i mitten.

Brigitte Bardot i gardinlugg.Brigitte Bardot i gardinlugg.Brigitte Bardot i gardinlugg.
Brigitte Bardot i gardinlugg. Foto: MOVIESTORE/REX / TT NYHETSBYRÅN

Nu: Gardinluggen är tillbaka i en tungare, skarpare och tuffare tappning, som här på artisten Ciara. 

Gardinluggen – nu med mer attityd. Här på artisten Ciara.Gardinluggen – nu med mer attityd. Här på artisten Ciara.Gardinluggen – nu med mer attityd. Här på artisten Ciara.
Gardinluggen – nu med mer attityd. Här på artisten Ciara. Foto: SOME GUY / SPLASH NEWS / TT NYHETSBYRÅN

Stylingknep: Börja med att separera luggen i mitten med en pinnkam medan håret är fuktigt. Föna sedan torrt med en rundborste. Tricket för att få till det tunga fallet är att varva med att rulla borsten ovanifrån och underifrån, tills luggen är helt torr. Avsluta med att föna luggens sidor bort från ansiktet om du önskar mer separation i mitten. Se till att behålla luggen fräsch och matt med några pustar torrschampo under dagen. 

6. Tvistade lockar 

Då: Sarah Jessica Parkers naturliga korkskruvslockar var drömmen när man bad om en ”kruspermanent” hos ­frisören på 90-talet.

Drömmen på 90-talet – Sarah Jessica Parkers kruspermanent.Drömmen på 90-talet – Sarah Jessica Parkers kruspermanent.Drömmen på 90-talet – Sarah Jessica Parkers kruspermanent.
Drömmen på 90-talet – Sarah Jessica Parkers kruspermanent. Foto: JOHN BARRETT/PHOTOLINK/MEDIAPUNCH/RE / TT NYHETSBYRÅN

Nu: Skådespelaren Blake Livelys fluffiga man bevisar att permanentlockar –oavsett om de verkligen är permanentade eller ej – kan vara urläckra och moderna även idag. 

Blake Lively i lyckliga lockar.Blake Lively i lyckliga lockar.Blake Lively i lyckliga lockar.
Blake Lively i lyckliga lockar. Foto: EVAN AGOSTINI / TT NYHETSBYRÅN

Stylingknep: Är du född med lockigt hår behöver du inte mer än ett värmeskydd, innan du fönar håret torrt med en diffuser som lyfter lockarna från hårbotten och gör dem härligt definierade. Har du rakt eller vågigt hår behöver du hjälpa till på traven. Börja med att föna in en produkt som framhäver lockar, och krama håret med fingrarna för att få fram textur. Locka sedan håret genom att linda en slinga likt en korkskruv runt tången. Låt hårtoppen hänga fritt för en mer modern tvist och avslappnad look. Avsluta med några sprits hårsprej för extra textur och glans.

LÄS OCKSÅ: Långa och fylliga fransar med lash lift (så här fungerar det!)