Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Frisyrguiden: Så gör du 8 succéflätor på bara 15 minuter

Flätor är en tidlös frisyr som trendar varje sommar. Med vår enkla steg för steg-guide lär du dig fixa en flätfrisyr på bara en kvart. De här flätorna är snabbjobbade och snygga, och nu kan du äntligen göra de på egen hand.

1. Utbakade flätor

• Svårighetsgrad: Medel.
• Tidsåtgång: 10 minuter.
• Du behöver: Pinnkam och hårsnoddar.

Gör så här:

1. Dela upp håret i mittbena, ända från hårfästet vid pannan till bak i nacken. Försök få en så jämn bena som möjligt hela vägen. Plocka ut en tunn hårslinga längst upp vid hårfästet och benan. Gör en klassisk indelning med tre hårslingor, det blir början till den utbakade flätan.

2. Plocka en hårslinga från höger, låt den gå under själva flätan och lägg med den i mittendelen. Plocka sedan en hårslinga från vänstersidan in till mitten och arbeta dig hela vägen ner, men följ gärna huvudets form så blir flätan inte för spänd. Ju tunnare slingorna är, desto finare kommer flätan bli.

3. Fäst med en -hårsnodd och gör likadant på andra sidan.

 

2. Repfläta

• Svårighetsgrad: Lätt.
• Tidsåtgång: 5 minuter.
• Du behöver: Hårsnodd och vax.

Gör så här:

1. Börja med att borsta allt hår till ena sidan. Dela upp håret i två sektioner och tvinna dem medsols.

2. Lägg sedan sektionerna omlott, motsols, och tvinna ihop dem hela vägen ner till hårlängdens slut. Tack vare att du tvinnar tofsarna åt ett håll och tvinnar ihop dem åt ett annat, håller flätan bättre.

3. Fäst flätan med en hårsnodd. Värm ett glansgivande hårvax i händerna och dra längs hela flätan. Småhår plattas ner och flätan får fin glans.

Foto: Michelle Aleksa / Shutterstock

3. Fiskbensflätan

• Svårighetsgrad: Lätt.
• Tidsåtgång: 7 minuter.
• Du behöver: Svinborste och stylingkräm.

Gör så här: 

1. Borsta hela håret noggrant med en svinborste (som reder ut och ger en fin, slät yta) och applicera en stylingkräm som håller håret mjukt och gör det lättare att arbeta med. Dela håret i en -mittbena, ända ner till nacken.

2. Nu är det dags att börja fläta! Ta en tunn hårslinga från ytterkanten av den vänstra hårdelen och för in den till mitten. Gör likadant på andra sidan.

3. Följ huvudets form så blir flätan inte för spänd och den faller snyggare. Fortsätt fläta hela -vägen ner och fäst med en tunn hårsnodd.

4. Din fiskbensfläta blir extra fin om den inte är för perfekt. Dra gärna isär flätan lite och använd ett matt hårvax till hjälp för att få rätt ”ofixad” look.

 

4. Vattenfallsfläta

• Svårighetsgrad: Medel.
• Tidsåtgång: 10 minuter.
• Du behöver: Locktång, hårnålar och hårolja.

Gör så här:

1. Locka hela håret med en locktång, undvid dock att locka håret närmast hårbotten. Plocka sedan ut en hårslinga som börjar vid örat och är cirka fem centimeter bred. Dela in håret i tre lika stora delar, sedan är det dags att börja fläta.

2. För hårslingan från flätans högra sida till vänster och från vänster till höger, lämna sedan den högra slingan kvar hängande ner och plocka istället upp en ny som du för till vänster.

3. Upprepa detta tills du kommit runt huvudet och fäst sedan med hårnålar (välj gärna nålar som är så nära din egen hårfärg som möjligt). Det blir allra finast om hårnålarna döljs av hår. Avsluta med att lägga några droppar hårolja i längderna för fin och glansig finish.

5. Inbakat fläta med slarvig knut

• Svårighetsgrad: Svår.
• Tidsåtgång: 15 minuter.
• Du behöver: Torrschampo, hårmunk och hårnålar.

Gör så här:

1. Spreja i ett torrschampo i hela håret, då får du lättare grepp om håret och rätt volym och textur. Dela håret från öra till öra, det är den främre hårdelen mot ansiktet som ska flätas.

2. Börja med att plocka upp en hårslinga på ena sidan vid örat, som du delar in i tre delar. Tänk att du ska fläta som vanligt, men när du korsar högra slingan till mitten, ska du plocka med lite hår från höger. Samma sak från vänster. Fortsätt så hela vägen ner och det kommer se ut som du har ett flätat diadem.

3. Borsta igenom det utsläppta håret och fäst det i en hög hästsvans.

4. Lägg svansen igenom en hårmunk (välj en färg som är så nära din egen hårfärg som möjligt).

5.
Dra flätan bakåt och fäst den med hårnålar under hårmunken.

6. Fäst håret från hästsvansen runt hårmunken. Tänk på att uppsättningen inte behöver vara för perfekt, bara fint om den ser lite ”slarvig” ut. När du är nöjd med uppsättningen fixerar du den med en hårsprej.

Frisyrerna är gjorda av Nathalie Akgun/frisör på Creative Headz. 

Foto: Daria Lukoiko / Shutterstock

Kort eller tunt hår? Flätor passar på alla! Här tipsar frisören Nathalie Akguns om olika flätor till olika typer av hår.

Nathalie Akgun, frisör på Creative Headz i Stockholm om hennes bästa tips när man gör flätor - och hur man egentligen flätar kort hår.

Hej Nathalie Akgun, frisör på Creative Headz i Stockholm. Hur stylar/fixar du ditt hår?

– Jag fönar mitt hår och använder GHD Curl Tong. Det går fort och det är perfekt för att jag ska få volym och form på håret snabbt.

Hur flätar man sitt korta hår?

– Vid kort frisyr med lite längd på hjässan kan man fläta den längre delen diagonalt över baksidan av huvudet. Strama upp det med lite gelé för att hålla flätan på plats är att rekommendera, säger Nathalie.

– Vid en genomgående kort frisyr kan du fläta mindre sektioner för en fake look istället för en enda bred fläta. Eller snurra ihop hårslingorna med varandra så att det liknar en fläta. Håret kan sedan fästas med hårnål och lite hårgelé eller stylingpaste.

Vid kort frisyr med lite längre snedlugg:

– Om man har en pixiefrisyr då kan man fläta en falsk fläta genom att korsa två slingor med varandra och fästa med hårnålar. Börja med det längsta håret i mitten av huvudet. Hela processen får man upprepa gång på gång tills man når nacken. Stadga med vax och hårspray för att det verkligen ska hålla.

Om du har bob- eller lobfrisyr:

– Om man har en bob eller lobfrisyr så kan man styla håret i rasta- eller boxarflätor som varit superpopulära under nästan hela 2016. För den här stilen ska allt hår flätas hårt från hårfästet till topparna och tätt intill huvudet. Finns många varianter av boxarflätan med olika antal flätor i frisyren. Man kan även göra fiskbensfläta som man kan göra på sidorna och sedan dra den omlott.

Hur gör man för att få tunt hår att se fylligare ut när man flätar det?

– Det lättaste knepet för att få tunt hår att se tjockare ut i en fläta är att bredda flätan och göra den lite luftig, det kommer ge ett tjockare intryck.

– Knep nummer två är att tupera håret lite innan man gör flätan och lägga i torrschampoo. Sista knepet är att lägga till slingor med hårförlängning i flätan, då kan man själv välja hur pass tjock flätan ska bli.

Vilken är din favoritfläta?

– Jag älskar fiskbensflätan. Den ger ett bohemiskt intryck om man drar isär den, men även en elegant känsla om man gör den stram. Väldigt fin att ha i uppsättning eller om man vill kombinera utsläppt hår med en fin detalj.

Av: Pearl Åkesson

Fler flätor! Dessa tre flätor som du ser nedan är gjorda av Åsa Östergren. Foto Carlos Norlén. Modell Andrea N/Stockholmsgruppen. 

Fiskbensflätor tar längre tid att fläta, men det är det värt. Bär dem som två utsläppta flätor på dagen och förvandla dem till festens snyggaste frisyr genom att fästa dem omlott i nacken till kvällen.

GÖR SÅ HÄR: 

1. Applicera saltvattensprej eller stylingcrème för stadga och fyllighet. Torka med hårfön.

2. Dela håret i nacken och sätt undan ena halvan med en klämma.

3. Dags att börja fläta! En fiskbensfläta får du genom att fläta två slingor istället för tre, som vid klassisk flätning. Ta en tunn del från ena slingans yttre del och lägg över till den andra. Upprepa.

4. För att få en inbakad fiskbensfläta fiskar du upp hår från sidorna tillsammans med hår från hårslingans yttre del. När första flätan är klar tar du bort hårklämman på andra sidan och gör ytterligare en fläta. Gnid gärna stylingcrème på fingrarna när du jobbar, så blir håret mindre frissigt och lättare att hantera.

5. Dra slutligen ordentligt i flätorna så att de får en lös och romantisk form.

7. Trendiga nackflätan

Ge din knut det lilla extra med en trendig flätdetalj och låt en inbakad fläta klättra som en accessoar i nacken. På köpet får du kontroll över alla babyhår.

GÖR SÅ HÄR: 

1. Ge håret extra volym och matt textur med en textursprej, som du sprejar från botten till topparna i hela håret.

2. Dela håret i en övre och en undre del och sätt överdelen åt sidan med en hårklämma.

3. Vänd huvudet uppochned och gör en inbakad fläta från nacken. En inbakad fläta gör du på samma sätt som när du flätar en vanlig fläta, men när du för över en slinga till motsatt sida plockar du med dig en tunn hårslinga. Håll i håret hårt när du flätar. Om håret känns halt, använd stylingkräm eller motsvarande produkt för bättre kontroll.

4. Fäst flätan med en hårsnodd mot huvudet och lämna topparna i en oflätad tofs. Borsta övre delen av håret till en hästsvans och fäst med en hårsnodd ovanför flätan.

5. Tvinna de två tofsarna löst.

6. Snurra de tvinnade tofsarna runt varandra till en slarvig knut som du fäster med hårnålar mitt på huvudet. Dra med fingrarna i knuten för att få snyggt slarvig form.

7. Avsluta med fixerande hårsprej och dra lätt med händerna över nacken för att få ner alla småhår.

Fylliga snoddflätan

En fyllig drömfläta får du genom att fuska med snoddar. Perfekt när du vill ha mycket fläta på lite tid.

Förutom fantastisk volym får du en bra hållbarhet.

GÖR SÅ HÄR: 

1. Krama texturgivande fönlotion eller motsvarande i fuktigt hår och föna torrt. Du behöver volym och en sträv känsla, som gör håret lättjobbat.

2. Fäst hela håret i en hög hästsvans.

3. Dela hästsvansen i en övre och en undre del. Sätt en hårsnodd tre centimeter ner på den övre delen.

4. Gör en öppning med fingrarna ovanför snodden och trä den undre delen av håret genom.

5. Sätt ytterligare en hårsnodd tre centimeter ner på den övre delen och upprepa.

6. Dra i flätan efter varje hårsnodd så att du får lika stora öglor.

7. När du har flätat klart, dra även runt om så att formen blir snyggt puffig.

8. Ta din sparade hårslinga och snurra runt den översta hårsnodden. Fäst med hårnål och fixera med hårsprej.