Färga håret hemma - så gör du

Är du sugen på att färga håret men har inte råd att gå till frisören? Det gör inget. Det går alldeles utmärkt att färga håret hemma. Frisören Marit Olsson guidar dig till ett riktigt proffsresultat.

Steg 1: Välj rätt tidpunkt

Även om du har gott om tid då så är det inte optimalt att färga håret under exempelvis semestern. En solsemester innehåller ofta UV-strålar och klorhaltigt vatten, båda svurna fiender till nyfärgat hår.

Hormonella faktorer kan också påverka negativt.

– Det är inte farligt att färga håret under graviditeten, men hårfärgen kanske inte blir som du har tänkt dig, säger Marit Olsson.

Det ska heller inte gå för kort tid sedan­ senaste hårtvätt.

– Mina kunder får en guldstjärna om de kommer till mig med smutsigt hår när de ska färga håret. En fet hårbotten fungerar som ett säkerhetsbälte.

Steg 2: Gör allergitest

Alla tillverkare rekommenderar att man gör ett överkänslighetstest i armvecket eller bakom örat.

– Jag tycker verkligen att man ska göra detta, är man känslig så brukar man reagera ganska omgående. Hemmafärgningsprodukter innehåller en högre andel väteperoxid eftersom produkten ska fungera på många.

Steg 3: Skydda huden

Handskarna som kommer med i paketet skyddar händer och naglar från att bli missfärgade men minskar också risken för framtida allergi. Känns de för otympliga? Tunna latexhandskar eller vanliga städhandskar är ett alternativ. Smörj in huden på öronen och närmast hårfästet med fet kräm eller vaselin, men om krämen kommer i håret så fastnar inte färgen just där.

Steg 4: Applicera

Att lägga på färgen med pensel är ett yrkestips att inspireras av, men i så fall kan du behöva ta hjälp av en kompis. En kasserad bakpensel duger utmärkt.

– Det viktigaste att tänka på för regelbundna hemmafärgare är att inte färga hela håret varje gång. Lägg på färgen i hårbottnen, och kamma ut den i längderna bara under de sista fem minuterna av verkningstiden, annars kommer hårtopparna med tiden bli så ”sotiga” att de måste klippas av, säger Marit.

Steg 5: Låt verka

Har du valt en intensiv nyans och är rädd för att det blir ”för mycket” så kan du göra en testfärgning på ditt eget hår. Klipp en slinga från nacken och färga den på maxtid, så får du en fingervisning om hur försiktig du bör vara.

– Man ska inte luras av modellbilden på paketet. Hur färgen blir beror helt på ditt utgångsläge, och generellt uppfattar vi vårt hår som ljusare än vad det egentligen är eftersom vi ofta tittar på håret i längderna där det kan vara ganska solblekt.

Steg 6: Skölj noga

Hårfärgningsrester som är kvar i håret leder inte bara till missfärgade örngott. Onödigt kemikalietryck på huden kan öka risken för framtida överkänslighet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + hudvård från Emma S. för bara 199 kr. Köp nu!