Foto: Katarzyna Bialasiewicz photographee.eu

Det här är ditt ansiktsvatten EGENTLIGEN till för (visste du det här?)

Först tvättar man bort sminket och sen sveper man lite med en tuss ansiktsvatten för att få väck de sista sminkresterna. Vi är nog många som gör vår rengöringsprocedur på precis det sättet, men faktum är att ansiktsvattnet har en annan viktig funktion.

– Många tror man använder ansiktsvatten för att ta bort make up-rester. Men det använder man för att återställa hudens ph-värde efter rengöring, innan man tar på sitt serum och sin dag- eller nattkräm, säger hudterapeuten Annica Forsgren.

Om du tvättar ansiktet med vatten kan det hända att hudens naturliga skyddsbarriär rubbas, eftersom vatten har ett ph-värde på 7 och hudens ph-värde är lägre än så – alltså surare.

Genom att badda med ansiktsvatten ska alltså hudens ph-värde återställas. Dessutom får huden en bättre återfuktning, eftersom serum och dagkräm (som du ska applicera efter ansiktsvattnet) absorberas bättre av huden.

Annica Forsgren liknar huden vid en torr disktrasa – den suger inte alls upp lika bra som en fuktig disktrasa. Samma princip gäller alltså vår hud.

– Vissa använder rengöring som innehåller olika typer av syror och då är det inte nödvändigt med ansiktsvatten för att återställa hudens ph-värde. Men för ett otränat öga kan vara ganska svårt att veta sådant genom att titta på ingredienserna. Då får man fråga någon utbildad eller fråga där man handlat produkten, säger Annica Forsgren.

Vill du se mer sånt här? Gilla amelia på Facebook så missar du inget!

Du kommer också att vilja se:

 Såhär påverkar solen ditt ansikte – se videon som får dig att aldrig vilja gå ut utan solskyddsfaktor igen

Perfekta lockar över natten – det enda du behöver är ett hårband!

Så knäpper du ditt armband själv – här är smarta knepet