Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Test: Kroppsprodukter 2020 – här är våra favoriter

Finns det serum för låren? Ja, massor av nya kroppsprodukter har poppat upp – med löften om jämn hy och glow från topp till tå. Men hur fungerar egentligen dessa skönhetsnyheter för kroppen? Och vilken produkt passar just dina önskemål? 

Innehåll: Kroppsvård - så funkar nya kroppsprodukterna

1. Fungerar det? Så säger experterna
2. Serum för kroppen 
3. Mist för kroppen
4. Syra för kroppen
5. Duschkrämer med fler effekter
6. Kroppsoljor 
7.
3 sätt att maxa din kroppsvård 
8. Lös dina hudproblem (celluliter, torr hud, akne, bristningar och knottriga armar)

 

Det är inte alltför länge sedan kroppsvård var lika med överparfymerade bodylotions som inte hade någon vidare förmåga att återfukta, men mycket har hänt inom kategorin kroppsvård under de senaste åren.

I samma veva som arkmasker och exfolierande syror blev vardagsmat började också en annan produktgrupp vinna mark: den för kroppen. Att ta hand om sitt yttre, från topp till tå, är en form av avslappningsritual för många. Kändisar och influencers snackar om begreppet self care, som ofta innefattar kroppsvårdande skönhetsritualer. Men dagens konsumenter nöjer sig inte med att det är skönt. Produkterna ska ha effekt också.

– Kroppsprodukter har blivit mer avancerade, och visst finns det de som håller vad de lovar idag, säger Eva Tannemyr, hudterapeut och en av grundarna till ett skönhetsföretag.

– Det är flera faktorer som spelar in. För det första gäller det att verkligen använda produkten kontinuerligt, helst dagligen, under en period. Jag brukar säga till mina kunder att en cellulitkräm ska räcka i mellan tre och fyra veckor, då har man använt den i lagom mängd. Även tekniken man har när man smörjer är viktig, eftersom det gäller att få krämen att verkligen penetrera huden, förklarar hon.

Att en kräm ska kunna påverka normal fettvävnad att ändra utseende är inte rimligt

Men oavsett hur mycket och väl du smörjer så är det ytterst oklart om det finns någon cellulitkräm som verkligen fungerar i praktiken, eller ens i teorin. Lars Norlén, överläkare och professor i dermatologi vid Karolinska institutet, är mycket tveksam till det.

– Celluliter är på medicinskt språk en inflammation i fettvävnaden, men i dagligt tal är det inte vad man menar när man talar om celluliter. Då är det bara gropar i fettvävnaden som man syftar på, och det är helt normalt. Fettvävnad ser ut så, den har ett lite gropaktigt utseende.

Med hjälp av exfolierande syra städas gamla döda hudceller bort

Att genom en kräm kunna påverka normal fettvävnad att ändra utseende är inte rimligt, menar Lars Norlén.

– Fett ser ut så, helt enkelt. Fett­vävnaden består av fett och bindväv, och alla har lite olika struktur på bindväven, vilket är helt normalt. Det enda sättet att minska groparna är att ha mindre fett som det kan bli gropar i.

Kroppsvård med syror får tummen upp

När det gäller kroppsvård med syror ger Lars Norlén tummen upp. Här kan det alltså vara värt att lägga en slant om du är en resultatjägare.

– Olika former av AHA-syror kan definitivt påverka huden och framförallt omsättningen av ytterhuden.

– Inom dermatologin använder vi glykolsyra. Det finns också många olika naturprodukter som inte är lika välstuderade. Man ska tänka på att som med de flesta läkemedel kan det finnas biverkningar också.

En känd bieffekt vid syra-användning, oavsett om det är på kroppen eller i ansiktet, är solkänslighet, så använd alltid ett högt solskydd som du applicerar ofta. Och självklart fixar du brännan med en brun utan solkräm, eller så nöjer du dig med att försköna huden med hjälp av en skimrig, gyllene olja – perfekt när du snabbt vill trolla fram den där härliga, somriga drömhuden på ett par minuter.

Bästa kroppsprodukterna - så funkar nya superprodukterna

Serum för kroppen

Det nya är serum för kroppen – ofta innehåller de fler verksamma ingredienser än en klassisk bodylotion. Precis som serum för ­ansiktet så har kroppsserum olika uppgifter, de kan till exempel ge lyster, hjälpa till med ärrläkning ­eller minska hårväxt. Men huvuduppgiften är att binda fukt, med en formula som snabbt går in i ­huden. Extra bra på sommaren när tyngre krämer kan kännas lite stabbiga.

1. Serum för fukt och lyster med AHA. Verkar för släta ut hudytan och reducera pigmentförändringar: Ren skincare. Mer info och köp här (länk till återförsäljare). 

2. Serum med fettsyror och vitamin E som gör huden sammetslen. Lätt absorberad, återfuktande, ger lyster med underbar doft:  Re-activating body serum, Björk & berries. Mer info och köp här (länk till återförsäljare). 

3. Serum som sägs minska återväxten av hår efter rakning, samt minimera irritation och inåtväxande hårstrån. Samtidigt som hyaluronsyra hjälper till att binda fukt: Inhibitif body serum, The chemistry brand. Mer info och köp här (länk till återförsäljare). 

 

Mist för kroppen

Fler och fler varumärken presenterar vårdande, väldoftande kroppsprodukter i sprejformat. Toppen på solsemestern – med ett par snabba duschar får huden både fukt och fräschör utan kladd – och självklart massor av lyster. Sprejas före solkrämen.

1. Sprej berikad med fuktboostande hyaluronsyra: Mineral & moist midday splash hydrating body mist, Monsun. Mer info och köp här (länk till återförsäljare). 

2. Närande och mjukgörande mist som ger len hy med lyster, Body glow mist, Pixi. Mer info och köp här (länk till återförsäljare). 

 

Syra för kroppen

Vi vet vilka underverk syror kan göra för huden i ansiktet i form av ökad lyster, fukt och jämnhet. Detsamma gäller för kroppen. Med en exfolierande syra, till exempel AHA, städas gamla döda hudceller bort och ny lyster trollas fram. Syror kan också ge en jämnare yta och hjälpa vid orenheter som till exempel ryggfinnar, då BHA (salicylsyra) fungerar bäst.

TIPS! Var extra noga med solskydd när du använder produkter med syror.

1. Lätt kräm med AHA-syra, som ger fukt och gör grov hy lenare: Retexturing treatment, Exuviance. Mer info och köp här (länk till återförsäljare). 

2. Utslätande och mjukgörande lotion med AHA, Pure body boost, Akademikliniken. Mer info och köp här (länk till återförsäljare). 

3. Kroppskräm med BHA (salicylsyra) som både mjukgör, jobbar mot orenheter och jämnar ut: Weightless body treatment 2 % BHA, Paula’s choice. Mer info och köp här (länk till återförsäljare). 

 

Duschtvål för kroppen - med extraeffekter

Effektivisera duschritualen. Gör ett snabb-spa i duschen med rengöring som har fler effekter utöver att göra din ren.

1. Duschkräm med bland annat zink och tea tree-olja som är känt för sina positiva egenskaper på akne. Anti-blemish gel cleanser, Skin treat. Mer info och köp här (länk till återförsäljare). 

2. Ren, uppfriskande och lätt exfolierande duschkräm som ger huden lyster. AHA Botanical Body Soap, Mario Badescu. Mer info och köp här (länk till återförsäljare)

Foto: Lyko

 

Kroppsoljor

Om du bara ska köpa en enda kroppsprodukt – satsa på olja! Med en återfuktande och lystergivande vän har du allt du behöver för vacker sommarhy.

1. Skimrande, mjukgörande olja med paradisdoft, Glowmotions Copacabana bronze, Sol de Janeiro. Mer info och köp här (länk till återförsäljare). 

2. Lätt olja som jobbar för en finare hudyta, med fokus på fasthet, Body treatment oil tonic, Clarins. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).

3. Multifunktionell olja som bland annat lovar att göra ärr och bristningar mindre framträdande, Bio-oil. Mer info och köp här (länk till återförsäljare). 

 

3 sätt att maxa din kroppsvård

Foto: Istock

Bada i salt. Att bada i epsomsalt, det vill säga magnesiumsulfat, är rengörande och muskelavslappnande, samtidigt som det bidrar till en mjukare och mer välmående hud – toppen mot finnar, knottror och eksem – eller bara en dunderkur för dig som vill ha en mjukare och finare hy. Badsalt hittar du på vissa apotek och i hälsokostbutiker.

Bastuboosta. Att basta rensar porerna och ökar ­genomsvettningen, och lämnar huden härligt mjuk och glowig. Följ upp med en kroppsinpackning eller härlig kräm för maxad spa-känsla.

Jobba på cirkulationen. Många har bra redskap liggande ­hemma. Den där gamla spikmattan, en foamroller eller kroppsborste kan göra nytta. Spikmattan ger rumpa och lår extra cirkulation och en foamroller kan du använda både för att ge självmassage och plussa på cirkulationen. Och med borsten får du peelingeffekt (adjöss, gamla hudceller!) samtidigt som cirkulationen ökar.

 

Guide: Så löser du dina hudproblem

Exfolierande syror ger fukt och lyster och kan hjälpa mot knottror och finnar.Exfolierande syror ger fukt och lyster och kan hjälpa mot knottror och finnar.Exfolierande syror ger fukt och lyster och kan hjälpa mot knottror och finnar.
Exfolierande syror ger fukt och lyster och kan hjälpa mot knottror och finnar. Foto: Istock

Celluliter?

Att smörja in huden med en BUS-kräm (länk till återförsäljare) minskar celluliternas synlighet. Somliga hävdar att torrborstning (länk till återförsäljare) hjälper mot celluliter, me­dan andra menar att det saknar effekt. Testa själv eller ta den enklaste vägen – att acceptera dina celluliter och bara strunta i dem.

Supertorr hud?

En rik kräm, gärna med AHA-syra, hjälper huden att bevara fukt och råder bot på knastertorra ben.

Bacne?

Bacne är en sammanslagning av orden ”back” och ”acne” – ja, ryggfinnar alltså. Många tror att man kan tvätta eller skrubba bort finnar, men det stämmer inte. Låt en exfolierande syra göra jobbet. BHA (salicylsyra) tränger ner i porerna, rengör och kan få bukt med problemet. Smörj dig med krämen ett par gånger i veckan. Använd en vanlig kräm däremellan, och glöm inte solskydd!

Bristningar?

Bristningar bleks och försvinner med tiden. Somliga hävdar att vissa mjukgörande krämer, lotions och oljor har effekt. Bristningar bör skyddas extra med solkräm, och med hjälp av brun utan sol syns de ofta mindre

Knottriga armar?

Knottror på kroppen, ofta på överarmarna i form av så kallade keratosis pilaris, minskar ofta med hjälp av syror. Precis som när det gäller finnar så kan sali­cyl­syra (BHA) vara ­effektivt. Glöm inte att återfukta ­huden ordentligt.

LÄS OCKSÅ: TEST: Bästa foundation 2020 – här är vår favorit