Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Bort med döda hudceller och fram med len och ren hud innan du applicerar din brun utan sol.Bort med döda hudceller och fram med len och ren hud innan du applicerar din brun utan sol.Bort med döda hudceller och fram med len och ren hud innan du applicerar din brun utan sol.
Bort med döda hudceller och fram med len och ren hud innan du applicerar din brun utan sol. Foto: Istock

TEST: Brun utan sol för ansikte & kropp – här är vår favorit

Vilken är den bästa brun utan sol-produkten 2020? Vår testpanel och provat massor av produkter för både ansikte och kropp. Här är de vi gillar allra mest!

Brun utan sol, eller BUS som det förkortas, är den smartaste genvägen till en hälsosam solbränna. Utan pigmentfläckar eller rödsvedd hud! Här guidar vi dig till perfekt solkysst hud.

Test: Bästa brun utan sol för ansiktet

En mängd brun utan sol-produkter har testats av amelia-läsare i olika åldrar. Här visar vi produkterna fått bäst i test.

Testet uppdaterade 23 april 2020. 

1. Self tan purity vitamins serum, St Tropez 

BETYG: 5

Att smörja ansikte, hals och dekolletage med det här transparenta, gelaktiga BUS-serumet ger en jämn, fin färg. ”Dyr, men den bästa jag testat och värd varje krona!” säger Maria, 42. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).  

2. Self-tanning face lotion, Ida Warg 

BETYG: 4+

Parfymfri lotion som går in i huden utan kladd. ”En favorit eftersom den ger ett snabbt och naturligt resultat. Huden blir inte torr”, säger Nadja, 38. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).  

3. Gradual tan H2O mist, James Read 

BETYG: 4+

Lätt mist som passar bra för dig med fet hy eller blandhy. ”Jag gillar att den superfina misten både vårdar och svalkar. Det är lätt att själv bestämma hur mycket färg ansiktet får”, säger Saga, 24. Mer info och köp här (länk till återförsäljare). 

4. Bronzing water face mist, St Tropez

BETYG: 4+

Naturlig fuskbränna. Ljuvligt doftande och superlätt ansiktssprej som gör ansiktet solkysst på tre timmar. Lätt att upprepa till önskad effekt, och för att underhålla drömfärgen behövs en omgång var tredje dag. Mer info och köp här (länk till återförsäljare). 

5. Aqua-gelée autobronzante, Biotherm

BETYG: 4+

För fukt och glow! Citrusfräscht doftande serum som går att använda som enda fuktkräm – tills du inte vill ha mer fuskbränna förstås. Ger skön återfuktning och len hud. Själva färgen kommer gradvis och väldigt försiktigt. Ger mer fräsch glow än somrig färg. Mer info och köp här (länk till återförsäljare). 

 

6. Self tan the face anti-age 

BETYG: 4
Lyxiga droppar för snabb bränna. Dryga droppar som ger härlig lyxkänsla! Två, tre droppar i din vanliga fuktkräm förvandlar den till en gradual tan-produkt. Med fyra droppar får du en starkare bus-effekt. Mer info och köp här (länk till återförsäljare). 

 

Test: Bästa brun utan sol för kroppen

En mängd brun utan sol-produkter har testats av amelia-läsare i olika åldrar. Här visar vi produkterna fått bäst i test.

Testet uppdaterade 23 april 2020. 

1. Färgad fuktkräm! Delicious self tanning cream, Clarins

BETYG: 5

Byggbar bränna! En färgad kräm som är en riktig fuktbomb! Passar dig som har torr hy eller är nybörjare. Att krämen är ljusbrun ­underlättar appliceringen. En bonus är ett den passar lika bra för ansiktet.  Mer info och köp här (länk till återförsäljare). 

2. Daily gradual tan body mousse i nyansen Medium/dark, Kicks 

BETYG: 4+

Det här är en BUS-kräm som ger även den blekaste hy generöst med färg. Maya, 27, testade nyansen Dark: ”Efter tre dagars smörj var mina armar och ben snyggt solbrända. Magiskt!”. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).  

3. Self tanning milky-lotion, Clarins

BETYG: 4+

För både ansikte och kropp! Lättabsorberad och återfuktande lotion som ger helt lätt, naturlig och smickrande solbrun ton. Det är toppen att kunna använda samma produkt på ansikte och kropp. Mer info och köp här (länk till återförsäljare) 

4. Mousse ­– ger naturligt resultat: Invisi foaming tan water, Vita liberata

BETYG: 4

Ofärgad vätska som blir till vit mousse i handen. Första gången vi testar händer inte mycket, men nästa gång vräker vi på ordentligt och masserar in moussen med bus-handske. Ger fin och jämn solbränna som dock kunde varit djupare i färgen. Luktar nästan ingenting, finns i två nyanser. Mer info och köp här (länk till återförsäljare). 

5. 360 ° self tanning spray, Collistar 

BETYG: 4

Passar dig som vill bli brun på hela kroppen. Perfekt för dig som vill fixa ryggappliceringen själv! Med denna sprej får du en snabbtorkande fuskbränna. Ser naturlig ut även på blek hud. Mer info och köp här (länk till återförsäljare). 

6. 1 Hour tan dark, Cocoa Brown 

BETYG: 4

Budgetkap! En lättapplicerad mousse som ger fuskbränna med ett fint djup i färgen. ”Moussen lovar färg på en timme. För mig tar det visserligen fyra–fem timmar, men den fina färgen är ändå värd att vänta på”, säger Annie, 39. Mer info och köp här (länk till återföräljare). 

 

4 enkla steg till fläckfritt resultat

1. Förbered med peeling

Bort med döda hudceller och fram med len och ren hud innan du applicerar din brun utan sol. En exfoliering, antingen i mekanisk form (med peelingkorn) eller med syror trollar fram ny, fin hud. Två bra skrubbar:
Peelingkräm för kroppen, Wild cherry magic body scrub, Treaclemoon. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).
Effektiv kroppsexfoliering med både syra och korn, Scrub o’ clock, Monsun. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).  

2. Återfukta ordentligt

Torr hud drar åt sig mer färg. Därför är det viktigt att återfukta ordentligt för att undvika fläckar och ränder. Lägg därför lite krut på detta, men gör det inte precis innan du börjar busa. Krämen ska ha absorberats ordentligt av huden innan du sätter igång. Ett undantag är dock händer och fötter – här kan du låta en kräm ligga som en barriär för att undvika fläckar och ojämnheter.

Djupt återfuktande kroppskräm, Replenishing boost light body butter, Skin treat. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).
Lätt kroppslotion, Smooth body lotion, Indy beauty. Mer info och köp här (länk till återförsäljare). 

3. Börja busa

Applicera din brun utan sol-produkt med stora, svepande rörelser över hela kroppen. Var försiktig, och ta inte för mycket – det kan bli ojämnt. Det är bättre om du tar lite åt gången och hellre fler gånger.

Tips! Använd gärna en applikationshandske (mer info och köp här, länk till återförsäljare), då är det lättare att få ett jämnt resultat. Dessutom skyddar du händerna från att bli missfärgade. För ett extra jämnt resultat – smörj in dig varje dag tills färgen blir den rätta.

4. Finputsa

Då du känner dig klar med smörjande är det bra att dubbelkolla ställen som är svåra att komma åt. Mellan tårna, mellan fingrarna och i arm- och knäveck. Där kan det lätt bli för mycket kräm. Ta en bomullsrondell till hjälp och putsa där krämen lagt sig för tjockt. Passa även på att kontrollera hals och örsnibbar. Brun utan sol- produkter kan missfärga plagg, så vänta gärna i 20 minuter innan du klär på dig. 

Tips! Fått en oönskad fläck eller rand? Skrubba morgon och kväll så försvinner fuskfärgen snabbare.

Experten svarar på vanligaste frågorna om brun utan sol

Jacqui Burchell är ansvarig inom produktutveckling och nyheter på märket St. Tropez, och svarar här på några av de vanligaste frågorna.

Vad är nyckeln till felfritt resultat?

– Nyckeln till ett felfritt resultat är att i god tid förbereda huden. Ta bort oönskad hårväxt och skrubba huden len, säger hon.

– Dutta fet kräm vid hårfästet och ögonbrynen. Detta ska göras 24 timmar innan du applicerar brun utan sol-produkten. Då har porerna hunnit stängas och du får en jämn grund. Om du har torra områden, se till att återfukta dem.

Hur gör jag med ansiktet?

– Det är ungefär samma procedur som för kroppen, det viktiga är att du använder produkter som är till för ansiktet. Peela försiktig med en ansiktspeeling och smörj in din brun utan sol på samma sätt som du gör med din ansiktskräm. Glöm inte områden kring hårfästen och öron.

Hur ofta tycker du att man behöver använda brun utan sol för att behålla färgen jämn och fin?

– Det beror på vilken hudtyp du har och vilken brun utan sol du använder.

Foto: Istock

Vad ska man göra om huden blivit gul?

– Våra produkter ger ett naturligt resultat. Om din brun utan sol blivit mer gult än gyllene tycker jag att du ska testa en annan produkt.

Om det blir ojämnt vid hårfästet, vad ska jag göra?

– Testa att tvätta ansiktet lite extra. Att peela är också bra, men var noggrann med återfuktning.

Det finns så många olika brun utan sol-produkter. Vilken ska jag välja?

– Det beror helt på tycke och smak. Mousse är populär för att den är skön på huden, enkel att applicera och torkar snabbt. Krämer och oljor passar bra om du har torr hud eftersom de, förutom att de ger färg, även återfuktar. Sprejer funkar bra till större och svårnådda områden, som ryggen.

Vilka är de vanligaste felen?

– Att inte förbereda huden ordentligt. Jag rekommenderar alltid att peela kroppen och sedan lämna huden ren, utan någon fuktighetskräm. Men det beror såklart på vilka produkter du använder och hur din hud mår. Är du supertorr är det bättre om du smörjer in huden innan. Ett annat fel är att man smörjer för mycket på händer och fötter, där man ofta är torr. Torra partier drar till sig mer färg.

Behövs solskydd ändå?

– Ja, alltid. Det är viktigt att du fortfarande bär solskydd eftersom brun utan sol inte skyddar din hud mot UV-strålar. När din brun utan solprodukt har torkat applicerar du solskyddet som vanligt.

Några andra bra proffstips?

– När du har applicerat din brun utan sol, torka av handleder och vrister med en mjuk handduk. Då undviker du skarpa kanter. Om du vill att färgen ska avta på ett jämnt sätt, peela kroppen var tredje dag.

– Och om du har blont hår, dutta fet kräm längs hårfästet och kring ögonbrynen. Då undviker du missfärgningar.

Foto: Istock