Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

More is more när det kommer till solskydd. Hellre för mycket än för lite!
More is more när det kommer till solskydd. Hellre för mycket än för lite!
More is more när det kommer till solskydd. Hellre för mycket än för lite!
More is more när det kommer till solskydd. Hellre för mycket än för lite!

Bästa solkrämerna för ansiktet – hudterapeuten tipsar

Yasemin Boive är hudterapeut på Skincity, bloggar på Hudspecialisten.se och poddar i Hudspecialistpodden. Här ger hon råd hur du undviker solfinnar, tar hand om pigmentfläckar och väljer rätt i solskyddsdjungeln.

Vad ska jag välja för solkräm för att inte få finnar? 

– Många upplever att de får mer plitor och finnar av solskydd, men jag skulle säga att dagens solskydd inte triggar finnar på samma sätt som förr. Har man känslig hy överlag kan man fokusera på fysikaliska solfilter. Undvik parfymerade solskydd eller kemiska filter. Har du lätt för akne, kika då efter lätta, snabbabsorberande kemiska solfilter. 

TIPS! Solskydd med mineralfilter är ultralätt, vattenresistent och passar den känsliga huden. Exempelvis denna produkt: SkinCeuticals Sheer Mineral UV Defense SPF50. Mer info och köp här (länk till återförsäljare). 

Många foundations har SPF idag. Räcker det eller behöver jag mer?

– De flesta foundations ger ett ganska bra skydd, men ersätter inte en solskyddsprodukt. För att vara säker på att du har ett fullgott skydd krävs en ordentlig mängd. Ska du vistas på stranden eller utsättas för mycket sol, använd solskydd. 

Ger mycket sol verkligen fler rynkor? 

– Ja. Mycket solande ger mer rynkor och slappare hud. Huden åldras helt enkelt snabbare vid mycket solexponering än vid det biologiska åldrandet.

Om jag använder solkräm i ansiktet, ska jag även ha på mig serum och dagkräm? 

– Använd den hudvård du behöver. Vissa har serum och solskydd, andra kanske behöver mer fukt och har även en kräm. Dels är huden inte i samma behov av lika mycket fukt på sommaren, sedan blir man ofta mer bekväm och tar ”hudvårdssemester” och vill dra ner på antalet produkter på sommaren. Sen finns det även dagkräm med inbyggt solskydd. Viktigaste hudvården på sommaren är solskyddet

Hur ska jag tänka med ­syror och peeling ­under sommaren? Är det absolut no no? 

– Det är absolut inte ”no no” att använda syror under sommaren. I sydligare och varmare breddgrader använder man också syror i hudvården, men där är man mer noggrann med solskyddet, minst SPF 30. Ska du däremot på solsemester utomlands är det klokt att lämna exfolieringen hemma.

TIPS! Byt ut din exfoliering till en kornpeeling en gång i veckan så bibehåller du rena porer och en fin lyster. Köptips: Medik8 Pore Refining Scrub. Mer info och köp här (länk till återförsäljare). 

Finns det solskyddskrämer för ansiktet som inte gör att hyn ser fet och flottig ut?

– Det finns solskydd som har mattande effekt, om jag ska nämna ett exempel blir det Mineral face SPF 30 Matte Cucumber som passar en hy som lätt blir glansig, fet och som är acnebenägen. Mineral face SPF 30 Matte Cucumber. Mer info och köp här (länk till återförsäljare). 

Om man redan har mörka pigmentfläckar i ansiktet, finns det någon solkräm som är lämplig om man vill ”få färg” på de ljusa partierna så att säga, utan att de mörka fläckarna blir mörkare?

– Nu kommer det tråkiga svaret, men vill man skydda pigmenteringarna, som man ska, är prio ett att ha ett solskydd med hög SPF-faktor och rent krasst inte utsätta huden för solexponering. Har du högt solskydd får du skydd ändå men mer långsamt och mer skonsamt. Vill du skydda pigmenteringen lite extra och lokalt kan du använda ett sun-stick med spf 50 som också är liten och smidig att ha med sig. Köptips: SUN PROTECTION SPF50 STICK - 25 GRAM. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).

Fysikaliska och kemiska filter – vad är skillnaden?

Det som skiljer de olika filtren åt är hur de reflekterar bort UV-strålning.

Fysikaliska filter är gjorda på naturliga och små mineralpartiklar. De är vanliga i solskyddsprodukter som marknadsförs som naturliga eller ekologiska. När solens strålar når huden reflekteras de bort i stället för att stanna kvar, som att de studsar mot en hinna. Med andra ord går UV-strålningen inte ner i huden. Solkrämens konsistens kan därför upplevas som tjockare och vara något svårare att applicera. Spana efter titandioxid och zinkoxid i innehållsförteckningen, så vet du att det är ett fysikaliskt skolskydd.

Kemiska filter innebär till skillnad från fysikaliska filter, där UV-strålningen inte tränger igenom solskyddet, att molekylerna i det kemiska filtret tar upp UV-strålningen och omvandlar till ofarlig strålning. Den här typen av solskydd är oftast lite tunnare i konsistensen och är lätt att applicera. 

Av: Elin Börjesson

Bästa solkrämerna för ansiktet – amelia har testat

Detta solskyddstest nedan är från 2017. Där en mängd olika produkter testades av läsare i olika åldrar. Här nedan visas testets bästa produkter. Testet är gjort av Linnea Öst.

1. Mattgörande solkräm

Betyg: 5

Aco har gjort allt rätt! Den här krämen har hög skyddsfaktor, ger massor av fukt och har mattgörande egenskaper utan att täppa till porerna. Suveränt bra produkt. Mer info och köp här (länk till återförsäljare). 

2. Solskydd i mist-form med lugnande ingredienser

Betyg: 4+

Skaka, spreja och känn hur huden njuter av den här fuktgivande misten. Skönt att solskydd kan kännas så vårdande! Sun mist spf 30, Pixi.  Mer info och köp här (länk till återförsäljare). 

3. Vattenfast solkräm

Betyg: 4+

I den här lena, vattentåliga krämen finns ett gäng kraftfulla ingredienser. Bland annat vitt te och E-vitamin som reparerar huden medan du solar. The ritual of karma, spf 50, Rituals.   Mer info och köp här (länk till återförsäljare).

4. Solkräm med anti-rynk

 Betyg: 4+

Effektiv kräm som ger bra skydd och reparerar solskador du redan fått. Ansiktet får en sidenmatt finish. Mer info och köp här (länk till återförsäljare). 

5. Extra vårdande solkräm

Betyg: 4+

Den här godingen med lyxkonsistens ger samma ansiktsvård som din vanliga dagkräm, men har rejäla solskyddsfilter. Det kan inte bli bättre. Melting face cream spf 30, Biotherm.  Mer info och köp här (länk till återförsäljare). 

LÄS OCKSÅ: Pigmentfläckar i ansiktet – allt om behandling och krämer