Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

GUIDE! Här är den bästa foundation - för just din hudtyp

Torr, fet, normal eller känslig hy? Vi har valt ut våra favorit-foundations som passar till just din hudtyp. Och såklart, knepen som gör att den sedan sitter på hela dagen.

Lisen Sundberg

Vi är många som drömmer om perfekt hy – men vi är precis lika många som inte har förunnats med porslinshy utan finnar, blemmor, kvisslor och rodnad. Därför är en riktigt bra foundation knepet att ta till när du vill få flawless finish som håller hela dagen. A och O är att välja foundation för just din hudtyp – amelia ger dig guiden du behöver för att lyckas.

Innehåll – foundation för perfekt hy:

1. Foundation för torr hy

2. Foundation för normal hy

3. Foundation för fet och ojämn hy

4. Foundation för känslig hy

5. Fem steg till perfekt hy

6. Vad betyder BB-, CC- och DD-cream?

Så hittar du rätt foundation för din hy – stor guide

Foundation för torr hy – boosta med fukt

Här i Norden är en torr och stram hy allra vanligast. Tänk på att välja produkter som återfuktar och skyddar på djupet.

1. Istället för fuktkräm

Complexion rescue tinted hydrating gel cream spf 30, Bare Minerals

En lätt formula som känns och fungerar som en fuktkräm på huden. Massera in direkt med fingrarna på rengjord hy. Vill du ha en högra täckningsgrad kan du använda en pensel. Ger fin lyster.

Läs mer och köp här.

2. Innehåller återfuktande olja

Candleglow soft luminous foundation, Laura Mercier

Passar dig med torr hy, eftersom den innehåller återfuktande oljor som också ger huden en fin lyster. Applicera med svamp eller fingertopparna.

Läs mer och köp här.

3. Vattenfast foundation

Water blend face & body foundation, Make up forever

Den här ger ett naturligt resultat, är vattenfast och fungerar även på kroppen. Består till stor del av vitaminberikat vatten, vilket gör den tunn och lättarbetad. Applicera gärna med fingrarna för bästa resultat.

Läs mer och köp här.

 

Foundation för normal hy – satsa på lyster

Är din hy mjuk och följsam? Grattis, du kan välja vilken foundation du vill! Trots att din hy är problemfri är det ändå viktigt att vårda.

1. Ger fräsch lyster

Wonderful cushion foundation, Sephora

Cushion-foundation är perfekt för dig med normal hy, och ger lagom täckning och lyster. Tack vare den smarta applikatorn får du även ett jämnt resultat. Den innehåller hyaluronsyra som dessutom ger huden en dosa fukt.

Läs mer och köp här.

2. Lätt att applicera

Remarcable foundation, Marc Jacobs Beauty

Är superlätt och oljefri men täcker trots det bra. Du behöver verkligen bara en droppe för att skapa full täckning. Applicera med fingrarna eller med en pensel.

Läs mer och köp här.

3. Vårdar och ger näring

Hybrid complexion perfector spf 20, Urban Decay

Närande och vårdande foundation som hjälper till att dölja porerna. Applicera gärna med pensel för bästa resultat.

Läs mer och köp här.

 

Foundation för fet och ojämn hy – skippa oljan

En hy som känns glansig, fet och har synliga porer behöver en foundation som är helt oljefri och som ger ett matt, hållbart resultat.

1. Foundation som täcker ojämnheter

Lock it foundation, Kat von D

En perfekt foundation för dig som vill dölja ojämnheterna, och få ett matt resultat. Områden kring panna, haka och näsa hålls matta. Applicera med svamp för ett täckande resultat.

Läs mer och köp här.

2. Döljer akne

Double Wear Stay-in-Place Makeup, Estée Lauder

Halvmatt foundation med hög täckningsgrad, som vårdar huden långsiktigt samtidigt som den täcker akne och andra ojämnheter med felfritt resultat. Använd med pensel för bästa resultat.

Läs mer och köp här.

3. Balanserar huden

Matte foundation oil-free, Lumene

Den här håller porer i styr och smälter mjukt in i huden och ger en sammetslen, matt finish som håller hela dagen. Innehåller finskt källvatten och vårdande fröextrakt från hjortron.

Läs mer och köp här.

 

Foundation för känslig hy –  välj snälla produkter

Reagerar din hy ofta på produkter? Är den röd och irriterad? Var i så fall extra noga med att använda produkter som vårdar och stärker huden.

1. Lugnande och vårdande foundation

Certified organic liquid mineral foundation, Inika

En ekologisk, lugnande foundation som har en bas av aloe vera. Innehåller vårdande oljor som argan- och avokadoolja. Den täcker alldeles lagom och ger en matt yta. Testa att arbeta in den med fingrar eller pensel.

Läs mer och köp här.

2. Stärkande foundation

Make up millesis active moisture foundation spf 15, Emité

En halvtäckande, återfuktande och vårdande foundation som stärker huden och hjälper den att bibehålla fuktbalansen. Lätt att applicera med fingrar eller pensel.

Läs mer och köp här.

3. Motverkar finnar

Mineral foundation spf 15, Lily Lolo

Mineralfoundation som buffas in i huden med en speciell borste. Innehåller vårdande mineraler som hjälper till att minimera risken för finnar.

Läs mer och köp här.

 

5 steg till perfekt hy på nolltid

Att förbereda huden och applicera din foundation rätt är viktigt. Gör så här:

1. Fukta ordentligt

Se till att återfukta huden. Använd en fet fuktkräm, den jämnar ut hudens yta och förbereder den för makeup. Om huden är för torr kan din foundation bli kakig och se ojämn ut. TIPS! Peela huden regelbundet. Du får bort döda hudceller som hindrar fuktkrämen från att absorberas. Satsa även på en bra foundation för torr hy.

2. Prioritera primer

En primer gör så att din makeup håller hela dagen. Den kan ha olika egenskaper, till exempel lystergivande, färgneutraliserande eller mattande. Applicera den efter din fuktkräm, men före din foundation. Här tipsar vår systertidning Damernas värld om de bästa primers just nu!

3. Välj rätt foundation

Det finns en hel del olika foundations. Färgade dagkrämer för mycket fukt, stickfoundations som ger lyster, flytande foundations som täcker bra och neutraliserande mineralpuder som gör hyn jämn. Testa dig fram.

4. Hitta din nyans

Det är lätt att gå ut från affären med en nyans som antingen är för ljus eller mörk. TÄNK SÅ HÄR: Dra en linje foundation från din kind till käklinjen och tona den med huden. Gör samma sak med en foundation som är en nyans ljusare och en som är mörkare. Den rätta smälter ihop med din hudfärg.

5. Applicera rätt

Det finns flera sätt att applicera foundation. Med fingrarna är det lätt att komma åt i skrymslen och vrår. Pensel går snabbt och svamp passar när du vill ha bättre täckning.

 

Vad betyder BB-, CC- och DD-cream?

Foto: fotografixx

Nu finns det olika sorters krämer med olika funktioner. Läs amelias miniguide och få  bokstäverna betyder och vad krämerna gör.

BB cream

BB cream ger fukt och färg. BB står för ”beauty balm”, ”blemish balm” eller ”blemish base” och är avsedd att verka antiinflammatoriskt och lugnande på aknebenägen hy.

Krämens effekt: I korta drag är det en färgad dagkräm med superkrafter. Är mjukgörande, innehåller spf och ger huden en återfuktad look. Resultatet är naturligt med låg täckningsgrad.

CC cream

CC Cream ger lyster och korrigerar missfärgningar. En ”colour corrector” eller ”complexion corrector” är full av vitaminer och har egenskaper som arbetar på missfärgningar och färgrelaterade problem i huden.

Krämens effekt: Hjälper bland annat till att ge trött och glåmig hud lyster, både på kort och lång sikt. Har ofta en lättare konsistens än vad BB-krämen har, högre spf och mer färgkorrigerande egenskaper.

DD cream

DD cream skyddar huden. Förkortningen betyder ”daily defence” eller ”dynamic do-all” som skyddar mot yttre faktorer som miljöföroreningar.

Krämens effekt: Är liksom föregångarna multifunktionell. Lätt formula med låg täckningsgrad, vars huvudsakliga uppgift är att skydda huden från UV-ljus och föroreningar.