Black Friday – 9 tips på hur du slipper misstagen på rean

Black Friday och sänkta priser kan göra att vi inte alltid tar de bästa besluten när vi ska shoppa. Här kommer smarta tips för att undvika felköp och plagg som aldrig får lämna garderoben.

1. Kolla prishistoriken!

Många butiker höjer priset på sina varor strax innan Black Friday - för att kunna ”sänka” priset under rean. I snitt sänkte butikerna bara priserna med 7% under 2018. Och på var femte vara var det dyrare att köpa under Black Friday än annars! 

Dubbelkolla därför alltid priset om det verkligen är ett reapris. Tjänsten prisjakt.se erbjuder en prishistorik där man kan kolla varje vara hur den har pendlat i pris det senaste året - väldigt värdefull information för att inte bli lurad. 

2. Undvik att köpa trendplagg

Rea är en chans för butiker ska rensa ut gammalt och skapa plats för kommande trender. Fundera ett extra varv om du kommer att vilja använda plagget även nästa säsong.

3. Följ dina favoritbutiker på sociala medier

Gilla dina favoritbutiker och designers Facebook och Instagram. Då får du tips om reor och utförsäljningar så att du kan vara på plats direkt när dörrarna öppnas.

4. Passa på att fynda dina julklappar

Speciellt om någon önskat sig högtalare, hörlurar, tv-spel och datorspel. Förra året var den genomsnittliga prissänkningen på dessa produkter bland de största enligt Prisjakt.se.

5. Undvik butikhetsen! Prova storleken i butik innan rean – köp sedan på nätet

Ta ett varv på stan dagen innan rean början. När det är tomt på folk i butikerna kan du tänka klart och prova vilken storlek som passar dig i de plagg du verkligen vill ha.

När rean sedan startar är det bekvämt att sitta hemma vid datorn. Ofta finns fler storlekar kvar på webben. 

6. Vänta med att handla datorer, vitvaror och skor

Om trenden från förra året fortsätter bör du vänta till ett senare tillfälle. Enligt Prisjakt.nu var den genomsnittliga prissänkningen på dessa produkter låg.

7. Kolla om det blir billigare shoppa från utlandet

Jämför om det är billigare att köpa från en sajt utomlands. Glöm inte att räkna in frakt och eventuell tull i slutpriset.

8. Spara alltid kvittot

Speciellt om du handlar dyrt hos en high end-butik. Du har alltid rätt att reklamera om det du köpt skulle gå sönder, även om de inte tillämpar öppet köp/bytesrätt.

9. Leta efter riktigt bra basplagg som håller

Basplagg som jeans, koftor och linnen är bra att passa på att köpa på rean. Skippa akryl och polyester och leta efter basplagg i mer exklusiva material som mohair, cashmere eller modal.

Av: Andrea Danielsson