Signaturen ”Mona” känner sig förkrossad efter att hennes partner berättat att han vill ha sex utanför förhållandet.
1 AV 2
Expert Angela Ahola svarar på tittarnas frågor i "Bara kärlek"
2 AV 2
Signaturen ”Mona” känner sig förkrossad efter att hennes partner berättat att han vill ha sex utanför förhållandet.
Foto: Shutterstock

Min sambo vill ligga med andra – vad ska jag göra?

De planerar för framtiden och relationen är lycklig. Men en kväll berättar mannen att han vill ha sex med andra. ”Han sa att han aldrig varit otrogen, men att han vill utforska möjligheten att leva i ett öppet förhållande”, skriver signaturen ”Mona”. 

Hon spelar cool, men är förkrossad.

Bengt Ohlsson, författare och relationsexpert i amelia, delar med sig av sina råd.

amelia

Fråga: ”Min sambo och jag har varit ett par i två år och vi är överens om att det här är den mest seriösa och givande relation vi någonsin haft, vi är båda 30 plus. En kväll när vi hade druckit lite vin började vi prata om framtiden och han sa, återigen, att han vill dela den med mig. Vi har en gemensam dröm om barn och kanske hus. Men sen sa han något som fick mig helt ur balans. Nämligen att han inte kan tänka sig att leva monogamt för resten av sitt liv. Han sa att han älskar vårt sexliv, och jag tror honom för det är fantastiskt. 

Han sa också att han aldrig varit otrogen och alltid vill vara ärlig mot mig, men att han vill utforska möjligheten att leva i ett öppet förhållande där vi har rätt att ligga med andra. Helst vill han göra detta tillsammans med mig. Jag spelade cool, men egentligen är jag helt förkrossad. Det här är inte alls vad jag har tänkt mig. Det känns smutsigt och fel, men samtidigt älskar jag ju honom. Vad ska jag göra?”

/Mona

Bengt Ohlsson, författare och relationsexpert i amelia. Foto: Paulina Westerlind

Bengt Ohlsson svarar: ”Ge honom ett rakt besked tillbaka”

Om vi ska pressa fram lite förståelse för din sambo kan vi kanske enas om att det aldrig finns något idealiskt tillfälle att lufta den här sortens önskemål. Men efter några glas vin samlade han sig och tog det svåra steget. Och sådana här diskussioner ska man förstås helst ha så tidigt som möjligt i relationen. Det låter som om du blev chockad av hans ord, men du ”spelade cool”, vilket är lätt hänt. Han har gett dig ett rakt besked, och allt du kan göra är att ge honom ett lika rakt besked tillbaka. 

Ingen ska behöva känna sig tvingad eller övertalad att delta i sexuella experiment

För många människor framstår öppna förhållanden och partnerbyten som något äventyrligt, och de är alltför rädda om sin relation för att våga sig på den sortens chanstagningar. Ingen ska behöva känna sig tvingad eller övertalad att delta i några sexuella experiment som skrämmer dem eller fyller dem med motvilja. Om det är så du känner får din sambo nöja sig med sina fantasier. Det kan också förstås tänkas att det var vinet som gjorde honom lite sladdrig både i tanken och munnen, och att han ångrar sina ord. 

Vill du ställa en fråga till Bengt Ohlsson?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker. Han är pappa till tre barn. Bengt svarar på frågor om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga till honom? Mejla: fraga.bengt@amelia.se

LÄS MER: ”Varför vill min sambo inte visa sig naken?”
LÄS MER:
Snabbt och slarvigt – så onanerar även kvinnor