Foto: Shutterstock

"Min sambo suckar över allt jag gör, ingenting duger."

När Olle städar hemma så får han bara kritik från sin sambo som tycker att han inte gör det tillräckligt bra. Något som gör att Olle inte vill städa längre... Hur ska man lösa detta relationsproblem? Bengt ger råd.

Fråga: Det här är ju en kvinnotidning, men jag skriver till dig eftersom du jämt svarar så bra. Jag är en man på 42 år, sambo sedan länge. Jag älskar min sambo men hon suckar över allt jag gör. Inget duger trots att jag verkligen försöker hjälpa till hemma. Om jag dammsuger går hon efter med kritisk blick, om jag handlar mat är det fel (för mycket kött, för lite grönt, fel smör), om jag laddar diskmaskinen möblerar hon om i den efteråt. Så det är ingen idé att jag städar, men när jag inte gör det beter hon sig som en martyr och tycker att hon ”måste göra allt”. Jag tycker hon får skylla sig själv. Vad tycker du? /Olle

Bengt svarar: Gör ett bättre jobb!

Jag får ett intryck av att du och din sambo har en ganska traditionell uppdelning mellan ”kvinnliga” och ”manliga” sysslor, inte minst eftersom du använder ett uttryck som ”hjälpa till hemma”.

Låt oss säga att din sambo skulle ”hjälpa till” med någon av ”dina” sysslor, något som du har gjort tusen gånger och tycker dig vara något av en expert på. Byta däcken på bilen, kanske. När du ska sätta dig i bilen och köra iväg upptäcker du att din sambo har missat någonting, och när du sedan påpekar det, med illa dold irritation, himlar hon med ögonen och tycker att du är överdrivet petig.

Skulle det då inte finnas en risk för att du kliver in i martyrrollen och suckar att ”allt måste man göra själv”?

Om det nu vill sig så illa att din sambo har blivit experten på dammsugning och diskmaskinsmatning kan du väl bara lyssna på henne, och försöka följa hennes råd. Att rycka på axlarna och fnysa att det är väl skit samma hur man dammsuger eller plockar i diskmaskinen är ingen lyckad lösning. Alla sysslor går förstås att utföra mer eller mindre bra.

Men med detta sagt finns det förstås gränser. Din sambo måste också finna sig i att disken och dammsugningen inte kan skötas EXAKT på samma sätt som hon gör det. Om hon förväntar sig det är hon dömd att bli besviken och bitter. Och om hon ideligen söker sig till sådana situationer kan det tänkas att hon har problem som inte har ett dugg med disk eller dammsugning att göra.

LÄS OCKSÅ: Så fick vi en mer jämställd relation - minskade vardagsbråken med 100%

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av amelia + halsband från Smycka för endast 199 kr. Köp nu!