Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Gwyneth Paltrows Goop är ett av Hollywoods mest lönsamma varumärken. Hennes förmögenhet uppskattas till över två miljarder kronor.
Gwyneth Paltrows Goop är ett av Hollywoods mest lönsamma varumärken. Hennes förmögenhet uppskattas till över två miljarder kronor.
Gwyneth Paltrows Goop är ett av Hollywoods mest lönsamma varumärken. Hennes förmögenhet uppskattas till över två miljarder kronor.
1 AV 2
Se stjärnans klänningar på galor och röda mattor
2 AV 2
Gwyneth Paltrows Goop är ett av Hollywoods mest lönsamma varumärken. Hennes förmögenhet uppskattas till över två miljarder kronor.
Foto: TT

Sagan om Gwyneth: Miljarderna, kärleken och extremdieten

Modell, skådespelare och entreprenör med miljardbolag. Allt Gwyneth Paltrow, 50, rör vid tycks bli till guld.

Hon är också ett barn av sin tid. Jobbar med ”acceptans”, mantran och meditation. En kosthållning som utesluter det mesta.

Journalisten Eva Nyqvist berättar om Gwyneth Paltrow – om kärleken, affärerna, ärligheten, succéerna och kontroverserna. 

Gwyneth Paltrow har fyllt 50. Svårt att tro, kanske, när man ser bilden hon valde att dela inför sin stora dag. Den där hon gör något slags lantmätarhopp på en äng i minimal bikini. 

Men 50 har hon alltså fyllt, och det är ju en åldersmarkör, vare sig man lever som de flesta av oss – helt anonymt – eller som Gwyneth, med en megafon i handen och strålkastare i ansiktet. 

”Jag accepterar” är hennes nya mantra, berättade hon i ett långt blogginlägg veckan före födelsedagen. Acceptera att åren går och sätter sina spår, antar man. Även när de till synes är minimala. Hon vill släppa alla krav på att vara perfekt och inte spjärna emot hela tiden, skriver hon.

Gwyneth Paltrow

Ålder: 50 år.

Gör: Driver det egna företaget Goop som har gjort henne till ett av Hollywoods mest lönsamma varumärken. Hennes förmögenhet uppskattas till över två miljarder kronor. Hon är också skådespelare och har medverkat i över 50 filmer, senast ”Avengers – Endgame”.

Bor: I Kalifornien men har också hem i The Hamptons, Montecito, Malibu och Manhattan.

Familj: Gift med producenten Brad Falchuck. Har två barn, dottern Apple, 18, och sonen Moses, 16, med Chris Martin, sångare i Coldplay.

Acceptera sig själv med rynkor, solfläckar och grå hårstrån. Leva i nuet och bara njuta av allt vackert runtomkring henne. Meditera. Andas, in och ut. Umgås med barnen, Apple och Moses, som hon fick i äktenskapet med Chris Martin och som nu är tonåringar, och hennes nye man, tv-producenten Brad Falchuck, som hon varit gift med i drygt fyra år nu. 

”Jag accepterar min mänsklighet”, deklarerade Gwyneth med ett lantmätarhopp på 50-årsdagen. Foto: Instagram

Känna tacksamhet och inre lugn och så. Men det går inte alltid som planerat. Ibland känner hon sig lika missnöjd som vi andra.

– Jag vill inte bli besviken över hur jag ser ut, men ibland blir jag det i alla fall, erkänner hon i ”Sex, love & goop”, en tv-serie hon själv producerat för Netflix. 

Hon följer en diet som utesluter så mycket att man undrar om hon får i sig något överhuvudtaget.

Så hon upprepar mantran. Om och om igen. Mediterar mera. Hon vill acceptera sitt 50-åriga jag. Äntligen få bukt med åldersnojan hon brottats med sedan hon fyllde 25 och insåg att hon inte längre var en flicka, utan en vuxen kvinna.

Hon tränar två timmar om dagen och följer en diet som utesluter så mycket – kaffe, mjölk, socker, skaldjur, djuphavsfisk, potatis, alkohol, ägg, tomater, kött, gluten, soja samt kemiskt bearbetade produkter och råvaror – att man undrar hur hon får i sig något överhuvudtaget.

Till frukost dricker hon en smoothie på grönkål, äpple, ingefära och citron.

Men hon beskriver ändå sig själv som en passionerad och hyfsad hemmakock – hon har till och med skrivit en kokbok – och erkänner att hon fuskar lite med kosten ibland. ”För ingen normal person kan ju existera utan parmesanost, ett glas pinot noir och en riktig bra baguette”, medger hon i en intervju med den amerikanska sajten The Edit.

En gång om året gör hon en ”ordentlig detox”. En vecka på flytande kost. Men ändå är hon alltså inte alltid riktigt nöjd med vad hon ser i spegeln…

”Jag har förtjänat mitt liv och mina rynkor”, menar 50-åringen Gwyneth Paltrow. Foto: IMAGE PRESS AGENCY/SIPAUSA TT NYHETSBYRÅN

Visst kan det kännas löjligt när kvinnor som Gwyneth Paltrow har mage att klaga över hur de ser ut? Vad väntar de sig? undrar man ju. Men det är ju också ärligt, på ett sätt. Ja, modigt nästan att erkänna att även den till synes perfekta letar fel. 

Och det är just hennes förmåga och villighet att dela sådana här känslor som gör henne till exakt den hon är: en polariserande figur som man antingen älskar och följer eller hatar men ändå är lite nyfiken på. 

Gwyneth lämnar ingen oberörd.

I Hollywood har hon haft en så polariserande effekt att hon för några år sedan beskrevs i en kändistidning som ”världens vackraste kvinna” och i en annan som ”Hollywoods mest hatade kändis” – samma vecka. 

Hon struntar i om folk dissar hennes tips – som att stoppa upp marmorägg i slidan.

Hon har kallats ”förmäten och olidlig” och ”förtjusande och pratsam” – i samma tidning. Men Gwyneth har ingen anledning att direkt bry sig. För det är just i det som skaver och inspirerar på samma gång som hon hittat sin nisch. Och guldgruva. Gwyneth tillbringar sin mesta tid med arbetet för Goop, företaget hon lanserade som ett nyhetsbrev 2008 – när hon var uttråkad småbarnsmamma i London – och som under hennes ledning vuxit till ett av kändisvärldens mest lukrativa wellness- och livsstilsvarumärken, värderat till över två miljarder kronor.

Hon struntar i om folk dissar hennes tips – som att stoppa upp marmorägg i slidan för att träna njutningsmusklerna, eller att ånga underlivet – och kallar dem helkorkade.

Hon kör på. Ber inte om ursäkt.

– Mitt mål och min ambition så här mitt i livet är att informera om och diskutera allt som har med kvinnors hälsa och välmående att göra, skriver hon på sin blogg.

Svala Gwyneth lämnar ingen oberörd. Många av hennes hälsoråd har anklagats för att vara produkter av kvacksalveri. Foto: STELLA PICTURES

I Hollywood sätter hon knappt foten längre. Den senaste seriösa storfilm hon medverkade i var ”Contagion” för elva år sedan. Förutom smärre inhopp i underhållningsfilmer som ”Spiderman” och ”Avengers” har hon lagt filmkarriären på hyllan. Men med ett 50-tal filmer under bältet tillhör hon ju ändå Hollywood-eliten.

Gwyneth var en tidig influencer. Med ett namn som alla kände till och en renodlad stil – klassisk men ändå modern – insåg hon snabbt att där fanns pengar att tjäna. Och man behövde varken designa eller göra något själv. Det räckte med att tycka, gilla, tipsa och rekommendera.

I början tipsade Gwyneth mest om smink och kläder. Randiga T-shirtar för flera tusen kronor och kavajer som kostade ett par månadslöner, minst. Men allt eftersom varumärket växte och följarna blev fler så tänjdes gränserna, och snart fick följarna recept på en hel livsstil. 

Jag är faktiskt den enda i hela min bekantskapskrets som är skild.

Coola grejer att köpa, äta, se och uppleva. Som träkolsugnar för hemlagad pizza. De kostade ju en slant, 150 000 kronor för att vara mer exakt, men gud så god pizzan var, skrev Gwyneth.

I sin marknadsföring fokuserar Goop numera mest på skönhet, hälsa och sex – ”kvinnlig wellness”, som Gwyneth säger – och i företagets sortiment ingår inte bara kläder och skönhetsprodukter som Gwyneth gillar eller har varit med om att ta fram, utan också en rad specialdesignade sexleksaker med vackra former och roliga namn, som ”Viva la Vulva”.

Att prata om kärlek och sex är något Gwyneth är riktigt bra på, har det visat sig. Hennes dokumentärserie ”Sex, love & goop” (Netflix), där par i olika åldrar och från olika bakgrunder får lära sig att locka fram sin sexualitet genom praktiska övningar, har fått genomgående god kritik och hyllats för sin öppenhet, humor och värme.

Dokumentärserien ”Sex, love & goop” hade premiär på Netflix 2021. Foto: Netflix

Gwyneth har också berättat om sina egna svårigheter att våga ta emot kärlek och uppleva sann intimitet i ett förhållande. Utan att nämna namn eller ge någon annan skulden har hon bloggat om hur jobbigt hon haft det i sina tidigare förhållanden; hur hon alltid velat vara till lags men inte vågat kräva något tillbaka. Och hur förhållandena, ett efter ett, fallit på samma rep. Trots högt ställda förväntningar och ideal. 

Gwyneth, som växte upp i en trygg kärnfamilj, hade alltid hoppats och utgått ifrån att den stora kärleken skulle vara för evigt. Först med Brad Pitt, som hon förlovade sig med när hon bara var 24 år,

Ben Affleck, som hon hade ett förhållande med, till och från, i tre år, och sedan Chris Martin, exet som delar vårdnaden om deras två barn.

Jag kan inte låtsas att jag har något direkt gemensamt med kontorstjejen som tjänar 35 000 kronor i månaden.

– Jag beundrar verkligen de par jag känner som lyckats hålla ihop sina förhållanden, skrev hon i sin egen tidskrift, Goop, precis innan hon gifte sig med Brad Falchuck. Mina kompisar från skolan som fortfarande är gifta med killarna de träffade på college, två killkompisar som levt tillsammans hur länge som helst. De verkar fortfarande så lyckliga och kära.

– Och mamma och pappa, så klart, fortsatte hon i samma artikel.

Gwyneths föräldrar, skådespelerskan Blythe Danner och tv-producenten Bruce Paltrow, var gifta i 23 år, tills pappan dog i cancer.

– Jag är faktiskt den enda i hela min bekantskapskrets som är skild, konstaterar hon i Goop.

Goda vännen Reese Witherspoon får sina bästa råd från Gwyneth. Foto: Instagram

Länge upplevde hon separationen som ett personligt nederlag, och det tog tid att inse att en skilsmässa inte nödvändigtvis är samma sak som ett misslyckat äktenskap.

Det är svårt att peka på exakt när Gwyneth gick från hyllad ung skådespelerska med en Oscar till polariserande varumärkesmagnat. För vissa hände det när hon flyttade till England och la sig till med London-dialekt. För andra gick proppen ur när hon började dela med sig och tipsa om det goda livet via Goop.

Gwyneth föddes i Kalifornien men växte upp på Manhattans tjusiga Upper East Side, där hon gick på Spence, den berömda flickskolan som lär ha inspirerat tv-serien ”Gossip girl”. Och hon har aldrig gjort någon hemlighet av det faktum att hon aldrig direkt jobbat för brödfödan.

Medan många andra superstjärnor vänder ut och in på sig för att framstå som relateringsbara så försöker Gwyneth inte ens.

– Jag är den jag är. Jag kan inte låtsas att jag har något direkt gemensamt med kontorstjejen som tjänar 35 000 kronor i månaden, säger hon i en intervju med brittiska Elle.

Och det är ju sant. Hon gör sig aldrig till för att vara allmänheten till lags och överklasstämpeln är en del i själva varumärket. Det är precis därför vi älskar henne. Eller hatar henne. Men följer henne ändå. 

Gwyneth med maken Brad Falchuck. Foto: ELDER ORDONEZ/STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Gwyneths liv 

1972 – Föds i Kalifornien, men familjen flyttar tolv år senare till New York.

1991 – Debuterar som Wendy i ”Hook”, en roll hon fått av sin gudfar, Steven Spielberg.

1995 – Träffar Brad Pitt under inspelningen av ”Seven” De är tillsammans i två år.

Ett halvår efter förlovningen separerade stjärnparet Pitt-Paltrow. Foto: MPN / BACKGRID USA TT NYHETSBYRÅN

1996 – Rosas för sin första huvudroll, som Emma i ”Emma”.

1997 – Träffar Ben Affleck på en fest. De är ihop i tre år.

1998 – Huvudrollerna rullar in: ”Sliding doors”, ”Lysande utsikter”, ”Ett perfekt mord”, ”Shakespeare in love”.

1999 – Vinner sin enda Oscar, för ”Shakespeare in love”.

2002 – Träffar Chris Martin, sångaren i Coldplay.

2003 – Gör sin sista stora roll, som poeten Sylvia Plath. i ”Sylvia”.

2004 – Blir mamma till Apple.

2006 – Sonen Moses föds.

2008 – Startar nyhetsbrevet Goop hemma vid köksbordet och drar sig tillbaka från Hollywood.

2012 – Gör ett inhopp i ”The avengers”.

2014 – Separerar från Chris Martin och träffar Brad Falchuck.

2016 – Goop värderas till 2,5 miljarder kronor.

2018 – Gifter sig med Brad Falchuck., hemma i villan i The Hamptons.

2020 – Upprepar sin roll i ”Avengers – Endgame”. Blir det sista filmen?

I filmen ”Avengers – Endgame”. Foto: EVERETT COLLECTION/IBL

 

LÄS MER: Jessica Almenäs: Jag gick i terapi för min dödsångest 

LÄS MER: Linda Skugge: ”Det är dags att slampa loss”