Maxa nyårskvällen med mousserande
Se till att sippa på något riktigt gott när vi lämnar 2020 bakom oss och kliver in i det nya året! Här är hela 19 bubblande tips som passar alla plånböcker och smaklökar. Skål!
Om det är någon gång man ska dricka champagne så är det väl på nyår? Men hur tillverkas det, och varför är det oftast dyrare än de andra mousserande vinerna på hyllan? Jo, för att en champagne ska få kallas för just champagne måste den uppfylla vissa krav, som att det mousserande vinet ska vara tillverkat i det franska vindistriktet Champagne och gjort på vissa druvsorter (chardonnay, pinot noir och pinot meunier är de vanligaste tillåtna druvsorterna). Ännu ett krav är att det ska vara gjort enligt den ”traditionella metoden”. Vinet jäses först en gång på fat för att därefter genomgå en andra jäsning på flaska. Champagne ska också lagras i minst femton månader på flaska (tre år om det är en årgångschampagne), men processen kan pågå i många fler år än så, enkelt förklarat.
Årgångsbetecknade champagner, alltså att flaskan bara innehåller vin gjort på druvor plockade ett visst år, produceras bara de år då skörden håller speciellt hög kvalitet, därför är de mer exklusiva. Enligt lag lagras vintagechampagne alltid i minst tre år på jästfällningen.
*BS = Finns i beställningssortimentet på Systembolaget.se. Registrera ett konto, beställ och hämta ut dina flaskor på närmaste Systembolag.
*TS = Finns i tillfälliga sortimentet, ett sortiment där det släpps tillfälliga lanseringar av viner – och de kan sälja slut snabbt. Går att beställa via webb och köpa i välsorterade butiker som får in flaskor från tillfälligt sortiment.
Vad betyder förkortningarna på flaskan?
BdB = Blanc de blancs. Champagne som är gjord enbart av gröna druvor, oftast chardonnay. Blanc de blancs betyder vitt av vita och dessa champagner är ofta friska med hög syra och tål lång lagring.
BdN = Blanc de noirs. Champagne som är gjord enbart av blå druvor, oftast pinot noir och pinot meunier. Blanc de noirs = vitt av svart. Dessa champagner får en lite kraftigare karaktär med mer fruktighet.
NV = Non vintage. När champagnen inte har någon särskild årgång, utan är en cuvée (blandning) av basviner från olika årgångar, benämns den som non vintage, ofta gör man så för att den ska smaka likadant år från år.
BUDGET – champagne för max 350 kr
1. La Chouette de Champillon NV (77366), Frankrike, 259 kr.
Champagne i budget-skrået som smakar dyrare än vad det är. Påtaglig doft av gula, mogna äpplen, hasselnötter och vit choklad – men här finns också en fin fräschör och syra. Bang for the buck!
Betyg: aaaaa
2. Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs Collection Vintage 2014 (7592), Frankrike, 349 kr.
Få en uppfriskande start på kvällen med detta i glaset! Varje sipp är som en rödäpplig fest i munnen. Avnjut till salta chips med löjrom, crème fraiche, dill och rödlök. Den friska syran möter upp det salta och feta perfekt!
Betyg: aaaa
3. Alexandre Bonnet Perle Rosé Brut (7471), Frankrike, 319 kr.
Jordgubb! Hallon! Rabarberbulle! Sötebrödsjäst! Nougat! Blodapelsin! Alexandre Bonnets roséchampagne passar sommar som vinter. Drick till ostbricka med fransk bondost, gruyère, parmesan och klostertaler. Finns även som halvflaska.
Betyg: aaaa
MELLAN – champagne för max 500 kr
4. Mumm Grand Cordon (7543), Frankrike, 399 kr. BS.
Denna non vintage-pärla doftar av mogna, gula äpplen, rostat bröd, äppelmos, honung, macadamianötter, ett uns friskhet från citrus. Len smak, en mousse som är fin och subtil, och smaken av söt äpplighet ligger kvar länge i munnen. Plus för den lyxiga looken på flaskan!
Betyg: aaaa
5. Louis Roederer Brut Premier (7602), Frankrike, 469 kr.
På nosen får man mogna äpplen, smörstekt bröd, här finns också en behaglig floral känsla och doft av ginofrukter (hey, ni minns den 90-talsdesserten va?) strösslad med vit choklad. Smaken är gulfruktig med lite grapefrukthint och med en syra som är integrerad med ändå får spela solo i starten. Klunkabilitet? Farligt hög. Snälla, drick medan du snacksar på marconamandlar eller smörstekt bröd med smetana, löjrom och citronzest.
Betyg: aaaaa
6. AR Lenoble Cuvée Intense ”Mag16” Brut NV (77256), Frankrike, 369 kr. BS.
Gör en intensiv resa i glaset. Till att börja med: Den djupa, gyllene färgen på vinet sätter direkt i gång salivproduktionen. Underbar doft av gula, mogna äpplen, brynt smör, brända mandlar, kanderade juläpplen och snabbgrillad citron. I munnen är denna champagne intensiv och generös i sin smak, som namnet på flaskan antyder. Röda äpplen, citrus, en hint grapefrukt och rostade nötter. Redo för 2021? Oh yes.
Vet mer: ”Mag16” är kodord för att basårgången i denna pava är 2016 och att en del av vinet har lagrats på magnumflaskor.
Betyg: aaaaa
7. Perrier-Jouët Grand Brut (77995), Frankrike, 464 kr. BS.
Elegant, frisk doft av gula äpplen, citrus och tropisk sötfruktighet som av ananas och stjärnfrukt. Smaklökarna både sprakar och smeks på samma gång. Pigg syra och behaglig mousse. Smak av gul frukt som lägger sig som en lång kram mot innerkinden.
Betyg: aaaaa
8. Charles Heidsieck Brut Réserve (77522), Frankrike, 469 kr.
Doft av kakdeg som vilat i kylskåpet, nötter, äpplen under mognad, citrus och äppelblom. Friskt men ändå mogen på nosen. Elegant, krämig mousse och en komplex smak med bra längd. Landar fint på tungan! En skumpa som inte gör någon besviken.
Betyg: aaaaa
9. Philipponnat Royale Réserve Brut (77363), Frankrike, 399 kr. BS.
Doft av röda äpplen, apelsinkrokant, hasselnötter, persika, solmogen citron som man zestat och det råkat komma med lite av den vita hinnan (albedoen heter den, nu lärde ni er nåt nytt va?). Smaken är fyllig av äpple, gräddkola och en viss brödighet. Syran är frisk men rund. Häll upp i stor kupa och njut av doft och smak.
LYX – När du vill och kan lägga en extra slant
10. Perrier-Jouët Belle Epoque 2012 (87914), Frankrike, 1 445 kr. BS.
Vunnit på lotto? Eller vill du bara fira skiten ur att corona-året 2020 är förbi – och göra det med en grym årgångsskumpa? Denna pava gör sig utmärkt till livets finaste tillfällen. Knivskarp syra. Doft av royal gala-äpplen, mazarinbotten och vit orkidé, magisk smak av orange citrus, vit choklad och persika. Drick till ostron eller krämiga ostar. En wow-upplevelse nu, men tänk att dricka den efter ytterligare minst tio–tjugo års lagring… Otroligt vacker flaska, ett plus!
Betyg: aaaaa
11. Charles Heidsieck Blanc de Blancs (90648), Frankrike, 649 kr. TS.
Komplex doft av gula och gröna äpplen, en hint av nyrostat bröd och hasselnötter. Frisk puff av citrus. Lite som att dofta på en key lime pie. Munnen vattnas - på med haklappen! Pikant syra som kittlar och nyper till i innerkinderna. De skarpa små kaststjärnebubblorna tämjer man snabbt med tungan. Kvar blir en frisk men krämigt pangvin med smak av grillad citron, äpplen, plommon, vit choklad och en behaglig liten grapefruktbeska på slutet. Fin längd!
Betyg: aaaaa
12. Henriot Millésimé Brut 2008 (77710), Frankrike, 609 kr. BS.
Generös och frisk doft av gula och gröna äpplen, hasselnötter och citrus. I smaken finns en mjuk mineralitet, och väl på tungan förvandlas de små, skarpa bubblorna snabbt till en len mousse. Så småningom seglar skumpan ner i svalget och lämnar efter sig en relativt ung men lång smak av aprikos, äpplen och nougat.
Betyg: aaaaa
13. Louis Roederer Rosé 2014 (77226), Frankrike, 629 kr.
Lyxa till det med rosa årgångschampagne! Denna från 2014 har en syra som får det att sprätta till – och är ljuvligt läcker med nyanserad, utvecklad, mycket frisk smak av blodapelsin, röda äpplen, jordgubbar och nougat. Som att åka på seglats i en hallonbåt på ett vackert skummande hav.
Betyg: aaaa+
Skåla utan skallebang
14. Oddbird Blanc de Blancs (1979), Frankrike, 94 kr. ALKOHOLFRITT!
Guläpplig och päronaktig i doften med liten sötma i smaken och bra längd. Landar behagligt i munnen och är ett riktigt fint alternativ till den som vill vakna pigg på nyårsdagen. Att denna serveras som alkoholfritt alternativ på finkrogar som Noma i Köpenhamn och Frantzén i Stockholm säger sitt!
Betyg: aaaaa
”Champagne” världen runt
Även i andra delar av världen görs mousserande vin enligt den traditionella metoden. Basviner och druvsorter varierar men det grundläggande tillvägagångssättet är detsamma. Men eftersom de inte görs i området Champagne, eller kanske innehåller andra sorters druvor, får de inte benämnas som champagne. Istället heter det i några andra vinländer följande:
Spanien = cava
15. Bra köp: Cava Blanc de Noirs 1+1=3 Reserva Familia (7610), 119 kr.
En av de bästa cavorna i fasta sortimentet! Ekologisk och gjord på enbart blå druvor, pinot noir. Torr, fruktig, smak. Här hittar vi röda äpplen, en touch av nougat, apelsin och örtigt avslut.
Betyg: aaaaa
Frankrike = crémant (mousserande vin utanför vindistriktet Champagne)
16. Bra köp: Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne (7725), 150 kr.
Fruktig, nyanserad, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, kex, fransk nougat och grapefrukt. En riktig pang- crémant som finns i fast sortiment.
Italien = Franciacorta och Alta Langa
17. Bra köp: Fontanafredda Alta Langa Limited Edition 2016 (7949), 169 kr. BS.
Doft av gulgröna äpplen, en viss jästighet, citrus och kex. Komplex smak, hög syra och fina små bubblor. Flera lager av äpplen, grapefrukt, citrus, en sorts brödighet med bra längd på smaken.
Sydafrika = Cap classique
18. Bra köp: Pongrácz Brut (7628), 120 kr.
Fruktig smak med inslag av gula äpplen, kex, honung och apelsin. Komplex smak och bra längd. Prisvärd!
Mousserande från England
19. Bra köp: Wiston Estate Cuvée Brut 2015 (77644), 399 kr. BS.
England är i vinvärlden sett en bubblare när det kommer till mousserande. Här har vi en krispig, ”brittisk champagne”. Jordmånen har samma komposition som i Côte de Blancs i Champagne. Doft av nötter, gula äpplen, citronzest. Frisk, mineralisk smak med toner av citrus, persika och brända mandlar. Spännande och välgjort!