Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Maria SvelandMaria SvelandMaria Sveland
Maria Sveland Foto: Foto: TT Pressbild: Nelly.com

Maria Sveland: Låt blygdläpparna fladdra fritt i sommar

Har de som designar bikinitrosor någonsin sett ett kvinnligt könsorgan, undrar Maria Sveland som på jakt efter nya badkläder konstaterar att sommarens bikinis är minimala. Och att de omöjligt kan dölja könet.

Samtidigt ökar efterfrågan på plastikkirurgiska ingrepp i underlivet.

Maria Sveland uppmanar till en tillbakakaka på en värld som ständigt ställer orimliga krav på kvinnors kroppar: ”Vi borde alla välja de minimala varianterna! Fatta nakenchocken på stränderna när en massa kvinnor springer runt med blygdläpparna fladdrande i sommarsolen.”

KRÖNIKA. Häromdagen googlade jag efter en ny bikini till sommaren och hittade bland annat några smala varianter i olika grälla färger. Stirrade en lång stund på den smala remsan med tyg som knappt skulle täcka mer än själva springan och funderade över vilken färg som skulle passa bäst ihop med blygdläpparna som skulle hänga ut på varsin sida; den neongula eller den turkosa? 

Sen blev jag förbannad och funderade på om den som designat de minimala bikinitrosorna någonsin sett ett kvinnligt könsorgan. För hade den gjort det hade hen vetat att alla kvinnor som är över tolv år, och som inte gjort en brazilian wax och tre blygdläppsförminskningar, omöjligt skulle kunna ta ett enda steg på stranden utan att allt liksom trillade ut. Möjligen hade det funkat om man vek in blygdläpparna och låg helt stilla, men då hade man å andra sidan inte kunnat bada vilket väl ändå var poängen med det hela? 

Kvinnokroppen ska ständigt tuktas, begränsas, plastikopereras, bantas...

Äh, glömde ju att det sällan är meningen att vi ska vara fria och njuta som vi är. Kvinnokroppen ska ständigt tuktas, begränsas, plastikopereras, bantas, misshandlas, våldtas och ömsom täckas, ömsom exploateras. Våra kroppar, deras slagfält. Det är sen gammalt.

Inte ens våra underliv lämnas i fred. Enligt olika undersökningar om genitalt självförtroende så uppgav var fjärde kvinna att hon är obekväm med utseendet på sitt könsorgan. Vilket får avsevärda konsekvenser för sexlivet där var tredje kvinna svarade att hon var missnöjd som en följd av att hon inte gillade utseendet på sitt kön. 

Sommarens trendigaste bikinitrosor är små. ”Jag tryckte bort bilderna av de orimligt smala bikinivarianterna och letade vidare efter mer stadiga alternativ. Men sen slog det mig att jag egentligen borde göra precis tvärtom”, skriver Maria Sveland.Sommarens trendigaste bikinitrosor är små. ”Jag tryckte bort bilderna av de orimligt smala bikinivarianterna och letade vidare efter mer stadiga alternativ. Men sen slog det mig att jag egentligen borde göra precis tvärtom”, skriver Maria Sveland.Sommarens trendigaste bikinitrosor är små. ”Jag tryckte bort bilderna av de orimligt smala bikinivarianterna och letade vidare efter mer stadiga alternativ. Men sen slog det mig att jag egentligen borde göra precis tvärtom”, skriver Maria Sveland.
Sommarens trendigaste bikinitrosor är små. ”Jag tryckte bort bilderna av de orimligt smala bikinivarianterna och letade vidare efter mer stadiga alternativ. Men sen slog det mig att jag egentligen borde göra precis tvärtom”, skriver Maria Sveland. Foto: Pressbild, Nelly.com

Intimkirurgi är en form av plastikkirurgi som ökar. Vanligast för kvinnor är en så kallad labia minora, alltså en inre blygdläppsreduktion. Det innebär att man skär bort en del av den yttersta kanten av blygdläppen för att ”de inte ska hänga ut och fladdra så mycket”. 

Riskerna är stora, bland annat i form av minskad känslighet eftersom man helt enkelt kapar en del viktiga nervtrådar. Med andra ord en sorts frivillig självstympning om man vill dra det till sin spets. 

LÄS MER: Kvinnorna som opererar sina underliv – i onödan  

Cecilia Berger är gynekolog på Södersjukhuset. När jag intervjuade henne nyligen berättade hon att många unga kvinnor hon möter är oroliga över utseendet på sina könsorgan.

”Då brukar jag visa dem en affisch jag har på väggen i mitt mottagningsrum med bilder av hundra olika kvinnliga kön så att de förstår hur rik normalvariationen på könsorganen faktiskt är”, sa hon.

Det är ett uppdiktat problem från en miljardindustri som vill fortsätta tjäna pengar på kvinnors dåliga självförtroende

Hon berättade vidare att det ofta händer att unga tjejer söker upp henne efter att de fått höra från pojkvänner att de har ovanligt stora blygdläppar. De vill veta om det stämmer och om det i så fall går att göra något åt.

”Då brukar jag fråga vem de tror har sett flest underliv, deras dumma snubbe eller jag. Det har ALDRIG under mina trettio år som gynekolog hänt att någon haft för stora blygdläppar. Det är helt enkelt ett uppdiktat problem från en miljardindustri som vill fortsätta tjäna pengar på kvinnors dåliga självförtroende. Och det gör mig förbannad.” 

Jag tryckte bort bilderna av de orimligt smala bikinivarianterna och letade vidare efter mer stadiga alternativ. Men sen slog det mig att jag egentligen borde göra precis tvärtom och välja de minimala modellerna. Vi borde alla välja de minimala varianterna! Fatta nakenchocken på stränderna i sommar när en massa kvinnor springer runt och flashar könet med blygdläpparna fladdrande i sommarsolen. En sorts tillbakakaka till en värld som ständigt ställer omöjliga krav på våra kroppar.

Maria Sveland, journalist och författare.

LÄS MER: Sex, komplex och stolthet – kvinnor om det mest privata 

LÄS OCKSÅ: 15 roliga midsommarlekar – för både vuxna och barn