Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”Våldtäkt är en av de mest traumatiska upplevelser man kan vara med om, det vittnar kvinnorna om i vår film”, säger Maria Sveland.
”Våldtäkt är en av de mest traumatiska upplevelser man kan vara med om, det vittnar kvinnorna om i vår film”, säger Maria Sveland.
”Våldtäkt är en av de mest traumatiska upplevelser man kan vara med om, det vittnar kvinnorna om i vår film”, säger Maria Sveland.
”Våldtäkt är en av de mest traumatiska upplevelser man kan vara med om, det vittnar kvinnorna om i vår film”, säger Maria Sveland. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

Maria Sveland: ”Få kvinnor ljuger om övergrepp”

Journalisten Maria Sveland, 47, samlade in flera hundra tusen kronor på bara några timmar, och kunde kasta sig in i filmjobbet tillsammans med journalistkollegan Cissi Wallin. Resultatet blev dokumentären ”De Rättslösa” och hon hoppas att den kommer göra skillnad – på riktigt och långsiktigt. 

Johanna Ankarcrona

Varför bestämde ni er för att göra filmen?

– Den uppstod som en reaktion i våras mot att flera sexualbrottsanklagade män fick berätta i media om hur jobbigt de tyckte det varit att bli anklagade. Droppen var filmen ”Persona non grata” i SVT, om komikern Soran Ismael och polisanmälningarna mot honom som sedan avskrevs på grund av brist på bevis. Var är kvinnornas röster? undrade Cissi Wallin och jag.

Dokumentären är finansierad genom crowdfunding, alltså en insamling. Hur gick det till?

– Vi beskrev projektet på en crowdfundingsajt, och på bara några timmar hade vi fått in flera hundra tusen kronor. Det var allt från hundralappar till någon som skänkte 10 000 kronor. När vi fått in så mycket pengar insåg vi ju att vi måste dra i gång. Det gick snabbt att ringa in vad vi ville göra – intervjua utsatta kvinnor om hur sexuella övergrepp påverkat deras liv och prata med experter om konsekvenserna för kvinnorna och för samhället.

Maria Sveland

Ålder: 47.

Familj: Tre barn och särbo.

Bor: På Södermalm i Stockholm.

Gör: Är journalist och författare. 

Aktuell: Med dokumentären ”De rättslösa” som finns på SVT play. 

Skriver en bok om backlashen mot #metoo, som kommer ut i vår.

I filmen berättar flera kvinnor om hur våldtäkter och övergrepp har påverkat deras liv. Hur hittade ni kvinnorna som är med?

– Både Cissi och jag har jobbat med de här frågorna länge och har ett stort kontaktnät. Det är svårt att få kvinnor att berätta, så det var en förutsättning att vi haft kontakt med dem tidigare och att de kände förtroende för oss. 

Maria Sveland och Cissi Wallin på premiären av ”De rättslösa” i oktober 2021. Foto: Privat / Privatbilder

Flera kvinnor i filmen, bland andra Cissi Wallin, har dömts för förtal, för att de pekat ut män som gärningsmän. Varför valde ni att ha med Cissi Wallin som fall i filmen, när hon är en av dem som står bakom den?

– Det var praktiskt, hon fanns i närheten, och hon har berättat sin historia många gånger. Vi fick kritik för det, men det är väldigt vanligt att dokumentärfilmare skildrar sina egna trauman, det är inget konstigt grepp.

Vad har ni fått för reaktioner från kvinnorna i filmen?

– Vi har haft en nära relation med dem hela tiden. De har sett klippta versioner och de var där när vi hade premiärvisning på Zita i Stockholm. De var nöjda – de är med i filmen för ett högre syfte, för att kunna hjälpa andra.

Och vad får ni höra från tittarna?

– Vi har fått ett jättefint gensvar. Jag tror att vår film kan göra skillnad, det ser jag i de privata meddelanden jag får. Det är sorgliga meddelanden från kvinnor som berättar att de sett vår film och bestämt sig för att polisanmäla övergrepp de utsatts för.

Statistik från akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset i Stockholm visar att 40 procent av patienterna har posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, ett halvår senare, vilket är jämförbart med siffror för tortyrutsatta i krig. Vad tänker du om det?

– Våldtäkt är en av de mest traumatiska upplevelser man kan vara med om, det vittnar kvinnorna om i vår film. Tyvärr är PTSD-behandling väldigt dyrt, men om utsatta kvinnor fick det skulle de kunna komma ut på andra sidan. Men många får inte den vården och blir sjukskrivna och utbrända. I längden kostar det mycket mer för samhället än om de fått terapi på en gång, men framför allt blir det mänskliga lidandet enormt.

”Folk trodde att det skulle bli en hämndfilm mot sexbrottsanklagade män”, säger Maria Sveland. Foto: Privat / Privatbilder

Ni har med siffror från Brottsförebyggande rådet i filmen, som visar att bara 10–20 procent att alla våldtäkter anmäls. 10 procent av dem leder till åtal och 5 procent till fällande dom. Hur kan rättssystemet göras mer rättssäkert för kvinnor?

– Värdera en kvinnas berättelse som om den är sann. Extremt få kvinnor ljuger om övergrepp. De flesta lägger skulden på sig själva. 

Innan filmen sändes kom det mycket kritik mot den, bland annat mot att SVT köpt in den. Hur kommenterar du det?

– Folk hade felaktiga föreställningar om vad det skulle vara för film och om oss, Cissi Wallin med sin historia, och mig som har drivit de här frågorna. De trodde att det skulle bli en hämndfilm mot sexbrottsanklagade män. Nu när filmen sänts har jag inte hört ett enda kritiskt ord.

Har ni planer på att göra fler dokumentärer?

– Inte just nu, men jag skulle gärna göra flera. Det här är ett ämne man skulle kunna skildra hur mycket som helst, det är ett av våra största samhällsproblem. 

LÄS OCKSÅ: Långsläsning om #metoo: ”Viktigt att män tar ansvar för sina handlingar”