Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sexövningen alla par bör göra (minst en gång per år)

Det är bättre att fokusera på det positiva med sex än problemen, då kommer lusten, konstaterar Marika Smith.

Hon jobbar som sexinspiratör och har mottagning i södra Stockholm dit såväl sugna singlar som par kommer. 

I bokhyllan finns diverse litteratur i ämnet och väggarna pryds av erotisk konst. Att hon valt titeln inspiratör är medvetet.

– Jag vill lyfta fram det positiva med sex. Det är lättare att motivera sig till förändring när man kommer i kontakt med sin nyfikenhet och längtan, än om man är fast i problemlösnings-mode. Sex handlar mer om kropp och känslor än logiskt tänkande.

MARIKA SMITH

Ålder: 38.

Familj: En flickvän och en pojkvän.

Bor: Fruängen, södra Stockholm.

Gör: Sexinspiratör och skribent, har podden ”Sex på riktigt.”

Vad är sex för dig?

– Sexualiteten är tätt sammankopplad med såväl kropp som psyke, relationer, natur och kultur. Och så är den en viktig källa till energi och livslust för mig.

Marika säger att hon alltid har varit intresserad av sexualitet, men att det tog några år innan hon kom fram till exakt vad hon skulle jobba med. I början av sin bana arrangerade hon dildopartyn.

– Där insåg jag det fina i att prata om sex på ett positivt sätt, när man varken gnällde på sin partner eller fokuserade på det som gör ont.

Men hon har också jobbat i en tjusig sexbutik i London, drivit en fetischklubb, utbildat apotekspersonal i att sälja sexleksaker.

Den andra delen hänger ihop med hennes egen väg in i sexualiteten. Hon började onanera tidigt, men hade sex med andra relativt sent.

– I många år fick jag utforska och bara ta hänsyn till mig själv, därför visste jag mycket om min kropp när jag väl började ha sex med andra.

Marika säger att alldeles för många kvinnor tidigt skaffar sig strategin att vara till lags, men:

– Det finns inget män längtar efter så mycket som när kvinnor säger vad de vill ha i sängen. Och det finns inget som kvinnor har så svårt för som att säga det rakt ut, för det väcker mycket obehag. Då är det bra att plocka fram skammen i ljuset och se vad den grundar sig i. Kanske menade fröken i skolan att ni skulle skämmas över er kåthet. Kanske sade en partner till dig som ung att du var för våt. När du kan se var ”rösten” kommer ifrån kan du känna medkänsla med både den och dig själv, och inte vara självkritisk.

Och vad är män rädda för?

– För att inte vara tillräckligt manliga. Men de är också oroliga för att vara för krävande och på.

Har du sett någon positiv utveckling de senaste 10–20 åren?

– Ja, allt fler kvinnor bejakar sin sexualitet och prioriterar den. En bra vibrator kan kosta tvåtusen kronor. Tidigare fanns det inte på världskartan att en kvinna skulle lägga det på sin egen orgasm, men nu!

Vilka är de roligaste, mest meningsfulla klienterna?

– Många har kompromissat för mycket om sex, så jag blir glad när personer som känner att det finns något mer kommer hit och säger ”nu är jag redo”. Som en klient som kom och äntligen hade slutat tänka att ”egentligen är jag lesbisk, men jag tar det om tio år när barnen har blivit stora”. De vill bli guidade för att bejaka kåtheten men inte hamna i ”Sex and the city-sexet” där man ska ligga runt känslolöst, utan lära sig vad som känns bra i magen.

Ja, om man skiljer sig när man är 40 och har varit tillsammans med samma partner i 15 år kan man behöva tänka på sig själv som en yngre version sexuellt.

– Vid det laget har du troligen höjt din standard på de flesta plan, som din lön och bostad, men sexet kanske inte har hängt med. Då kan du behöva ta din 25-åring i handen och säga att ”nej, nu dricker vi inte tre fatöl för hundralappen längre, nu är det dags för gott bubbel, och det gäller även i sängen”.

För den som är nyfiken är sex ett bra sätt att komma närmare sig själv. Och djupnar det sexuella upplever många att även andra saker i livet faller på plats.

– Det är inte ovanligt att klienter säger upp sig, skiljer sig, skaffar nya vänner. Lever det liv som faktiskt passar dem, även utanför sex. 

Marikas tips på hur du hittar ditt erotiska jag

Foto: Mindful Media / E+

1. Prata om torrperioder

De flesta par hamnar i torrperioder ibland, och den kan starta i något så enkelt som att en är förkyld i två veckor, och så kom man inte i gång igen. Medicinen mot det är att prata om det faktum att ni inte har sex. Då blir sexet inte elefanten i rummet som blir så jobbig att ta i att man till slut struntar i saken. Sätt ord på det här så fort som möjligt, ”du, vi har inte haft sex på ett tag, jag förstår det för du jobbar massor. Jag vill bara prata om det så att det inte blir en grej mellan oss”. På så sätt blir ämnet mindre laddat.

2. Teama ihop er

Se inte varandra som motparter, där ni pekar på varandra och säger saker som ”du vill för mycket” eller ”du vill ju aldrig”. Ni är ett team, som tillsammans tar er an en gemensam angelägenhet.

3. Starta med dig själv

Börja med att känna efter i dig själv: Var finns din lust?Var i kroppen sitter den?Vet jag hur det känns att verkligen njuta av sex? Vet jag hur det känns att bli  bekräftad?Skaffa dig sedan en bra onani-rutin. Leta gärna efter lusthöjare, det kan vara alltifrån erotiska noveller till porr på nätet. När du väl har väckt din lust, kan du känna dig kraftfull nog att dra in din partner. Har du inte kontakt med dig själv först är risken att du återigen gör vad hen vill – och ju äldre man blir desto mer outhärdligt brukar det kännas att göra saker bara för andras skull.

4. Be din partner göra samma sak

Det kan leda till vackra stunder er emellan, där ni möts på en helt ny nivå.

5. Hitta nya ingångar till samtal

Det är ofta lättare att prata om andras sex, så lyssna på en podd som handlar om sex eller se en film som ni kan diskutera. Då blir bryggan över till att prata om er själva mindre dramatisk. Kanske får ni också tips ni vill testa.

6. Fundera på hur du vill bli förförd

Vissa vill bli förförda med ord; komplimanger, sensuella sms eller snuskiga förslag. När fantasin får spinna loss blir man sugen. Andra föredrar att låta kropparna tala, en hand på låret eller en kyss i nacken. Underlätta för din partner och berätta vad som får dig att gå i gång.

7. Teknik-övningen

Det kan vara jobbigt att säga till en partner sedan 20 år tillbaka att hen har gjort fel i alla år – risken är att det låser sig totalt. Därför brukar jag tipsa mina klienter om att göra denna teknikövning. Ingångstanken är ”jag vill lära mig ge dig det ultimata oralsexet. Kanske finns det något jag har missat”.

Ni tar er an varandra lite som när man får en ny bil, där du först behöver lära dig alla knappar på instrumentbrädan. Ni gör helt enkelt teknisk genomgång. Säg att din partner börjar tekniktesta dig. Meningen är inte att du ska få orgasm, utan hen provar olika saker och frågar: ”Om jag gör så här på klitoris, hur känns det? Och om jag gör så här i stället?” Eller ”Hur många fingrar vill du att jag har i slidan?” Då blir det lättare för dig att säga ja eller nej, eller ”absolut, men jag vill gärna ha en slick med swish på slutet”. När du känner dig nöjd så byter ni roller.

Det här är en bra övning då ingen tappar ansiktet eller känner sig kritiserad, utan får positiv feedback. Kroppen förändras, så gör övningen till exempel en gång om året.

Tips till dig som är singel

1. Onanera ofta

Onani är bra för att lära känna sig själv och sin lust. Men det är också bra för att upprätthålla den sexuella ”grundvärmen.” Om du redan är självförsörjande vad gäller njutning, kommer du att göra klokare val när du möter nya potentiella partners. Det är också lättare att bjuda in en ny partner till en lust man själv känner sig hemma i.

2. Öva upp fingerfärdigheten

När du onanerar varva mellan att använda sexleksaker och fingrar. Om du alltid använder en stark vibrator, kommer det inte att kännas lika mycket när någon ”bara” använder fingrarna. Det blir lite som att åka rulltrappa varje dag, man tappar flåset. Och fingrar ger en närmare kontakt med könet.

LÄS OCKSÅ: Charlotte, 62: ”Jag var väldigt pryd - nu älskar jag sex”