Sedan tolv år tillbaka öppnar Immanuelskyrkan i Stockholm sina dörrar under julhelgen för den som känner sig ensam. Vill man bidra på annat sätt än att volontärarbeta kan man köpa julklappar som tomten delar ut under dagen.
Sedan tolv år tillbaka öppnar Immanuelskyrkan i Stockholm sina dörrar under julhelgen för den som känner sig ensam. Vill man bidra på annat sätt än att volontärarbeta kan man köpa julklappar som tomten delar ut under dagen. Foto: Privata

Maja volontärarbetade på julafton – och fick en av sina bästa jular någonsin

På julafton jobbade Maja Karlström ideellt för att skapa julmys åt 500 andra människor. Hon ville hellre ge än att få. Men hon var inte beredd på den boost av glädje hon översköljdes av.
Viktoria Hansén

När Maja var liten föreslog hon en gång för sin mamma att de skulle bjuda hem någon hemlös över julen, så att han eller hon fick duscha och äta julmat med dem. 

– Jag minns att jag fick tvärnej på min fråga, säger Maja och skrattar. 

Redan som yngre tänkte hon på dem som inte hade något hem eller någon gemenskap kring jul, och förra året valde hon att sätta sitt eget julfirande åt sidan för att skapa glädje åt andra. 

De senaste jularna har Maja tillbringat på resande fot, men det här året var tanken att hon skulle vara hemma. 

– Men ett par veckor före jul kände jag att jag ville göra något annat än det traditionella firandet. Jag har volontärat förut med att bre smörgåsar och dela ut lunch. Så jag googlade och hittade initiativet Jul i gemenskap som ordnades i Stockholm. 

Egentligen var Maja sent ute, alla volontärplatser var redan tillsatta och det hade varit ett stort tryck redan från början, många ville hjälpa till. 

– Men jag föreslog att jag kunde fotografera evenemanget, och då gjorde vi en specialdeal. 

Jul i gemenskap har ordnats sedan 2007 i Stockholm av organisationen Ny gemenskap tillsammans med en mängd olika arrangörer, bland annat Immanuelskyrkan, Volontärbyrån och Frälsningsarmén. Under tre dagar samlas cirka 500 personer för att fira jul.

Maja i ett samtal med två av volontärerna, Daniela och Nahid. Foto: Privat

– Jag tycker att konsumtion är överskattat, och dessutom är det inte bra för miljön. Det ger mig mer att bidra till att någon annan kan fira jul än att jag gör det själv. 

Maja tog tåget till Stockholm kvällen före ­jul­afton och lånade sin kompis lägenhet. 

– Det var en lite konstig ensamhetskänsla när jag vaknade på julafton. Jag kommer ihåg att jag skrollade igenom instagram, och då kändes det extra tydligt att jag valt att göra någonting annat än att vara hemma och mysa med familjen. Samtidigt var jag både nervös och peppad inför dagen, jag såg fram emot det jättemycket. 

Och väl på plats i Immanuelskyrkan försvann all nervositet. 

– Alla var glada och snälla, och det var fullt upp. Det kom både barnfamiljer och ensamma dit, det fanns ett familjerum där barnen kunde pyssla och en stor matsal där vi serverade julbord. 

Intresset för att jobba som volontär under julhelgen är stort. Foto: LEIF LJUNGQUIST / LEIF LJUNGQUIST
Tre dagar, 500 gäster och närmare 100 volontärer ordnar julfirande i Immanuelskyrkan varje år. Foto: LEIF LJUNGQUIST / LEIF LJUNGQUIST

Det var också ordnat med musik, och några av gästerna hade övat in ett julspel. 

– Det var så otroligt mycket känslor och intryck. Jag började nästan gråta av folks historier, en man hade varit hemlös i 30 år, och en annan man kom dit eftersom hans fru gått bort och han kände sig ensam. 

Foto: LEIF LJUNGQUIST / LEIF LJUNGQUIST

Den mest bestående känslan, säger Maja, var värmen mellan människorna. 

– Det är så lätt att ta saker för givet, men jag fick verkligen en inblick i hur andra har det och det fyllde mig med en sådan tacksamhet över mitt eget liv. Hjälps vi åt är vi starka tillsammans.