Vinets dag! Så här styr du upp en vinprovning hemma
Fredag den 22 januari är det Vinets dag! Vill du lära dig mer om denna ädla dryck? Då är det dags att fixa en egen vinprovning hemma och upptäcka nya favoriter. amelias vinskribent Elin Börjesson ger dig tipsen som gör vinprovningen både rolig och lärorik.
1. Förberedelser: Hitta ett tema!
Kanske ni vill testa viner efter land, druvsort, vinmakare eller kändis? Bara fantasin sätter gränser. Välj sedan ut några olika viner som ni ska prova. Ta fram information om vinerna, som vilken region de producerats i och av vilka druvor. Skriv ut ett provningsprotokoll eller gör ett eget. Systembolaget.se har färdiga för utskrift på hemsidan. Ställ sedan fram ett vinglas per vin till varje deltagare.
2. Dags att börja prova
Utse en ledare, låt denna hälla upp vinet samt beskriva vinet, druvorna och regionen. Det är bra att läsa på lite om varje vin innan. Titta på vinet, vad har det för färg och hur intensivt är det? Är vinet klart eller lite grumligt?
3. Dofta och smaka på vinet
Näsan är väldigt viktig i vinprovning. Vad kan ni hitta för dofter i vinet? Är det rött kanske här finns toner av körsbär, hallon, plommon, kryddor som lagerblad och peppar. Är det vitt kanske dofter som citrus, krusbär, päron och stenfrukt dyker upp. Här finns inga rätt eller fel, varje doftupplevelse är subjektiv. Prata om vad ni hittar i glaset.
Smaka sedan på vinet. Låt alla deltagare beskriva sin upplevelse. Smakar det annorlunda än vad det doftar? Är vinet fylligt eller upplevs det som tunt? Drar det i käkarna och vattnas i munnen så har vinet hög syra. Och om du upplever att munnen blir lite torr, och att läpparna fastnar mot tandköttet säger man att vinet har mycket tanniner, alltså strävhet, något man kan hitta i vissa röda viner där druvorna jäst med skalen i själva vinmakningen.
Låt alla deltagare skriva ner sina kommentarer i provningsprotokollet. Summera alla kommentarer och anteckningar, diskutera vilket vin ni gillade mest och varför. Kanske ni hittar nya, personlig favoriter!
4. Matcha mat och vin
Planerar du middag och vill hitta ett vin som passar maten? Enkelt förklarat kan man tänka att maten och vinet ska ha samma intensitet i smak. Lätta rätter med lätta viner, kraftiga viner med kraftiga rätter. Här är några smaknycklar att tänka på:
• Äter du mat med mycket kryddighet och hetta, välj ett vin med restsötma, som ett halvtorrt riesling. Den lilla sötman i vinet balanserar upp hettan i maten. Halvtorr riesling är också utmärkt till asiatisk mat, som sushi.
• Äter du mat med mycket smak, som grillat med mustiga marinader, välj ett vin med samma smakintensitet, som ett fylligt zinfandel eller mustigt malbec.
• Äter du mat med mycket fett och protein kan du med fördel välja ett rött vin av strävare karaktär, då tanninerna i vinet rundas av med hjälp av fettet och proteinerna i maten, i stället lyfts frukten fram.
• Hög syra i maten? Välj ett syrarikt vin! Ju syrligare maten är, desto syligare kan vinet vara. Har vinet inte tillräckligt med syra så kommer det att upplevas platt och tråkigt tillsammans med den syrliga maten. Om du exempelvis lagar fisk med citronsås är ett vitt vin med hög syra, typ riesling eller sauvignon blanc, perfekt.
Tänk på att
... rangordna vinerna efter sockerhalt och intensitet vid provning. Prova först de viner som är lättare, med lägre sockerhalt och avsluta med de mest kraftfulla och söta vinerna.
TIPS! Servera gärna surdegsbröd och se till att ha vatten tillgängligt under provningen. Att tugga på en bit surdegsbröd är ett bra sätt att rensa paletten mellan varje vin.
Fem fina favoriter att fira med
Fira fredag och Vinets dag med något riktigt gott i glaset. Här listar vi fem favoriter som finns i fasta sortimentet, från vänster till höger.
VITT. Allesverloren Chenin Blanc 2019 (75986), Sydafrika, 105 kr.
Doft av bivaxljus, gula äpplen, gula plommon, citron och snöfuktade lovikavantar. Härlig syra som får snålvattnet att rinna till. Det blir som en pigg entré i munnen för den gula stenfrukten, päronen, den lilla smörigheten och förnimmelsen av färska örter i den fina avslutet. Bang for the buck!
VITT. Alvarinho Contacto 2019 (6707), Portugal, 120 kr.
Denna favorit i fasta sortimentet på druvan Alvarinho från portugisiske vinmakaren Anselmo Mendes är ett föregående exempel! Okomplicerat och rent, men ändå med djup. Lite som man vill att ett bra förhållande ska vara? Doft av mogen persika, frisk citrus, gröna spänstiga päron och solsemester vid havet. Len, lätt munkänsla med kittlande syra och smak av stenfrukter, melonsallad, lime och sprittande ungdom!
RÖTT. Borgogno Barbera d'Alba Superiore 2018 (74201), Italien, 179 kr.
Underbart mullig doft av körsbär, svarta vinbär, lagerblad, plommon, sötlakrits och viol. Härlig kompott av röda och mörkare bär. I munnen landar allt i en härlig balans och det blir som en fin symfoni mellan syran som ger en frisk touch, den mellanfylliga munkänslan och de subtila tanninerna som finns där och ger vinet en skön struktur.
RÖTT. Punt Road Pinot Noir 2019 (2955), Australien, 159 kr.
Körsbär, björnbär, salvia, hallon, jordgubbar och milda fattoner. Flörtig och kryddig! Läcker och lättälskad! Ja, exakt allt man skulle vilja skriva om sig själv i sin Tinder-biografi. En pang-Pinot för pengen.
ALKOHOLFRI FAVORIT: Leitz Eins Zwei Zero (11901), Tyskland, 69 kr.
Krispigt vin med hög fruktsyra och en ton av sötma från gröna frukter, med en friskhet av citrus, äpple och persika. Servera välkylt till fräscha rätter av fisk och skaldjur, eller vegetariskt.
Psst! Vill du ha fler tips och lära dig mer om vin? Spana in bloggen Elins vinspiration här.
LÄS OCKSÅ: Bäst i test: Kändisviner från bubbel till rött – här är våra favoriter