Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

Vi blickar in i kristallkulan… Så här blir 2021

Kommer pandemin att fortsätta färga våra liv? Vad äter och dricker vi? Och hur tränar vi? Vi har pratat med några experter om vad de spår bli 2021 års stora trender. Gott nytt år!

KARRIÄR

Nikki Amini Foto: Mikael Lundblad

Nikki Amini, Idol-jurymedlem, aktuell med boken I can make you a star:

– Många nystartar i sina karriärdrömmar. Jag tror att ordet som sammanfattar år 2020 rent karriärmässigt är ”självrannsakan”. Många har nog funderat över sin situation, vad de vill förändra och lagt en grund för saker som kan förverkligas 2021. Underskatta inte styrkan i att plugga och studer vidare, en utbildning är alltid ett kort att falla tillbaka på.

BAKNING

Hilda Kirkhoff Foto: Foto: Cecilia Möller / TV4 / C More

Hilda Kirkhoff, vinnare av Hela Sverige bakar: ”Nu vill alla baka hybridkakor”

Vad gjorde vi när pandemin var ett faktum? Jo, vi köpte toapapper och bakade som tokar. 2021 fortsätter surdeg att vara en grej, allt fler har också mer tid till att ta sin bakning till en ny nivå. Man vill få till konditorikänslan hemma. Vi kommer att se fler hybrider av ­olika bakverk dyka upp, som chokladsnittar som smakar kärleksmums eller småkakor som smakar citron- och marängpaj.

DIGITALT

Elin Häggberg/Teknifik

Elin Häggberg, teknikbloggare på Teknifik.se: Instagram reels exploderar

Vi tillbringar mer tid hemma och digitala kanaler har blivit betydligt viktigare för vår kontakt med omvärlden. Remix-kulturen, som TikTok, fortsätter växa. Det blir särskilt spännande att se hur Instagram reels kommer utvecklas, då formatet fått stor plats i appens nya design. Tjänster för videosamtal kommer att få fler funktioner för interaktion och bli enklare att använda. Jag tror även vi kommer att se nya videosamtalsappar med mer fokus på fritid, vänner och ­familj som sammanfogar aktivitet med social interaktion på nya sätt – spela, quizza eller titta på film tillsammans. 

TRÄNING & HÄLSA

Lovisa ”Lofsan” Sandström Foto: Lina Eidenberg Adamo

Lovisa ”Lofsan” Sandström, hälsoexpert och PT: Allt fler kommer att pausgympa hemifrån

2021 kommer hemmaträning ha lika mycket, om inte mer, status än träning på gym. Pausgympa blir coolt! Digitala kollektiva pausgympapass schemaläggs för hemmaarbetare och snabba kännbararesultat och en rolig paus motiverar många. Minimalistisk träning, träningspass med ett enda redskap, men som täcker in hela kroppens muskler med rimlig belastning kommer att öka. Sociala medier och träningsappar fortsätter att dominera folks träningsvanor. Många vet nu att effekten blir större om man inte bara strötränar, utan tränar med en plan.

LÄSNING

Johanna Wistedt

Johanna Wistedt, bokrecensent: ”Feelgood-genren får ett uppsving”

2021 är böckerna och deras förmåga att skänka distraktion, förströelse och verklighetsflykt viktigare än någonsin. Feelgood är den genre som växer mest, läsarna får inte nog av lyckliga slut. Många tar också tag i sin dröm om att bli författare. Vårens hetaste titlar: Amerikansk jord av Jeanine Cummins, en amerikansk storsäljare, debuten Drunkna tyst av Åsa Leijon, en originell och spännande roman, samt den finska dundersuccén Kvinnor jag tänker på om natten av Mia Kankimäki.

PANDEMILIV

Emma Frans

Emma Frans, doktor i epidemiologi: ”Det blir ingen vanlig sommar”

Restriktionerna kommer att lättas stegvis, men räkna inte med stora sammankomster. Vi kommer troligtvis inte ha hunnit vaccinera en så stor del av befolkningen till sommaren och vissa kommer att vara fortsatt sårbara. Det gäller fortfarande att visa hänsyn, och många kommer att fortsätta jobba ­hemifrån helt eller delvis. Under 2021 måste vi fortsätta att leva lite begränsat för andra människors skull, och göra det bästa av situationen. Håll i och håll ut!

MAT & VIN

Foto: Carl Klingsporr / amelia

Elin Börjesson, mat- och vinredaktör: ”Hemma har blivit nya krogen”

Istället för att gå till butik ökar tjänster som matkassar och hemleverans. Vi lagar mer gedigen mat, som hasselbackspotatis och raggmunk, mat som föraktfullt kallats för mormorsrätter står nu för trygghet och på­litlighet. Det närodlade blir extra viktigt, även när det kommer till vin – och svenska viner är något allt fler kommer att upptäcka under 2021. Även trenden med vulkanviner (viner odlade på t ex Etna och Sicilien) fortsätter, lika så orangevinstrenden, ett vin där man låtit skalen från gröna druva jäsa med musten, vilket ger ­vinet en orange färg och fylligare, något strävare munkänsla. 

Orangevin från Sicilien: Amber One Cataratto 2019 (78514), Italien, 128 kr. Blommig doft men en fruktig och nyanserad smak med lätta tanniner.

Svenskt vin: Immelen 2019 Kulla­bergs vingård (91216), Sverige, 449 kr. Aromatisk, frisk smak med inslag av fat, krusbär, marsipan, svartvinbärsblad, päron, persika, örter och lime.

HÅR & SKÖNHET

Karin Nordin, skönhetsredaktör: ”Hemmahåret längtar ut”

Under pandemin har många fixat håret på egen hand. Misslyckade hemmaklipp och trötta karantänhår längtar nu efter proffshjälp. Den stora trenden är välskött, klassiskt vackert hår. Parallellt ser vi också en 90-­talstrend, där gamla hatälskade frisyrer kommer tillbaka i uppdaterade varianter – som hockeyfrillan och Rachel-håret. Användandet av munskydd ligger förmodligen bakom vårens stora makeuptrend: ögon som talar med feta skuggor och kraftiga eyeliners. 

MODE

Lina Johansson, moderedaktör: ”I vår bär vi puff­-ärm och färg!”

Bredvid runway har de åtråvärda front row-platserna ekat tomma, men det har självklart gått att göra en trendspaning ändå. Till våren och sommaren är det rött, material som läder (så klart även konstläder) och tunt stickade plagg som gäller. Vi ser även silhuetter med puffärm och breda axlar, utsvängda jeans och klänningar i färg.

LÄS OCKSÅ: Maxa nyårskvällen med mousserande