Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vanliga missen vid matlagning - nej, alkohol försvinner inte helt vid kokning

Att hälla i lite vin i såsen eller grytan är inget ovanligt och många gillar vad det gör för smaken. Men vad väldigt många INTE vet är att alkoholen inte försvinner av uppvärmingen. Något som nu konstaterats av svenska forskare.

Alkohol (etanol) har en lägre kokpunkt än vatten och börjar koka redan vid cirka78 °C, något som kommer väl till pass vid tillagning av vinsåser och olika grytor, men kokar alkoholen verkligen bort?

Den frågan ställde sig de svenska forskarnaAnders Helander, professor och Monica Bergström,biomedicinsk analytiker och bestämde sig för att testa. Under experimentet späddes alkohol ut med vatten till fyra olika alkolkoncentrationer (5, 10, 20 och 40 volymprocent). Var och en fick sedan koka i en vanlig kastrull utan lock i fem minuter.

Resultaten visade visserligen att alkoholhalten minskade av kokningen, men att betydande mängder fortfarande fanns kvar efter fem minuter. Endast 1,5–2 procent av alkoholen försvann för varje minuts kokning.

I en artikel i Läkartidningen varnar därför forskarna nu för att bara några minuters kokning inte räcker för att göra alkoholhaltiga drycker fria från själva alkoholen vid matlagning.

Källa