Tre familjer om sitt julfirande: ” Vi är galna i att fira jul”

En drömmer om en egen snökanon, en börjar instagramma om julen redan i augusti och en ­julpyntar till och med naglarna. Gemensamt för Nathalie, ­Sofia och Nicol är att de firar jul ända in i kaklet – och drar med sig både familj och vänner. – Jag har julen i tankarna hela året, säger Sofia.
Anna-Maria Stawreberg

Nathalie, 34: Hela familjen är engagerad

Nathalie Cronholm börjar planera ­hemmets julskrud redan i augusti, pyntar naglarna och byter ringsignal på både mobil och dörrklocka.

Hos familjen Cronholm -flyger mjölet när det bakas – det heter ju inte julstök för intet? Foto: Privat

– Mina föräldrar gjorde allt för att julen skulle vara magisk för oss barn. Natten till första advent pyntade mamma, bytte ­gardiner och gjorde fint. Vi fick inte vara med, det skulle vara en överraskning. När vi vaknade den första advent var det till en annan, vackrare värld. 

Vad är det som du tycker så mycket om när det gäller julen?

– Att få skapa en magisk julvärld för ­barnen. Här finns inget ”less is more”, här är det ”more is more”. Alla behöver värmen, spänningen och magin. Inte minst barnen, barn växer upp så himla snabbt i dag. Också för oss vuxna blir det en flykt från de vardagliga sysslorna. 

Vad är det bästa med julen?

– Värmen och gemenskapen. Under julen tar man sig tid och sitter ner tillsammans. Vintern i sig är ju väldigt mörk, men vi lyser upp med julbelysning runt hela huset och i trädgården.

More is more! Här snålas det inte på pyntet. Foto: Privat
Nathalie maxar julmagin med manikyr. Foto: Privat

Hur långt i förväg börjar du julpynta?

– Jag börjar förbereda mig direkt efter sommaren. Planerar pyssel och bygg­projekt. I år ska vi till exempel bygga en pelare med skyltar åt olika håll, Tomtens verkstad åt ena hållet, Nordpolen åt andra hållet ... Jag får mycket inspiration från Pinterest, Disney och ­amerikanska filmer. Som tur är gillar ­barnen att pyssla, och nu har även Rickard börjat uppskatta det, han håller till exempel i belysningen. 

Hur ser hösten ut?

– Då gör jag listor på vad som ska göras. Men jag stressar inte, jul och stress hör inte ihop. Allt åker fram till första advent, bara granen får vänta, den klär vi ett par dagar före julafton. Vi firar jul tillsammans med min syster, min mamma och ­systerns ­svärförälder, varannan jul där och ­varannan jul här. 

Har du något särskilt julminne?

– När julklappssäcken började brinna. Vi var i tonåren och min pappa var tomte, även om han aldrig skulle erkänna det. Vi hade marschaller på trappan. När det knackade på dörren stod tomten där med en brinnande säck på ryggen och det stank bränd plast. Vi fick släcka elden innan vi tog in tomten den julen. 

Alla ska ha en julstrumpa, oavsett ålder! Foto: Privat

Väcker din julkärlek uppmärksamhet?

– Ja, många stannar och tittar på vårt pyntade hem. Jag vill att det ska vara jul vart jag än går. Jag har en jullåt som ringsignal, dörrklockan ringer med julmusik, jag fixar naglarna med julmotiv och på jobbet har jag ordnat en julkalender där alla får paket. 

Hur ser din drömjul ut?

– En vit jul med massor av snö!

Sofia, 26: Jag vill skapa en magisk julvärld

Sofia Strandberg driver ett eget instagramkonto om julen och gör om hela lägenheten till en magisk julvärld redan i november. 

– Jag har julen i tankarna hela året, säger Sofia. Foto: Privat

– Redan som barn älskade jag julen. När jag flyttade hemifrån blev det ännu mer jul, för då fick jag bestämma själv. Då kunde jag börja tidigare och ha mer pynt. 

Hur märks det att du är julälskare?

– Hela min lägenhet blir som ett ­winter wonderland. Jag byter ut precis ­allting. Jag instagrammar även om julen, och där delar jag med mig av mitt eget julfirande, berättar om julprodukter och julnyheter för att sprida julglädjen. 

Vad är det bästa med julen?

– Att få göra den här magiska jul­världen. Ta fram julgardiner, julkuddar, julfiltar och dukar. Jag hänger upp ljusslingor, granris, rosetter och girlanger. En äkta julgran och levande ljus överallt är ett måste. Den amerikanska julen är en inspiration för mig, det är lite mer flådigt än halmtomtar och näver­hjärtan. Julen får gärna vara lite kitschig. För mig är julen även en känsla av för­väntan, där jag får äta julmat och lyssna på julmusik. 

I december förvandlas lägenheten till en oas av julmys. Foto: Privat

Hur långt i förväg börjar du julpynta?

– Det handlar om hur långt i förväg min sambo tillåter mig att börja. Vi har enats om mitten av november. Jag ­älskar att njuta av julpyntet, och vill att det ska finnas så länge som möjligt. Två veckor in i januari tar jag bort det, det är tråkigt att det är slut och att det är ett helt år kvar till nästa gång. 

Det handlar om hur långt i förväg min sambo tillåter mig att börja.

– Men jag har julen i tankarna hela året. Så fort jag ser något som har med julen att göra antecknar jag det. Hittar jag något fint julpynt köper jag det, och jag har listor med julklappstips som jag fyller i under hela året. 

Under december byts tavlorna ut mot väggfasta paket Foto: Privat
Traditionella färger som rött och vitt är Sofias julstil. Foto: Privat

Vad kan du inte vara utan på julen?

– Ska jag bara säga en grej så är det julgranen. Den klär vi första advent. 

Har du haft någon särskilt minnesvärd jul?

– En gång när jag var liten väckte pappa mig natten till julafton och vi barn stod och tittade ut genom fönstret. Det hade börjat snöa jättemycket och vi såg trädgården sakta fyllas med snö. 

Har du träffat några likasinnade?

– Ja! Jag visste inte hur många det var förrän jag började instagramma. Vi är ett litet community, alla är så snälla och stöttande. Vi delar tips och sprider julglädje.

 

Nicol, 39: Jag planerar julen i augusti

Att Nicol Blinkowska Cronholm ­älskar julen syns till och med i bad­rummet. Hon maxar julen med en 2,5 meter hög gran, möblerar om och ­drömmer om en alldeles egen snökanon. 

Alla ska med! Att matcha i mysiga juldressar är ett måste i december. Foto: Privat

– Jag fick julintresset med moders­mjölken, mamma pyntade överallt. Som barn hade jag mycket tankar kring om tomten fanns eller ej, och det vill jag gärna tro även som vuxen. Det hade varit så häftigt. Det första min man och jag handlade när vi flyttat hemifrån var julgranskulor, det var prio ett till vårt första hem – det säger väl allt. 

Vad är det som du tycker så mycket om med julen?

– Att familjen är samlad och att man kan glömma den yttre världen för en stund. 

Hur långt i förväg börjar du julfixa?

– I augusti börjar jag planera pynt, mat och vad vi ska göra annorlunda denna jul, vad vi ska bygga för julprojekt utomhus och så. Jag börjar julbaka på höstlovet. Vi bakar också en exakt ­pepparkaksmodell av vårt hus, det tar flera timmar. Jag vill att det ska dofta jul. Kompisar säger att det är så härligt att komma hem till oss i juletid, för det är jul allt igenom.

– Vi köper alltid den största granen som finns, säger Nicol. Foto: Privat

– Allt ska vara klart till den första advent för att vi ska slippa stressen, och granen klär vi till den 22 december, sedan får den stå tills den faller i bitar, januari ut. Jag köper alltid den största granen som finns. Då måste vi möblera om, och vi klär den med flera hundra kulor. Vi har 2,45 i takhöjd och granen når upp till taket, den är två meter i diameter. 

– Vi lyser upp huset, garaget, lek­stugan, hundgården och kaninhuset och i träden. I november sätter jag upp slingorna som tänds runt advent. Vi dekorerar trädgården med röda rosetter, byter mattor inne, pyntar uterummet. 

Har du haft någon särskilt minnesvärd jul?

– Ett år när jag var liten minns jag att jag låg under granen och tittade upp i allt pynt, med alla vackra färger och glitter. Den känslan … den glömmer jag aldrig, det kändes så tryggt och mysigt. Att ligga under granen är något som jag gör med barnen nu i vuxen ålder för att de ska få uppleva det. 

Till julmiddagen dukas det klassiskt med rött och grönt. Foto: Privat
Pepparkakshuset med slinga i skapar stämning. Foto: Privat

Vad säger omgivningen?

– Vissa tycker nog att jag överdriver. Jag köper till och med toalettpapper med julmotiv och har fått en tvålpump som ser ut som en julgranskula och en liten tomte som sitter på en toalettstol. Jag har julhanddukar. Man kan alltså inte missa att jag gillar julen. Jag är med i grupper på Facebook och kollar jul­filmer. Den bästa av alla är Nu är det jul igen med Tim Allen. 

Hur ser din drömjul ut?

– Att vi alla är samlade och har roligt, att det är snö ute och att den riktiga tomten kommer. Jag ville köpa en snökanon för att lösa det här med snön, men där lade min man in sitt veto.

LÄS OCKSÅ: 5 budord för att hålla budget i jul