Foto: Shutterstock

Tinas bästa sommarlax

"Jag svänger ofta ihop enkla saker, som i lördags då vi hade väldigt bråttom innan gästerna skulle komma. Då gjorde jag dillstuvad potatis och vitlöksspäckad lax i ugnen", berättar Tina Nordström i nya amelia. Här är ett riktigt bra recept!

Vitlöksspäckad lax och dillstuvad potatis

Du behöver:

1 laxsida

vitlöksklyftor

olivolja

1/2 pressad citron

salt och peppar

Dillstuvad potatis:

4-5 medelstora, kokta potatisar

1 msk smör eller margarin

2 msk vetemjöl

4 1/2 dl mjölk

1/2 tsk salt

1/2-1 krm svartpeppar

ca 1 dl finhackad dill

Gör så här:

Skär vitlöksklyftorna i skivor. Skär snitt i laxsidan, lägg laxen i en ugnsfast form och tryck ner vitlöksskivorna. Ringla olivolja och pressa en halv citron över laxen. Strö över flingsalt och färskmald svartpeppar. Baka i 200 grader tills laxen känns fast och klar. Exakt tid beror på tjocklek.

Skär den kokta potatisen i bitar. Smält fettet och rör ut mjölet i fettet. Vispa i mjölken, lite i taget, och låt såsen sjuda 3-5 minuter. Vänd försiktigt ner potatisen i stuvningen och låt det hela bli genomvarmt. Smaka av med salt och peppar. Rör till sist i den hackade dillen. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + hudvård från Emma S. för bara 199 kr. Köp nu!