Test: Sommarens bästa rosévin (matcha rätt med mat och snacks)
Få saker smakar så gott som ett glas kallt rosévin en varm sommardag. Men vilket ska man välja i denna djungel av rosa viner, och vad matchar man bäst med? amelia guidar dig bland sommarens rosa drömmar.
Bäst i test: Rosévin 2020
Här ger vår vinexpert Gunilla Hultgren Karell tips på riktigt bra rosévin som passar till allt från första sippen på balkongen, mingelvin till vårens mat eller fina gåbortsflaskor till det stora firandet. Här hittar du rätt rosé för dig!
Rosévinet till första skålen på balkongen när solen börjat värma:
Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Rosé (7781), Frankrike
Betyg: 5
Pris: 129 kr
Perfekt rosébubbel från Bourgogne att hälsa våren välkommen med! Lättsamt i lite avrundad stil, inslag av jordgubbar, citrus och bröd. Gärna till chips toppade med crème fraiche och löjrom.
Rosevin som passar till grillat:
Les Lauzeraies Tavel (2724), Frankrike
Betyg: 5
Pris: 129 kr
Rosévin i lite mer smakrik stil, här finns drag av äpple, körsbär, och det finns en liten god strävhet, som gör att vinet matchar grillen utmärkt. Passar alltifrån fisk till grönsaker och ljust kött, gärna med smakrika tillbehör.
Côtes du Rhône Reserve Rosé (72949), Frankrike
Betyg: 4
Pris: 79 kr
Trevligt och rättframt rosévin från Rhône som bjuder på stråk av röda bär, örter och grapefrukt. Gott till lite lättare rätter från grillen, testa till exempelvis grillade skaldjur med örtsmör och sallad.
Fina flaskor till firandet
Monte Rossa Rosé (7615), Italien
Betyg: 5
Pris: 199 kr
Norditalienskt rosébubbel med toner av röda bär, kex och en angenämt krämig mousse. Sätter en härlig prägel på festen. Mycket gott till spröda parmesankakor, där sältan möter vinets friskhet.
M de Minuty Rosé (2590), Frankrike
Betyg: 4
Pris: 135 kr
Klassiskt, laxrosa vin från Provence. Elegant med aptitretande drag av hallon, örter och färsk citrus. Finns även på halvflaska och magnum. Passar fint som en vårfräsch drink med en bit löjromspizza som tilltugg.
André Clouet Brut Rosé (77253), Frankrike
Betyg: 4
Pris: 319 kr
Härlig roséchampagne med rödbäriga, friska, eleganta drag. Finstämda nyanser. Läcker som den är eller njut till en laxtartar på rostat bröd. Den här champagnen är gjord på 100 procent pinot noir.
Rosévin till picknicken
2018 Domaine de Collavery (2859), Frankrike
Betyg: 5
Pris: 94 kr
Fräsch Provence-rosé med inslag av röda bär och lite blommig lavendel. Utmärkt till wraps med rökt lax och örtkräm. Förvara gärna vinet i en kylväska så att det håller kylan och därmed fräschören.
Jurtschitsch Rosé vom Zweigelt (5600), Österrike
Betyg: 5
Pris: 99 kr.
Ekorosé i aptitretande stil med fräschör och koncentration i smaken. Gott till en vårlig sallad med sparris, avokado och pumpakärnor. Det kan vara värt att ta med riktiga vinglas på picknicken; plastglas dämpar smaken.
Alkoholfria rosévin
Periquita Rosé Alcohol Free (1931), Portugal
Betyg: 4
Pris: 49 kr
Pärlande, läskande lättsamt med aningen sötma. Servera väl kylt till fräscha sallader eller salta tilltugg. Också mycket gott till färska vårrullar med lite hetta i dippen där kryddningen bryter fint mot sötman i vinet.
Leitz Eins Zwei Zero Rosé (19010), Tyskland
Betyg: 4
Pris: 50 kr
Frisk och rödbärig syrlighet med pigg, lite stram framtoning. Viss druvsötma i avslutningen. Bra och välgjord allroundrosé utan alkohol, serveras väl kyld – runt 8 °. Mycket bra till vårbuffé.
Arc-en-Ciel Vin de Rosé Mousseux (1932), Frankrike
Betyg: 4
Pris: 59 kr
Rosébubbel med lättsam fräschör i torr stil. Drag av röda bär och syrlig eftersmak. Utmärkt som apéritif eller till mingel. Mycket fint alkoholfritt alternativ som fungerar i de flesta sammanhang.
LÄS OCKSÅ! Bäst i test: Mousserande rosé – här är rosa bubbel-favoriten 202
Rosé som fördrink? Snacksa på det här:
• Salta smaker som chips, nötter och ostpinnar.
• Milda ostar. Särskilt getost passar bra till rosé.
• Råa grönsaker, som gurk- och morotsstavar, med en fräsch getostdipp. Perfekt som snacks till vinet.
Matcha rosévin och mat
• Fördrink: Mas Mellot. Ett vin som är lätt att ta till sig passar pefekt som fördrink med sina bäriga toner.
• Förrätt: Gör carpaccio på lax med lime, grillade räkor, eller varför inte lite charkuterier? Till detta dricker ni med fördel Mulderbosch Rosé.
• Varmrätt: Välj en enklare kycklingrätt eller kanske grillad torskrygg med asiatiska kryddor. Här gör sig Le Pas du Moine otroligt bra!
• Dessert: En lite syrligare pannacotta med sockerkaka, grädde och toppad med bär. Avnjuts tillsammans med ett glas rosébubbel, förslagsvis Barefoot Bubbly Pink Moscato Rosé.
Sommeliern: "Tänk inte färg när du väljer rosé"
5 frågor till Elizabeth Pezon, sommelier på Spring wine & spirits, och en rosévinskännare av rang.
Varför förknippas rosévin oftast med vår och sommar?
– Det är oklart. Jag ser inte varför man inte kan dricka rosé året om! Egentligen borde man tänka att man ska dricka rosé som man dricker vitt vin, för det finns flera goda, kraftigare roséviner som passar vintertid.
Hur länge håller en öppnad flaska rosé i kylen?
– Så fort vinet kommer i kontakt med luften börjar det oxidera, men även om smaken påverkas något kan du dricka vinet så sent som en vecka efter att du öppnat det.
Vad skiljer de ljusrosa, nästan genomskinliga mot de mer mörkrosa vinerna?
– Färgen på vinet påverkas av druvans pigment, alltså färgen på skalet. Olika druvor har olika färgskalor. Sedan beror färgen också på hur man vinifierar vinet. När man gör rosé gör man det som om man gör ett vitt vin, men istället för att använda gröna druvor använder man röda druvor (som när man tillverkar rött vin). Man pressar druvorna försiktigt så att juicen kommer ut, sedan låter man de blå skalen sitta på i några timmar, eller så får de jäsa med musten – och detta avgör vinets färg. Vill man ha kraftigare roséer låter man skalen sitta kvar under jäsningen. Mörka roséviner är inte sötare, så sötman beror inte på färgen, som många tror.
Lägger vinhusen lika mycket krut på rosé som vitt och rött vin?
– Ja, det finns till och med särskilda rosévinsproducenter som gör toppviner, riktiga hantverk! Och även om rosé ännu inte har samma status som vitt och rött vin så ser vi en växande trend.
Kan man göra ”eget rosé” genom att blanda rött och vitt vin?
–Nej! I Europa är det bara i området Champagne, i Frankrike, det är tillåtet. Där häller man i en skvätt rött vin i vitt vin för att göra rosé. Visst kan man i tillverkningsprocessen blanda olika druvsorter i en rosé, det kan vara blå druvor (som används till rödvin) och gröna druvor (som används till vitt vin), men basen kommer alltid att vara en blå druva. Men i vinländer utanför Europa kan detta tillåtas, däremot får inte dessa viner importeras till Europa som har stränga importlagar.
DRINK PÅ ROSÉVIN: Rosé royal
Du behöver:
• 1 dl rosévin
• 1 tsk grapefruktsjuice
• 1 tsk sockerlag
• 1 äggvit
• 6 cl champagne
• Lime till dekoration
Gör så här:
1. Blanda rosévin, grapefruktsjuice, sockerlag och äggvita i en shaker och skaka kraftigt i 15–20 sekunder.
2. Häll upp i ett glas och toppa med champagne. Dekorera med en skiva lime och gärna ätbara blommor.
Fler vin-tester
• Bäst i test: Rosé-boxvin 2020