Foto: This content is subject to copyright.

Ska man tugga ostron? (Samt 8 andra ostron-tips för nybörjare)

Första lördagen i september är det ostronets dag, instiftat av ostronakademien. Ostron går dock att äta året runt, men de svenska ostronet är som bäst i september och under hela vintern.

Ostron, en sexig kyss från havet eller en oaptitlig slemklump. Kärleken till ostron är lite av en vattendelare när det kommer till att äta eller inte äta. Är du team ostron eller inte?

1. Ostron för nybörjare

Ostron precis som musslor måste vara så färska att de är levande, annars finns risk för att man blir matförgiftad. Ett ostron som lever ska vara stängt. Du kan också knacka dem mot ett hårt underlag, om de låter ihåliga är de troligtvis döda och vätskan har försvunnit. Ta det säkra för det osäkra och transportera hem dina ostron i någon form av kyld förpackning. Viktigt också att de ligger med kupiga sidan neråt så att vätskan täcker ostronet.

Du behöver inte vara orolig för att få i dig ett dåligt ostron obemärkt. Stanken från ett dött ostron går ingen obemärkt förbi.

Fortsätt att hålla ostronen nedkylda vid servering. Både vackert och praktiskt med andra ord att servera ostron på en isbädd dekorerad med tång och citronklyftor. Ostron ska öppnas precis strax före de ska serveras.

2. Ska man tugga ostron?

Svar: Ja! Tugga ditt ostron om du vill känna den verkliga smaken av ostronets förnäma sälta. Om du är nybörjare och en smula tveksam, dela ostronet i två delar för att slippa bli överraskad av ett helt ostron och dess konsistens du inte är van vid.

3. Hur många ostron ska man köpa?

Har du ostronälskare i bekantskapskretsen får du räkna med 6 ostron per person om de serveras som en entrérätt, och 12 ostron per person till huvudrätt.

4. Så öppnar du ett ostron

1. Du behöver en ostronkniv. En vass kniv kan ställa till ordentlig skada om du slinter...

Foto: Riorita

2. Ostronet har en ovan- och en undersida. Ovansidan är plan och undersidan är kupad, som en skål. Lägg ostronet så att undersidan är nedåt i en handduk i din hand, alternativt på bänken.

3. Ostronets lås, gångjärnet sitter på sidan av ostronet, där ska du sticka in kniven.

4. Lägg knivbladet i springan mellan skalen där muskeln finns och vicka lite lätt på kniven.

5. När du känner att det knäpper till, har du öppnat låset. Låt då kniven ligga kvar i springan och använd den till att bända upp den övre delen av skalet.

6. I det kupiga skalet ligger nu ostronet. Lirka in kniven och lossa köttet från skalet.

https://youtu.be/TZvf-8n1WD0?width=560&height=315&frameborder=0&allowfullscreen=allowfullscreen

5. Vad smakar ostron?

Ostron har en mild, delikat smak av havets sälta. Den riktige ostronexperten förnimmer även en viss sötma samt lätt nötighet hos den levande mollusken.

6. Tillbehör till ostron

En äkta hard-core-ostronälskare vill inte ha något som helst tillbehör till sitt ostron, utan vill känna den friska smaken av hav au naturelle. Men vill man spetsa sitt ostron så rekommenderas klassiska tillbehör som färskpressad citron, tabasco eller schalottenlökvinäger tillexempel.

7. Dryck till ostron

Champagne är den självklara drycken för många. Tänk på att champagnen helst ska vara torr och frisk. Ett likaledes torrt, friskt vitt vin passar också fint till ostron. Ett lite oväntat dryckesförslag till ostron är en Guinness. Ostronens sälta och den brända knäckigheten från stouten skall enligt uppgift vara en utomordentlig smakkombination.

8. Sant och falskt om ostron

Nej, ostron är inte potenshöjande och innehåller inga spår av afrodisiak. Ryktet kommer förmodligen från det utseende ett öppnat ostron har...

Jo, man kan äta ostron maj, juni, juli, augusti. Tidigare sades det att ostron inte gick att äta i månader utan R, detta var dock bara ett sätt att reglera ostronfisket.

Nej, det är inte farligt att äta ostron. Man kan dock vara allergisk mot ostron och man kan dessutom få matförgiftning av infekterade ostron.