Foto: Getty Images/iStockphoto / Dhoxax

Skötselråd för julens blommor – amaryllis, hyacint och julstjärna

Hyacint, julros, julstjärna och amaryllis är klassiska julblommor som ger den finaste julstämningen. Här får du tips och knep på hur man sköter blommorna i jul.

Pearl Åkesson

Så sköter du din amaryllis

Foto: fragile435

Är du en av dem som tycker att amaryllis gör sig bra där hemma under julen? Du är inte ensam. Varför inte sätta den i en hög glasvas eller lägga till den vackra i ett blomsterarrangemang?

För att hålla din amaryllis vacker och levande gäller det att gå efter särskilda råd. Exempelvis vill den stå ljust och i normal rumstemperatur – och det gäller att vattna den sparsamt. För mycket vatten resulterar nämligen lätt i att stängeln blir lång och krukan då har lättare att tippa.

Läs mer: 15 fakta alla som älskar amaryllis borde känna till

Så sköter du din hyacint

Foto: KristianSeptimiusKrogh

Föredrar du att fylla ditt hem med hyacinter i jul så finns det också vissa riktmärken att gå efter. Hyacinter ska exempelvis även de vattnas sparsamt då löken innehåller mycket näring och fuktighet som knoppen behöver för sin utveckling. När blommorna väl är utvecklade behöver den mer vatten, men jorden ska alltid hinna torka mellan gångerna du vattnar din hyacint. För att den ska hålla länge vill hyacinten stå svalt.

Läs mer: Dekorera med härliga hyacinter på fyra sätt (proffsens bästa tips!)

Så sköter du din julros

Foto: P_PHOTO

Klassisk men ändå trendig är den söta lilla julrosen. Utseendemässigt påminner den lite om en vitsippa och den har en väldigt nätt blomma jämfört med föregående växter.

Eftersom julrosen egentligen är en uteväxt så trivs den bäst där det är ljust och svalt och där den kan blomma länge. Exempel på bra platser är inglasade balkonger, uterum, sommarstugor eller andra platser där det är svalt. Lätt jämn fuktighet är lämpligt tills det är dags för utplantering.

Så sköter du din julstjärna

Foto: pepifoto

Även julstjärnan är en riktig klassiker som hittar in i miljoner svenska hem vintertid. Fortfarande är det cirka 90% av svenskarna som föredrar den röda, men även de vita, rosa samt övriga nyanser börjar blir allt mer populära.

Julstjärnan vill gärna stå ljust, men man kan också placera den inne i rummet, men då förkortas hållbarheten. Viktigt är dock att den inte utsätts för drag, då den lätt tappar bladen om den utsätts för kyla.

För mycket vatten ökar också risken för bladfall, så låt julstjärnan torka upp lätt mellan de gånger som du vattnar den. Detta är speciellt viktigt vid lite mörkare placering av julstjärnan. Observera att den inte tål temperaturer under 12° vare sig under transporten hem eller när man vädrar.

Källa: Blomsterlandet, Odla