Foto: Getty Images/iStockphoto / Claes Torstensson

Så bakar du godaste kanelbullarna (11 tips som gör de extra saftiga)

Det finns vissa knep för att få till riktigt saftiga kanelbullar. Här är 11 toppen-tips på hur du kan maxa dina kanelbullar, både vad gäller smak och saftighet.

Saftiga kanelbullar är inte så svårt att få till. Följ dessa tips redan idag!

Foto: Getty Images/iStockphoto / Roland Magnusson

1. Använd rumsvarmt smör

I de flesta recept på kanelbullar ingår smält smör i degspadet. Det man kanske inte tänker på är att smält fett behöver mer mjöl, vilket ger torrare bullar. Klicka istället bitar av rumsvarmt smör i degen och bearbeta sedan degen som vanligt.

LÄS OCKSÅ: Leila Lindholms kanelbullar – så gör du kanelsnurror precis som på bageri

1. Se upp med mjölmängden

Överdosering på mjöl ger torra och kompakta bullar. Förlita dig inte på mjölmängden i receptet, ingen deg är den andra lik. Tillsätt istället lite mjöl i taget, och sluta när degen är stadig men fortfarande lite kladdig.

2. Tillsätt saltet sist

Tillsätt saltet först efter en stunds bearbetning (cirka 10 minuter i maskin) av degen. Det gör att glutenet lättare kan ta upp vätskan i degen, vilket ger saftiga bullar.

3. Låg hastighet (om du använder maskin)

För snabb fart på maskinen gör att glutentrådarna riskerar att dras sönder, vilket ger torra bullar.

4. Plastfolie vid jäsning

Täck degen med plastfolie istället för bakduk för maximal fuktbevarande. En yta som är fuktig jäser bättre och får bättre yta och smak.

5. Snåla inte med fyllningen

Använd mer fyllning än vad som står i receptet – bara för att det är så gott!

6. Skorpmjöl i fyllningen

Skorpmjöl i fyllningen kanske inte låter särskilt mumsigt, men skorpmjölet gör att du kan ha i lite extra fyllning i dina bullar eftersom skorpmjölet binder vätska och gör att fyllningen stannar kvar i bullen.

7. Addera salt och vatten till pensling

En nypa salt i ägget till penslingen löser upp hinnorna och en skvätt vatten gör blandningen tunnare och enklare att pensla med. Blandningen gör även bullarna blankare.

8. Pensla med sockerlag

Om du penslar dina bullar med en sockerlag kokad på ½ dl vatten och ½ dl strösocker får du en glansig yta på bullen. Den stelnade sockerlagen förhindrar också fukt att avdunsta vilket gör att bullarna håller sig saftiga längre. Blandningen penslas på efter gräddning då även pärlsocker kan strös på.

9. Muffinsformar

Vill du ha extra höga bullar kan du grädda i stadiga muffinsformar eller muffinsplåt.

10. Ljummen eller kall degvätska?

Därom tvista de lärde. Bloggen Kaklabbet tipsar om att sätta degen med kall mjölk, baka ut degen till bullar direkt och ta hela jäsningen när allt är klappat och klart. Det är inte bara smaken som blir godare, utan även mycket enklare att hantera en ojäst deg, än en bubblig elastisk väljäst deg.

På Alltommat.se hittar du ett bra recept på saftiga kanelbullar.

Källa: allers.se, tasteline.com, kaklabbet.blogspot.se

Aktuellt just nu