Den snåla livsstil som pandemin tvingade den amerikanska  journalisten Sharlene Breakey till blev något positivt i slutändan. ”Det skapar lycka och leder till ökad harmoni hemma”, skriver hon.
Den snåla livsstil som pandemin tvingade den amerikanska journalisten Sharlene Breakey till blev något positivt i slutändan. ”Det skapar lycka och leder till ökad harmoni hemma”, skriver hon. Foto: Privat

Så enkelt sparar du 100 000 kronor på ett år

Spara dig rik under 2022! Låter det trist och svårt? Svaret är nej, det behöver inte vara det. 

Det gamla hederliga uttrycket ”många bäckar små” är ledorden du ska hålla dig till. Och kanske har pandemin gjort det ännu enklare, för att det har visat oss hur mycket vi faktiskt kan leva utan. Som shopping, krogen och de där besöken hos frisören för att täcka de gråa stråna ...

Eva Nyqvist

”Att leva sparsamt har blivit ett sätt att pyssla om sig själv”, skriver den amerikanska journalisten och tvåbarnsmamman Sharlene Breakey i det amerikanska månadsmagasinet Real Simple.

Det är befriande, menar hon, för både kropp och själ. Och det känns ju så rätt, på fler än ett sätt. Rätt för miljön, rätt för privatekonomin.

– Mindre tid i butiker ger mer tid till annat, menar hon. Det skapar lycka och leder till ökad harmoni hemma.

Och hon är inte ensam. En amerikansk undersökning, publicerad i finansmagasinet Forbes, visar att sex av tio amerikaner spenderade mindre under pandemin, och att hela 94 procent av dem planerar att hålla sin konsumtion på samma nivå när ekonomin återgår till det normala och hyllorna fylls i butikerna.

Samma undersökning visar att bara en av fyra planerar att åka någonstans på semestern och endast en av fem ser framemot en brakmiddag på krogen. Inte ens middag hemma med vänner lockar längre. Endast 15 procent tycker att det låter som något det vill lägga pengar på.

Och om man ser på sina små utgifter som var för sig kan tyckas vara en skälig lyx kan man få sig en riktig tankeställare. Blir till exempel ditt liv bättre av en latte på stan? För om du skippar den, börjar färga håret hemma och tar med lunchlåda så ger du ditt sparande en rejäl skjuts. 

Så sparar du ihop 100 000 kronor på ett år

En caffelatte om dagen kan kännas som en lyx som de flesta kan unna sig, men en femtiolapp om dagen blir faktiskt 18 250 kronor om året.

Lunch på stan är en annan bov. 100 kronor om dagen under 46 veckor rusar snabbt upp till 23 000 kronor om året. (Klart att man måste äta, men en lunchlåda blir ju bra mycket snålare.)

Att färga håret på salong kan lätt gå loss på 1 500 kronor. Och gör du det var sjätte vecka, blåser du 12 000 kronor om året på håret.

Fredagsmys med hemlevererad pizza och Coca-Cola, 380 kronor i veckan, eller 19 760 kronor om året. 

PT på gymmet en timme i veckan för 500 kronor och ett gymkort för 400 kronor i månaden. Sammanlagt 30 800 kronor om året.

Många har helt enkelt vant sig vid att snåla under pandemin. De trivs med det. Är sparsamhet på väg att bli ... det nya svarta?

För tidigt att säga, menar de som studerar stora ekonomiska förändringar i våra vanor, men det finns flera indikationer på att det kan bli så.

I alla fall under en period.

– Vi ser ett ökat sparande, framför allt hos de yngre generationerna, säger Maggie Juliano, ekonom vid BCG, en konsultfirma i New York. Det är en grupp som länge känt oro inför framtiden och att få koll på sin ekonomi ger dem en känsla av ökad trygghet. Man kan inte alltid kontrollera sina inkomster, men utgifterna kan man däremot styra själv.

I viss mån, i alla fall.

Varför slösa när det går lika bra att spara? 

Pandemin fick oss att vakna upp, skriver Melissa Camara på livsstilsbloggen ”Becoming a Minimalist”. Foto: Pressbild ingen byline

Försäljningen av kedjornas mer prisvärda egna märkesvaror har också ökat under och efter pandemin, liksom intresset för så kallade tiny homes, pyttehus.

”Så mycket av vår konsumtion handlar om att jämföra oss med andra, vad de har och vad de köper”, skriver Melissa Camara Wilking, en gäst- bloggare hos ”Becoming a Minimalist”, en livsstilsblogg med fokus på det minimala. Pandemin fick oss att vakna upp, menar hon. Plötsligt fanns det ingen att jämföra sig med, och nu, snart två år senare, känns det bara befängt att ta upp gamla mönster.

För varför slösa när det går lika bra, eller till och med bättre, att spara? Varför köpa nytt eller uppgradera när det man har funkar finfint?

Den svenska ekonomin och handeln drabbades ju inte riktigt lika hårt under pandemin som den amerikanska eftersom butiker och restauranger förblev öppna i mycket högre utsträckning än i länder som USA där allt var stängt i flera månader. Men konsumtionen gick ändå ner, rejält.

Och om det resulterar i en permanent förändring i våra levnadsvanor återstår att se.

Jag trivs helt enkelt bättre med att leva snålt. Det är en utmaning som gör mig glad i själen.

Precis som så många andra var tvåbarnsmamman Sharlenes första reaktion i pandemins gryning ren och skär panik.

– Jag förstod inte hur vi skulle få ihop det ekonomiskt när skolan stängde och jag var tvungen att jobba hemifrån samtidigt som jag höll ett öga på barnen som nu hade hemmaundervisning. 

Inkomsten som frilansande journalist skulle definitivt gå ner, och vad kunde hon som redan levde så sparsamt dra ner på?

En hel del, visade det sig.

Kabel-tv, hemmatelefon och Net- flix åkte i första rundan. Och barnens inställda aktiviteter sparade också in en hel del varje månad. Fredagspizza och kinesisk hämtmat blev ett minne blott, liksom sporadiska middagar på restaurang och AW.

– Vi tog långa promenader i skogen i stället, skriver hon. Spelade spel och lekte på helgerna, poppade popcorn och bakade egna pizzor.

Och nu, när det mesta återgått till det normala, håller familjen fast vid många av de vanor de anammade under pandemins påtvingade svångrem.

– Jag trivs helt enkelt bättre med att leva snålt, skriver hon. Det är en utmaning som gör mig glad i själen.

Och som bonus har familjen också mer pengar på banken.

Förutom resor, som ju länge var direkt omöjligt att lägga pengar på, är kläder kanske det som vi dragit ner mest på – för det enda man behövde för hemarbetet var ju den berömda Zoom-blusen.

Och frågan är om vi i framtiden kommer att bry oss lika mycket vid vad vi har på oss på jobbet?

Li Robinson, en 36-årig bankjurist på Wall Street, blev positivt överraskad när hon efter ett och ett halvt år på hemmaplan kom tillbaka till kontoret och möttes av kolleger i jeans och tröja i stället för de traditionella kostymerna.

– De med direkt kundkontakt pratar om att hyra arbetskläder, säger Li. Det blir både billigare och mer miljövänligt.

Vissa har anammat kapsel-garderoben, ett klädkoncept som marknadsförs hårt av butikskedjor som H&M och J.Crew, där man väljer ett antal begränsade plagg som man sedan kombinerar. Andra väljer en uniform, samma kläder varje dag, som jeans, tröja och kavaj.

Grått verkar vara det nya svarta

Regelbunden manikyr och hudvård på salong är också utgifter många slutade med under pandemin och inte har några planer på att återuppta. Hårfärgning verkar också för många höra till det förflutna, för aldrig har vi sett så mycket grått hår som nu!

Skådespelaren Andie MacDowell, 63, och fotomodellen Paulina Poriz- kova, 56, är två av dem som efter att han färgat håret i många år nu valt att ”go gray”. Inte av ekonomiska skäl, utan för att pandemin visade en ny sida av dem som de inte visste att de gillade.

Och att inte färga håret var sjätte vecka sparar ju tid. En massa tid. Men blir det ändå inte trist i längden att snåla och gneta och vända på varenda krona och bara spara?

Något måste man väl få unna sig?

– Pengar på banken och ro i själen. Det är vad jag unnar mig, säger Sharlene. 

LÄS OCKSÅ: Här är fonderna du ska satsa på 2022 

LÄS OCKSÅ: Veronica: ”Jag sparade 30 000 kronor på ett år”