Rosa choklad – en helt ny chokladsort bredvid mörk, ljus och vit choklad

En rosa, fruktigt bärig choklad utan tillsatta smakämnen, så beskrivs den nya rosa chokladen som klassas som en helt ny sort bredvid den mörka, ljusa och vita.

I Europa har vi älskat choklad i synnerhet och chokladkakor i allmänhet sedan 1847. Vi har sakta men säkert vant oss vid den mörka, bittra chokladen vars popularitet ökade markant under 1990-talet. Vi har förbehållslöst och genom alla åldersstadier älskat den barnsligt goda mjölkchokladen. På 1930-talet hände plötsligt något i chokladhyllan, den vita chokladen säkrade sin plats mellan mörk och ljus med sin inställsamma lena sötma.

Och så här 80 år senare händer det äntligen nya saker på chokladfronten. Det är dags att introducera den rosa chokladen. Och nu pratar vi rosa som i rosa på riktigt, alltså inga tillsatta färgämnen. Chokladen får sin rosa färg från den rubinröda kakaobönan "Ruby".

Enligt den Schweiziska chokladtillverkaren Barry Callebaut utlovas en helt ny smaksensation som inte liknar tidigare chokladsorter, den bittra mörka, den mjölkiga ljusa eller den söta vita. Den rosa chokladen beskrivs som fruktig och bärig med en silkeslen konsistens, utan att varken färgämnen eller smaksättning behöver tillsättas.

LÄS OCKSÅ: Blått vin – så görs det och så smakar det

Chokladen lanserades i Shanghai tidigare i september. Vi längtar redan nu tills den kommer till våra butiker.

Foto: Barry Callebaut