Foto: Shutterstock

Pilgrimsvandring i Sverige! Så är det att vandra S:t Olavsleden

Vad är en pilgrimsvandring och var kan man göra det i Sverige? amelia tar tempen på vandringstrenden.

Med barn som är på väg att bli vuxna kände Ann-Zofie Duvander, 50, för att testa något helt nytt. Det blev en 24 mil lång pilgrimsvandring längs S:t Olavsleden – från Sundsvall till Östersund. Genom byar och skogar, längs stigar och landsvägar och senare genom renbetesmarker och fjäll.

Pilgrimsvandring i Sverige – S:t Olavsleden

S:t Olavsleden är en av världens nordligaste pilgrimsleder, cirka 580 kilometer lång sträcker den sig från Bottenhavet i öster till Atlanten i väster, från Selånger i Sverige.

Ann-Zofie ficke n spontan idé - att pilgrimsvandra 24 mil i Sverige. Foto: Carl Klingspor

Ann-Zofie har valt att gå en delsträcka, 18 mil från Selånger utanför Sundsvall till Östersund.

– Jag kände för att vandra i bebyggda trakter, bland hus. Att fjällvandra och sova i tält känns som en större grej, säger hon.

För Ann-Zofie är drivkraften en längtan efter att fylla livet med nya upplevelser.

– Mina döttrar börjar bli stora och jag behövs inte hemma på samma sätt längre.

Måsten under en pilgrimsvandring: Frukost och planering av dagens rutt. Foto: Carl Klingspor

Genom en facebookgrupp väcktes hennes intresse för S:t Olavsleden.

– Jag tog bara tåget till Sundsvall, från Stockholm, och så började jag gå. Det är så väldigt bekvämt.

I natt ska Ann-Zofie övernatta på gården Eriksberg i byn Mordviken. Här tar värden Tord Lundqvist emot pilgrimsvandrare sedan flera år tillbaka. Framför brasan kan man vila och äta gott.

– Jag bär 14 kilo plus vatten, och jag har superont i fötterna men annars har jag klarat mig bra. Under den hittills 12 mil långa vandringen har hon träffat flera trevliga människor.

Foto: Carl Klingspor

– Men det är skönt att vandra ensam och kunna ta en paus för att läsa precis när man vill.

Nästa år funderar Ann-Zofie på att gå den sista sträckan mellan Östersund Trondheim.

– Det händer något med en när man gör något monotont. Livet är så upphackat i korta faser annars.

Vad är pilgrimsvandring?

Ordet pilgrim kommer från latinska peregrinus, som betyder främling. Ursprungligen hade pilgrimsvandringarna religiösa kopplingar, ofta var målet med vandringen en eller flera heliga platser.

Än idag är en pilgrimsvandring något mer, större och annat än en vanlig vandring på ett fjäll. Ofta har en pilgrim ett mål som inte bara är att "komma fram till plats A", utan även ett inre mål. Det kan röra allt ifrån att hitta sig själv, känna frid, öka sin självkännedom, möta Gud, komma på vad man vill med sitt liv... Det finns lika många anledningar att pilgrimsvandra som det finns människor.

När du vandrar finns det tid för eftertanke

Eftersom en pilgrimsvandring ofta är lång blir den ett avbrott från vardagen, vilket får de flesta av oss att börja tänka. För när du vandrar finns det tid för eftertanke.

Den förmodligen mest kända pilgrimsleden är Santiago de Compostela, som även kallas El Camino. Det är en 800 kilometer lång vandring genom Spaning.

Vad kostar pilgrimsvandring?

Hur mycket det kostar att pilgrimsvandra beror helt på var du vill vandra, hur lång vandringen är och vilken komfort du vill ha under resans gång. Kan du tänka dig att sova i tält eller vill du ah hotell? Behöver du flyga till vandrings start eller ta tåg? Vilken typ av mat vill du äta? Ett genomsnittligt pris är därför omöjligt att säga.

Det finns flera resebyråer som har anordnade pilgrimsresor till Spaniens Santiago de Compostela och i Sverige kan du hitta information, anordnade vandringar och kurser hos Svenska Kyrkan eller Riksförbundet Pilgrim i Sverige. Kyrkan anordnar flera hundratals pilgrimsvandringar per år, de flesta ordnas av stift eller församlingen.

LÄS OCKSÅ: Fjällridning – vi testar westernridning i norr 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + trådlösa hörlurar för endast 199 kr. Köp nu!